Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Crisisoverleg over Vlaamse varkenshouders

Leuven – De Belgische boerenbond heeft een crisisoverleg gevoerd met minister van landbouw en visserij Joke Schauvliege om te praten over steun voor de varkenssector.

De bond blijft hameren op maatregelen op Europees niveau, maar vindt daarnaast dat de Belgische overheden ook het een en ander kunnen doen.

Problemen van ongeziene orde

''Onze varkenssector wordt al geruime tijd geconfronteerd met structurele problemen, maar de situatie van de laatste weken is toch wel van een ongeziene orde. Terwijl er in deze periode traditioneel prijsstijgingen zijn als gevolg van seizoensgebonden aanbodschommelingen, zien we plots prijsdalingen van zo'n 10 procent op enkele weken tijd'', aldus de Boerenbond.

Prijsval door boycot en vrijgekomen voorraden

De prijsval is te wijten aan de verlenging van de Russische boycot, het vrijkomen van door de EU opgeslagen voorraden, een uitval van de vraag op de exportmarkten en een dalend verbruik dat nog versterkt werd door slecht barbecueweer dit voorjaar en dit alles bij een stijgende productie voornamelijk in Oost-Europa en de Verenigde Staten.

Europese maatregelen varkenssector nodig

De bond denkt dat er vooral maatregelen op Europees niveau nodig zijn. ''We blijven erbij dat wij mee de dupe zijn van de Europese buitenlandpolitiek ten aanzien van Rusland en herhalen dat de Europese Commissie de sector moet ondersteunen in deze uitzonderlijke situatie.'' Maar daarnaast wil de bond in eigen land dat fiscale en andere belemmeringen voor bedrijven om te stoppen weggenomen worden.

Problemen rond karkasclassificatie

Daarnaast is ook een aantal maatregelen op Vlaams niveau mogelijk. Daarbij gaat het onder meer om de karkasclassificatie die nog altijd veel problemen oproept en om de kosten voor opslag en uitrijden van mest. ''Al deze mogelijke maatregelen zullen het probleem niet ten gronde oplossen, maar kunnen wel de pijn verzachten.''

Eén reactie

  • varkenshouder1


    Lichter slachten!!!

    Geeft op korte termijn lucht door minder mest, minder voer en hogere varkensprijs. Op lange termijn betere oplossingen verzinnen maar voor de korte termijn is lichter slachten de enigste oplossing om uit een crisis te komen maar blijkbaar zijn er toch mensen die dit ontkrachten en slachterijen kopen liever varkens van 1.30 dan van 2 euro. Dat probleem moet de sector gaan tackelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.