Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Prijs varkensbrok bereikt top

Doetinchem - De markt van grondstoffen verkeert op dit moment in een kritieke fase.

Gedurende juni en juli worden in principe de verschillende oogsten 'gemaakt'. Vandaar de aarzeling in de grondstoffenprijzen om veel verder te dalen. In tegenstelling met een jaar geleden zijn de weersomstandigheden allesbehalve ideaal. De meimaand was duidelijk aan de droge kant, terwijl de droogte in belangrijke productiegebieden binnen afzienbare tijd een probleem gaat worden. Dit geldt niet alleen voor de EU, maar eveneens voor landen als Canada, de Verenigde Staten en Australië.

Voor de varkensbrok zijn in eerste instantie de granen van belang. Tot eind mei waren de vooruitzichten in de EU, Rusland en Oekraïne overwegend goed. Deze gaven aanleiding om bovengemiddelde opbrengsten te verwachten, hoewel de recordopbrengsten van vorig jaar niet worden gehaald. Daar komt bij dat het lopende seizoen deze maand eindigt met betrekkelijk ruime voorraden. Er is in feite dus geen reden voor een vaste markt. Wel wordt er op de termijnprijzen van grondstoffen een zogenaamde weerpremie gebouwd, die echter ook weer snel kan verdwijnen als de ongerustheid over het weer over is.

Behalve voor granen is het weer ook voor raapzaad de komende weken cruciaal. Ook voor raapzaad werden tot voor kort bovengemiddelde opbrengsten verwacht. Maar ook dit kan snel veranderen.

De conclusie die we uit het voorgaande kunnen trekken voor de mengvoeders is, dat de voerprijzen waarschijnlijk de top hebben bereikt met een prijs van €24,80 per 100 kilo maar een dalende trend er voorlopig niet inzit. De komende maanden gaat er naar verwachting slechts enkele dubbeltjes van de prijs af.

Eén reactie

  • vinnetrad

    nee de grote veevoerfabrieken verdienen geld als water,zie die grote winstbeschrijvingen,maar de varkensboer heeft geen geld voor al die mineralen
    die die fabriek leverd om af te zetten als mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.