Varkenshouderij

Nieuws

Duitse biggenimport blijft onverminderd groot

De Duitse behoefte aan importbiggen zal dit jaar naar verwachting minimaal gelijk blijven aan 2016.

Duitse vleesvarkenshouders mestten afgelopen jaar 6 miljoen Deense biggen en 5 miljoen Nederlandse biggen. Dat blijkt uit een analyse van marktkenner Frank Greshake, in Wochenblatt Westfalen-Lippe.

Onzekerheid over welzijnsregels

Van een groeiend aanbod aan binnenlandse biggen zal dit jaar geen sprake zijn in Duitsland. Ook niet als de biggenprijs zo hoog blijft als nu het geval is. Onzekerheid over de welzijnsregels weerhoudt zeugenhouders ervan te investeren, betoogt Greshake. In het bijzonder de boxbreedte van zeugen in de dek- en wachtstal houdt de gemoederen van de Duitse zeugenhouders bezig. Zij vrezen dat het landelijk verplicht wordt dat de voerbox minimaal zo breed is als de zeug hoog is. Dat betekent in de meeste gevallen minder zeugen in dezelfde ruimte. Als dit werkelijkheid wordt, zal de importbehoefte zelfs groeien, omdat een deel van de boeren geen trek heeft om de stal te verbouwen.

Geltenopfok op peil

Opmerkelijk is ook dat de Duitse zeugenstapel voor het eerst sinds de veetelling onder de 2 miljoen dieren zakte. In totaal 9.000 bedrijven houden gemiddeld 215 zeugen. De Duitse zeugenstapel slinkt momenteel niet verder. Volgens de cijfers worden niet meer zeugen geslacht dan gangbaar is en is de geltenopfok op peil.

De vraag naar biggen in Duitsland blijft goed dit jaar, verwacht Greshake. Het aantal mestplaatsen groeit niet, maar de doorlooptijd in de stal wordt wel korter. De varkens groeien harder. Voor Duitse biggen wordt tot enkele euro's meer betaald dan voor importbiggen. Dit prijsverschil is in de tweede helft van 2016 gekrompen omdat de vraag heel goed was. Dat dit jaar de biggenprijs weer zo vroeg in het seizoen stijgt als in 2016, daar durft Greshake niet van uit te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.