Varkenshouderij

Nieuws

Slachterij Hilckmann moet met de billen bloot

Slachterij Hilckmann zal duidelijk moeten maken wat er met de €21 miljoen is gebeurd die de gemeente Nijmegen aan de slachterij heeft betaald. Dat oordeelde de rechtbank Arnhem vandaag in een kort geding dat was aangespannen door de gemeente Nijmegen.

Hilckmann moet binnen twee weken inzage geven in de boeken. Op 31 juli 2015 had Hilckmann die €21 miljoen ontvangen van de gemeente om haar vertrek uit Nijmegen en een verhuizing naar het Brabantse Haps mogelijk te maken. Het resterende bedrag van ruim €6 miljoen zou op een later tijdstip worden uitbetaald.

Zover kwam het niet, omdat Hilckmann op 24 februari van dit jaar plotseling liet weten te stoppen met de bedrijfsvoering. De belangrijkste redenen waren de tegenvallende cijfers en het ontbreken van een exportvergunning voor China. Deze ontwikkelingen maakten een sluiting van het bedrijf noodzakelijk, aldus Hilckmann.

Hilckmann krijgt twee weken de tijd voor onderbouwing

Omdat Hilckmann tegen de gemaakte afspraken in het bedrijf niet voortzet, is de gemeente Nijmegen naar de rechter gestapt om geld terug te eisen. In de overeenkomst was namelijk opgenomen dat de €21 miljoen, behalve voor de aankoop van de panden in Nijmegen, ook was bedoeld voor 'het verplaatsen en voortzetten van de activiteiten naar en op het bedrijventerrein in Haps'. Overigens heeft de Gelderse gemeente voor deze transactie met Hilckmann €28 miljoen van de provincie Noord-Brabant geleend.

Hilckmann krijgt van de rechter twee weken de tijd om aan de gemeente Nijmegen te onderbouwen met schriftelijke stukken (waaronder bankafschriften) wat er met het geld is gebeurd. Als Hilckmann hieraan niet voldoet, zal er een dwangsom van €50.000 met een maximum van €11 miljoen moeten worden betaald.

Het beslag dat Nijmegen op de bedrijfspanden heeft gelegd blijft gehandhaafd, het beslag op de privé bankrekeningen van de Hilckmann-bestuurders is wel opgeheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.