Varkenshouderij

Nieuws

CDA en CU: korten varkens- en pluimveerechten uit fosfaatwet

Een fosfaatwet voor melkveehouderij is niet geschikt om de varkens- en pluimveehouderij te korten op productierechten, vinden CDA en ChristenUnie.

Dat vindt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Samen met Carla Dik-Faber van de ChristenUnie heeft hij een amendement ingediend om het haakje dat afroming van pluimvee- en varkensrechten mogelijk maakt uit de wet voor de fosfaatrechten te halen. "Afroming van varkens- en pluimveerechten is niet aan de orde", vinden de Kamerleden.

Geen afroming rechten zonder wetswijziging

Door het schrappen van deze regeling willen de politici pluimvee- en varkenshouders zekerheid geven dat er geen afroming van rechten plaats kan vinden zonder wetswijziging. Met het huidige voorstel kan dit wel, omdat de korting dan via een algemene maatregel van bestuur kan worden geregeld.

Rechten bijhuren voor melkveehouder

Geurts en Dik-Faber willen het tevens mogelijk maken dat melkveehouders voor 1 jaar voor maximaal 10% van hun veestapel fosfaatrechten kunnen huren zonder dat er afroming plaats vindt, zoals bij het verleasen van rechten. Dit moet het mogelijk maken dat bedrijven die over hun fosfaatproductie heengaan, dit eenvoudig kunnen herstellen voor dat jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.