Varkenshouderij

Nieuws 2867 x bekeken

Gemeente geeft varkenshouder 5 jaar respijt

Varkenshouder Coppens in het Brabantse Boekel krijgt van de gemeente Boekel 5 jaar de tijd om tot een totaalplan te komen voor zijn bedrijf en mestverwerking. Het plan moet voor april 2018 uitgewerkt zijn en een oplossing bieden aan de stankproblemen die veroorzaakt worden door de geplaatste mestverwerking, brijvoeropslag en verouderde stallen.

Coppens kreeg in 2011 van de gemeente een vergunning voor het plaatsen van een mestverwerkingsinstallatie voor het verwerken van 50.000 ton drijfmest per jaar. Nadat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant de mestverwerkingsinstallatie stillegde wegens het in strijd zijn met de geldende bestemmingsplanregels, heeft de varkenshouder de gemeente aansprakelijk gesteld.

Overgangsperiode

De gemeente is naar aanleiding hiervan een gesprek aangegaan met de varkenshouder en is tot een oplossing gekomen. De varkenshouder kan tijdelijk doorgaan met de bedrijfsvoering als de situatie voor de omgeving op termijn verbetert. In de overgangsperiode moeten de bestaande mestzakken op een luchtwasser worden aangesloten. Het totale plan bestaat onder andere uit een renovatie van de oudere stallen met luchtwassers en verplaatsing van de voeropslagen naar de achterzijde van het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.