Varkenshouderij

Nieuws

Vaste prijs voor Franse varkenshouders

Franse varkenshouders die zijn aangesloten bij de producenten organisatie Syproporcs in Bretagne krijgen de komende 6 maanden gegarandeerd €1,26 per kilo voor hun dieren.

Dat is vastgelegd in een termijncontract – swap – tussen Syproporcs en vleeswarenfabrikant Herta.

16 cent hoger dan MPB-prijs

Beide organisaties zijn vorig jaar zomer voor het eerst met dergelijke contracten begonnen om varkenshouders meer zekerheid te bieden. Voor de komende zes maanden hebben ze nu een varkensprijs vastgesteld die 16 cent hoger is dan de huidige referentieprijs van Marché du Porc Breton (MPB). Blijft dat verschil bestaan, dan legt Herta dat er via Syproporcs op toe. Is de contractprijs lager dan de MPB-notering, dan moeten de varkenshouders zelf Herta het verschil vergoeden.

Zichtbaarheid op verkoopprijs

''Deze methode biedt de producenten in Syproporcs zichtbaarheid op de verkoopprijs voor de komende 6 maanden, wat er dan ook verder met het vlees gebeurt. Op die manier vermijden ze de wisselvalligheid die de referentieprijs kan vertonen. Ook hebben ze een goede basis om bij het afsluiten van hun voercontracten voor diezelfde periode van een bepaalde marge uit te gaan. Aan de andere kant weet de vleeswarenfabrikant ook waar hij aan toe is wat betreft zijn belangrijkste grondstof. Op die manier bereiken we aan beide zijden van de keten meer stabiliteit'', aldus Syproporcs, dat stelt dat dit tot nu toe het enige swap-contract voor varkens in Europa is.

Of registreer je om te kunnen reageren.