Varkenshouderij

Nieuws

Nieuw geval Afrikaanse Varkenspest in Oekraïne

Kiev - In Oekraïne is een geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt. Dat heeft het Oekraïense ministerie van landbouw bekendgemaakt.

Minister Oleksey Pavlenko spreekt over een mogelijke uitbraak in het noorden van Oekraïne, 40 kilometer van de hoofdstad Kiev en dichtbij de grens met Wit-Rusland en Rusland. "We hebben een wild zwijn met het virus dood aangetroffen in het nationale park Zalissia", aldus Pavlenko. Andere dode zwijnen konden niet meer worden onderzocht. Door de migratie van de wilde zwijnenpopulatie met de buurlanden worden in vier Oekraïense regio's extra strenge maatregelen genomen om de verspreiding tegen te gaan, waaronder in Kiev. Sinds de eerste signalering van de Afrikaanse varkenspest in Oekraïne, in augustus 2012, is het aantal uitbraken flink toegenomen. Vorig jaar waren er elf gevallen.  Sindsdien zijn Europese boeren door diverse varkenshoudersorganisaties gewaarschuwd.

De besmette zwijnen werden veelal gevonden in diezelfde grensregio met Wit-Rusland en Rusland, een probleem waar volgens de internationale organisatie voor diergezondheid OIE ook EU-lidstaten als Polen, Estland, Letland en Litouwen mee kampen.

Vaccinatie wordt in Oekraïne niet toegepast.

Geert Jan Hahn

Of registreer je om te kunnen reageren.