Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Van Dam wil verantwoord einde aan couperen varkensstaarten

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil het couperen van staarten niet direct verbieden, maar wil samen met de sector wel tot een einddatum komen.

"Het direct invoeren van een verbod op het castreren van varkensstaarten zou een ernstiger negatief effect hebben op het dierenwelzijn dat het couperen zelf, want dat zou een forse toename van het staartbijten tot gevolg hebben", aldus Van Dam tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Hij reageert hiermee op een oproep van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om couperen direct te verbieden. Volgens haar overtreedt de varkenssector al 25 jaar het verbod om staarten te couperen. Het couperen wordt gedoogd.

Samen met sector oplossen

Van Dam is voor een oplossing samen met de sector. Eerder werd hierover het akkoord van Dalfsen gesloten. Hij voegt eraan toe dat het couperen van staarten internationaal gangbaar is en inherent is aan het systeem.

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat een fatsoenlijke stal, met voldoende ruimte, stro en afleidingsmateriaal de oplossing is voor het staartbijten. Van Dam zegt dat het niet zo eenvoudig is. "Bovendien is deze wijze van houderij, volgens 2 of 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk, kostprijsverhogend voor de boer. Deze kosten moeten voor de boer ook op de internationale markt terugverdiend kunnen worden", vindt Van Dam.

'Hoe sneller, hoe beter, maar wel verantwoord'

Hij gaat aan het einde van dit jaar in gesprek met de varkenssector om tot een einddatum voor het couperen te komen. "We willen stoppen. Ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken en daarbij geldt hoe sneller hoe beter, maar het moet wel verantwoord", vindt Van Dam. Varkens in Nood is een actie begonnen tegen het couperen van varkensstaarten.

Eén reactie

  • Hogman1

    SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat een fatsoenlijke stal, met voldoende ruimte, stro en afleidingsmateriaal de oplossing is voor het staartbijten.
    ..... Heeft Henk van Gerven ook varkens???????
    Zo niet dan moet hij maar zwijgen..... Googelen is niet nodig van Gerven ,vorig artikel toont aan dat het bij 95 % van de proefbedrijven in Duitsland NIET lukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.