Varkenshouderij

Nieuws 12 reactieslaatste update:5 feb 2016

63% varkensboeren heeft veegerelateerde MRSA

Twee derde van de varkenshouders in Nederland is besmet met de veegerelateerde MRSA-bacterie. Dat concludeert de arts Brigitte van Cleef in haar promotieonderzoek aan het Vrij Universitair Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. 63% van de varkenshouders en 10% van de gezinsleden dragen de veegerelateerde MRSA bacterie bij zich.

De meticilline-resistente Staphylococcus aureus, zoals de MRSA-bacterie voluit heet, is een stafylokokkenbacterie die voor de meest gebruikte antibiotica ongevoelig is. Stafylokokken komen voor op de huid en in de slijmvliezen (onder andere keel en neus) van mensen. Ongeveer 1 op de 3 mensen draagt deze bacterie bij zich in de neus. Soms kan deze bacterie ziekten veroorzaken als krentenbaard en steenpuisten. Ook kan de bacterie leiden tot bloedvergiftiging, botontsteking en longontsteking.

De resistente stafylokokkenbacterie, MRSA, is voor het eerst in 2003 in Nederland gevonden bij een veehouder. Daarna werd duidelijk dat er onder vee veel MRSA voorkomt. Deze 'vee-MRSA' lijkt veel op de MRSA die bij mensen voorkomt. In vergelijking met het buitenland komen in Nederland minder ziektes voor vanwege MRSA. "De structuur van de Nederlandse gezondheidszorg lijkt goed geschikt om MRSA-ontstekingen te voorkomen", is een van de conclusies.

'Vee-MRSA minder ziekmakend dan andere varianten'

Promovendus Brigitte van Cleef vertelt dat er drie varianten van MRSA zijn: De ziekenhuisvariant, de menselijke variant en de veevariant. De varianten hebben gemeen dat het alle drie stafylokokken zijn. "De drie varianten gaan steeds meer op elkaar lijken", zegt van Cleef. Ze vermoedt dat de resistentie door bacteriën onderling kan worden overgedragen.

MRSA geeft geen problemen voor mensen met een normaal functionerend afweersysteem. Alleen bij mensen die vanwege ziekte, ouderdom of om een andere reden een verminderde afweer hebben, kan de resistente bacterie problemen veroorzaken. "Onder de vijftig varkenshouders uit mijn onderzoek, waren enkele varkenshouders die een steenpuist hadden gekregen vanwege de veevariant van de MRSA bacterie. De andere twee varianten van MRSA geven bij gezonde mensen meer aanleiding tot ziekteverschijnselen dan de veevariant. De veevariant is tot nu toe minder ziekmakend dan de andere twee MRSA varianten", concludeert de arts.

Bacterie komt vermoedelijk binnen via neus en mond

Ze onderzocht hoe de overdracht van varkens op mensen plaatsvindt. Vermoedelijk komt de bacterie binnen via de neus en de mond. De bacterie wordt ingeademd met de stofdeeltjes waar de bacterie aan zit. Ook kan besmetting plaatsvinden wanneer de varkenshouder met zijn handen aan zijn neus zit. Van Cleef vermoedt dat een adembeschermingsmasker dat de neus en mond afdekt, veel besmetting kan voorkomen. Een van haar aanbevelingen is om dit nader te onderzoeken.

Onder omwonenden van varkenshouderijen komt niet meer vee-MRSA voor dan onder mensen die geen varkenshouderij in hun omgeving hebben, ook wanneer ze wel contact hebben met een varkenshouder. De bacterie verspreidt zich niet van mens op mens. Of dat zo blijft, durft ze niet te zeggen. "Met bacteriën kun je dat niet op voorhand zeggen. Wel kunnen we achteraf analyseren hoe iets is gegaan", vertelt van Cleef. "Het is voor de toekomst belangrijk om goed te blijven monitoren en alert te zijn op veranderingen", besluit de promoverende arts.

Kabinet en Kamer bespreken onderzoek in maart

De Tweede Kamer heeft donderdag gevraagd om een reactie van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op het onderzoek. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wilde snel een debat, maar de meerderheid van het parlement ziet daar de noodzaak niet van. CDA'er Jaco Geurts wees erop dat de kern van de conclusies geen nieuws bevat: het is al langer bekend dat veel varkenshouders en kalverhouders met het veegerelateerde MRSA besmet zijn. Het onderzoek wordt besproken bij het overleg tussen kabinet en Kamer over dierziekten en antibiotica in maart.

Laatste reacties

 • iptho1

  Nu ook graag nog een onderzoek naar mensen die huisdieren hebben graag. Met name mensen die katten hebben binnen in huis. Ben bang dat heel veel mensen positief zullen zijn.

  En wat lees ik.... 50 varkenshouders zijn getest en 63% van deze groep is dus besmet. Ook nog graag een onderzoek onder de melkveehouders aub. Zij gebruik(t)en immers veel droogzetters -lees antibiotica- daar zal ook nog wat uit komen.

