Varkenshouderij

Nieuws

EU koerst richting recordproductie varkensvlees

Brussel – De varkensvleesproductie in de Europese Unie stijgt dit jaar 2,5 procent, tot 22,84 miljoen ton. Dat blijkt uit de jongste productie-update van de Europese Commissie. Het aantal varkens dat dit jaar aan de haak komt in de EU-lidstaten wordt geschat op 255,5 miljoen.

De grootste prop varkensvlees hebben de slachterijen voorlopig verwerkt. In het eerste kwartaal lag het varkensaanbod met 64,9 miljoen dieren 4,3 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2014. De productiestijging in het tweede en derde kwartaal dit jaar is met respectievelijk 1 en 1,6 procent, minder groot. In absolute zin wordt in het laatste kwartaal dit jaar het grootste aantal varkens verwerkt, is de verwachting. De commissie schat dat slachterijen in de laatste drie maanden van dit jaar 67,04 miljoen varkens te verwerken krijgen, 1,9 procent meer dan vorig jaar.

Spaans varkensvlees

De productiestijging van varkensvlees komt voor een belangrijk deel voor rekening van Spanje, na Duitsland het grootste varkensvlees producerende EU-land. In Spanje verwacht men dit jaar 46,3 miljoen varkens te slachten, 7 procent meer dan in 2013. Maar ook in Nederland stijgt de productie, 2,8 procent is de verwachting. Als de prognose uitkomt slacht Nederland dit jaar iets meer dan 15 miljoen varkens. In 2014 pluste de Nederlandse slachterijen met 4,2 procent. Het jaar daarvoor in 2013 was sprake van een krimpend varkensaanbod in Nederland, toen bleef de teller op 14.01 miljoen varkens steken.

Of registreer je om te kunnen reageren.