Varkenshouderij

Nieuws 1793 x bekeken

Belgische varkenshouder halveert inzet antibiotica

Belgische varkenshouders kunnen hun antibioticagebruik met 52% verminderen door gezondheidsmanagementmaatregelen te nemen. Dat is de uitkomst van een praktijkproef op 61 varkensbedrijven in Vlaanderen.

Na analyse is voor elk bedrijf een plan van aanpak opgesteld en uitgevoerd. De technische resultaten stegen ondanks een lagere inzet van antibiotica.

De reductie van middelen die ook voor de humane gezondheidszorg van belang zijn daalde zelfs met meer dan 80%. Tegelijkertijd steeg het aantal biggen per zeug per jaar met 1,1. De groei nam met 7,7 gram per dag toe en de uitval onder de vleesvarkens daalde met 0,6%. De onderzoekers schrijven een groot deel van de resultaten toe aan de samenwerking tussen verschillende partijen als varkenshouder, dierenarts en voerleverancier, onder leiding van een coach.

Of registreer je om te kunnen reageren.