Varkenshouderij

Nieuws

Britse varkenshouder kocht voer te vroeg

Britse varkenshouders profiteren niet van huidige lage voerprijzen omdat ze voer op termijncontracten hebben ingekocht toen het veel duurder was.

''Het is vaak een goed idee om voer vooruit te kopen, maar het lijkt ook wel veel op een loterij", zegt Richard Lister, voorzitter van de National Pig Association (NPA).

Varkenshouder betaalt meer dan huidige spotprijs

Uit een onderzoek van de NPA blijkt dat veel Britse varkenshouders momenteel €14 tot €36 per ton meer voor soja of tarwe betalen dan de huidige spotprijs. Omdat voer 65% van de totale productiekosten vertegenwoordigt, scheelt dat hen uiteindelijk gemiddeld 13 cent per kilo. Dat gebeurt dan op een moment dat de productiekosten toch al bijna 15 cent per kilo boven de huidige varkensprijs liggen. ''Dat slaat een nog groter gat in onze opbrengsten dan anders al het geval zou zijn", denkt Lister.

Levering Brits varkensvlees verder in gevaar

De NPA waarschuwt de vleesbedrijven en supermarkten dat de Britse varkenssector en daarmee de levering van hooggewaardeerd Brits varkensvlees verder in gevaar dreigt te komen. ''Dat is op den duur natuurlijk niet houdbaar. De enige reden waarom we nog geen exodus uit de varkenssector zien, is de lage prijs die zeugen momenteel opbrengen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.