Varkenshouderij

Nieuws 1797 x bekeken

€30 miljoen voor Franse varkenssector

De Franse staat en de regio Bretagne hebben voor dit jaar in totaal €30 miljoen uitgetrokken voor herstructurering en modernisering van de Bretonse varkenshouderijen.

Beide overheden hebben daarvoor een plan voor de toekomst van de varkenssector opgesteld. Het plan is met de nodige ceremonie en in het bijzijn van diverse organisaties uit de varkenswereld ondertekend door landbouwminister Stéphane le Foll en zijn college Jean-Yves le Drian van defensie die ook voorzitter van de regio Bretagne is.

Subsidies, leningen en garanties

De ministers deden bij de ondertekening een beroep op de sector om zelf ook 'de onvermijdelijke wegen in te slaan die naar een directe verbetering van de boereninkomsten kunnen leiden'. De €30 miljoen is beschikbaar in de vorm van subsidies, leningen en financiële garanties waarmee boeren leningen bij hun bank kunnen krijgen, aldus Le Drian.

Fonds voor startende varkenshouders

Bretagne wil het daarnaast voor varkenshouders makkelijker maken om een bedrijf te starten. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar jonge boeren voor wie een apart fonds met €1,5 miljoen is ingesteld.

Zondagavond protesteerden Franse boeren voor de deur van minister Le Foll. Hij ging met ze in gesprek.

<em>Foto: ANP</em>
Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.