Varkenshouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:16 sep 2015

Jumbo gaat praten met boze varkenshouders

Doetinchem - Jumbo gaat in gesprek met de Actiegroep Eerlijke Prijs Agra. Dat laat een woordvoerder van de supermarkt weten. "Maar over wat we gaan bespreken doen we geen mededelingen."

De actiegroep van verontruste varkenshouders heeft de supermarkten Jumbo, Albert Heijn en de inkooporganisatie Superunie om een gesprek gevraagd over een eerlijke verdeling van de marge in de keten. Albert Heijn laat weten nog geen brief te hebben ontvangen en zegt om die reden nog niet te kunnen reageren op het verzoek van de actiegroep.

Harde acties niet uitgesloten

De vraag tot overleg gaat gepaard met een ultimatum, de varkenshouders wilden voor 18 september een gesprek. Woordvoerder Willy Wolfkamp liet daarbij weten dat de actiegroep hardere acties niet uitsluit als de gesprekken niet tot bevredigende uitkomsten leiden.

Hoewel de supermarkten niet willen vooruitlopen op de gesprekken, is het de zeer vraag of het overleg brengt wat de varkenshouders willen. Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de belangenorganisatie van de supermarkten, schetst dat de supermarkten in Nederland alle in ketens werken met conceptvarkens voor de binnenlandse markt. "En daarvoor wordt al extra betaald per kilo."

Bijdragen aan export

Uit een kort onderhoud met de actievoerders na het overleg met de staatssecretaris Sharon Dijksma maakte de CBL-woordvoerder op dat de actiegroep de supermarkten niet aanspreekt op een meerprijs voor de conceptvarkens. "In feite vragen ze of de supermarkten willen bijdragen voor de export. En het is niet aan de supermarkten om de exportmarkt in de benen te houden."

Dat neemt niet weg dat de supermarkten begrip hebben voor de varkenshouders en het feit ze met hoge kosten kampen, aldus Jansen. "Misschien kunnen we bijdragen door in het buitenland de ketenconcepten te promoten."

Eén reactie

  • XB

    Willy, je moet bij de Duitse supermarkten zijn!! Daar waar jij je varkens afzet! De NL supermarkten kun je niet verantwoordelijk stellen/houden voor het binnenlandse overschot aan varkens. Met harde acties is bereik je niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.