Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Rabo: niet snel positieve marges varkenssector

De start van 2016 brengt de eerste tekenen van voorzichtig herstel voor de Nederlandse varkensmarkt dat waarschijnlijk gematigd zal doorzetten in de komende weken. Leidend daarbij is het voortzetten of stoppen van de private opslagregeling.

Dat schrijft Koen van Bergen, sectoranalist Varkenshouderij bij de Rabobank, in het eerste Kwartaalbericht Varkens van dit jaar. Ook op Europees niveau verwacht Van Bergen dat er gematigd herstel van de vraag naar varkens te zien zal zijn. "Maar wie met een wereldwijde blik kijkt, ziet dat er nog geen evenwicht is tussen vraag en aanbod." Al met al zijn deze ontwikkelingen nog niet voldoende voor een positief resultaat voor Nederlandse varkenshouders.

Veel goedkoop varkensvlees op de markt

Van Bergen: "De varkensstapel wereldwijd heeft een recordomvang. Dat, en het feit dat de dollar sterk staat, zorgt ervoor dat er relatief veel goedkoop varkensvlees op de wereldmarkt komt. De prijzen in Europa stijgen weliswaar doordat het aanbod wat kleiner wordt en door de opslagregeling van de EU, maar ze kwamen van een erg laag niveau. Het einde van 2015 was voor de varkenssector een diep dal."

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.