  Jammer dat dan niet alles onderzocht wordt.

  In de afgelopen jaren zelf meerdere keren naar het ziekenhuis geweest in quarantaine en alles, echter nooit positief getest. Mijn man die de varkenshouder was mocht gewoon op visite komen en wilde getest worden , maar dat werd dan weer niet gedaan. En die quarantaine afdeling was toen voor het gemak op het einde van de kraamafdeling ??? !!!

  Welke tak leert nu van welke tak, om besmettingsoverdracht zo klein mogelijk te maken?

 • glaasje

  De veevariant is niet zo erg als de andere 2, dus waar maakt Thieme zich druk om. Dan moet je ook iedereen die dieren houdt of dieren heeft in huis. TESTEN. En ook de mensen wat in het buitenland zijn geweest of al die mensen die wat nu nederland binnenkomen om wat voor reden dan ook. Allemaal testen op MRSA
  .Die mensen kunnen ook van allerlei bacterien of virussen bij zich dragen.. En NIET WEER AFSCHUIVEN OP VARKENSHOUDERS

 • WGeverink

  In Nederland opereren ze mij het liefste buiten in de tuin van het ziekenhuis vertelde een varkenshouder mij. Hier in Canada maken ze er zich verder niet zo druk om want het komt ook gewoon voor bij mensen die paarden en andere hobby/ huis dieren hebben en dat zijn er nogal wat.

 • 1034942

  Het wordt tijd dat het medisch personeel met name in ziekenhuizen op mrsa wordt getest.Hoe gevaarlijk is die mrsa bacterie wel NIET!!

 • jan1

  Voor een aantal jaren terug moest ik ook geopereerd worden. Er werd aan mij dus ook gevraagd of ik kalverhouder of varkenshouder was. Nee dus,
  Toen kreeg ik van de desbetreffende verpleegster te horen dat het eigenlijk ook wel onzin was.
  Ze vertelde dat bijna alle buitenlandse adoptie-kinderen besmet waren met mrsa en dat die niet onderzocht hoefden te worden.
  Dan vraag ik mij ook wel eens af hoe de toestand zal zijn op de azc's.

 • abjongeneel

  Wat reacties hierboven, ongelofelijk.
  De kop diep in het grond ,en de meest grote onzin vertellen.
  De varkenshouderij zit in problemen.
  De gemiddelde burger zal bij een dergelijk bericht alleen maar denken "Gelukkig dat er een stel failliet gaat ".
  En als de reacties hierboven maatgevend zijn, dan zeg ik : Terecht
  Een producent hoort bezigte zijn voor de consument, en hoort te produceren wat de consument en burger wil.
  En óók op de manier zoals die het wil.
  Zie niet, dan vooral eigenwijs zijn en het op je eigen manier doen
  Maar dan eet je zelf maar je je eigen varkens maar op, en dan haal ik mét anderen mijn schouders op wanneer er moeilijkheden zijn.

 • wienbemelmans

  abjongeneel je zult zelf wel geen dieren hebben en misschien ook geen werk , gezien je reactie.

 • oorspronkelijk

  hoera
  gelukkig zijn er nog meer mensen,die een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen voor sociaal en humaan welzijn
  blaasbalgen overheersen te veel Met een beperkte visie gevoed door zelfverheerlijking worden veel reageerders voor sukkels uitgemaakt.Nuancering is alleen voor breder georiënteerden??

 • ongedierte

  als ik de reactie`s geloof weet niemand ergens van en als ik het atikel leest moet moet dik meer dan de helft van de varkenshouders zijn onderzocht .mijn onclusie is dat er ergens iets niet klopt of ze zijn s`nachts in het slaap onderzocht

 • ongedierte

  als ik de reactie`s geloof weet niemand ergens van en als ik het atikel leest moet moet dik meer dan de helft van de varkenshouders zijn onderzocht .mijn conclusie is dat er ergens iets niet klopt of ze zijn s`nachts in het slaap onderzocht, verder hebben al jaren geen varkens meer alleen paar hobby koeien kwam in het ziekenhuis voor gebroken enkel en een paniek over mrsa zegt wij hebben al jaren geen varkens meer maar dat was niet het probleem. het probleem was dat ik van het platteland kwam .na een lange discussie en over en weer gebel kregen eindelijk door dat zo`n test voor mij zinloos was
 • Professor P

  Marianne Thieme leest alleen de koppen

  Als de vee MRSA inderdaad niet overdraagbaar is van mens tot mens, zoals in het artikel wordt beweerd, zijn de ziekenhuis protocollen grote kolder.

 • Oké dan

  VEE GERELATEERDE MRSA is lang niet zo gevaarlijk dan ZIEKENHUIS MRSA, wanneer gaat iemand dit eens duidelijk communiceren richting de burger en de politiek. Ik lees in de krantenkoppen alleen maar MRSA, alles wordt op één hoop gegooid.

  Ik ben vorig jaar 3 keer getest en 3 keer negatief. In het ziekenhuis vinden ze het grote onzin, maar ja protocollen hè.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.