Varkenshouderij

Nieuws 1711 x bekeken 1 reactie

EU slacht 5,6 procent meer varkens

Brussel – In het eerste kwartaal van 2015 zijn er 5,6 procent meer varkens in de EU geslacht ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Alle lidstaten hebben daaraan meegewerkt, maar vooral in Spanje (11,6 procent) en Polen(6,6 procent) is de groei enorm. In Spanje is de populatie zeugen met 5 procent gegroeid en in Polen zijn de zeugenaantallen opmerkelijk gelijk gebleven. De groei in Polen moet dan wel door een toename in het aantal grootgebrachte biggen per zeug zijn ontstaan. Het gemiddelde geslacht gewicht van de vleesvarkens in Polen daalde wel met 2,4 procent.

Lagere voerkosten en meer zeugen

De totale groei van de varkensproductie in de EU wordt volgens het rapport Short Term Outlook door de Europese Commissie toegeschreven aan de lagere voerkosten en een toename in het aantal zeugen. Een hogere productie kan ook worden toegeschreven aan de landen waar veel vlees wordt geproduceerd: Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Stabilisering

Ondanks dat het voer goedkoper is dan vorig jaar en er meer zeugen aanwezig zijn is de verwachting dat de groei stabiliseert. Over de periode april tot december 2015 is er een groeiverwachting van 1,8 procent ten opzichte van 2014. De verwachting is dat de groei in varkensvleesproductie in de EU voor 2015 in totaal zal uitkomen rond 3 procent.

Kostprijs niet dekkend

Het rapport geeft aan dat de kostprijs voor een kilo vlees voor veel varkenshouders niet dekkend is. Door deze financiële moeilijkheden in de varkenssector, zal de groei in de laatste drie kwartalen van 2015 hierdoor verminderen. De verwachting van de EU voor 2016 is een lichte groei van 0,9 procent.

Eén reactie

  • varkenshouder01

    Kostprijs te hoog of opbrengt te laag maar van kostprijs niet dekkend heb ik nog nooit gehoord.
    Graag wat minder berichten maar met betere inhoud! Deze site lijkt steeds meer op die van de telegraaf.

Of registreer je om te kunnen reageren.