Varkenshouderij

Nieuws 43 reacties

Milieuvergunning varkensstal Grubbenvorst blijft grotendeels in stand

Den Haag - De milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend voor een varkenshouderij aan de Laagheide in Grubbenvorst, blijft grotendeels in stand. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Wel heeft de hoogste algemene bestuursrechter bepaald dat er 1.120 varkens minder mogen worden gehouden dan aanvankelijk was vergund. Ook heeft zij twee geurvoorschriften aangepast en bepaald dat een zogenoemd dimensioneringsplan deel gaat uitmaken van de milieuvergunning.

Coöperatie Mobilisation for the Environment, Stichting Wakker Dier en Vereniging Behoud de Parel waren tegen de milieuvergunning in beroep gekomen. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat het provinciebestuur de geurhinder bij een woning aan de Losbaan in Grubbenvorst onjuist heeft berekend. Bij een goede berekening van de geurhinder wordt de geurnorm bij deze woning overschreden. Deze overschrijding kan volgens de varkenshouder en het provinciebestuur ongedaan gemaakt worden door het aantal varkens te verminderen, twee geurvoorschriften aan te passen en een dimensioneringsplan voor een van de stallen aan de milieuvergunning toe te voegen. De bezwaarmakers hebben niet bestreden dat met deze aanpassingen in de milieuvergunning aan de geurnorm bij de woning aan de Losbaan wordt voldaan. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak zelf de milieuvergunning in de uitspraak aangepast. Hierdoor mag de varkenshouderij uitbreiden naar 33.845 varkens en niet naar de oorspronkelijk vergunde 34.965 varkens. Alle overige bezwaren heeft de Afdeling bestuursrechtspraak ongegrond verklaard.

De varkenshouderij maakt deel uit van een zogenoemd Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB). Het NGB is een samenwerkingsverband tussen de varkenshouderij en een vleeskuikenhouderij aan de Witveldweg in Grubbenvorst. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de zogenoemde projectbesluiten en bouwvergunningen voor het NGB in een uitspraak van januari 2015 in stand gelaten. Op dit moment heeft de Afdeling bestuursrechtspraak nog twee zaken in behandeling die betrekking hebben op het NGB. Die zaken gaan over de natuurvergunningen voor zowel de varkenshouderij als de vleeskuikenhouderij.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Enerzijds blij dat die actiegroepen het onderspit hebben moeten delven die zijn de boeren al lang spuugzat,anderzijds moeten de boeren wel zo blij zijn met dergelijke bedrijven? ik tenminste niet.

 • g.g


  mee eens @veldzicht, dit heeft ook niets meer met boeren te maken.

   

 • wienbemelmans

  Kennen ze weer beginnen te zeuren . (afgunst)

 • veldzicht

  Afgunst @wienbemelmans? is het normaal dat in een jaar of wat het aantal bedrijven halveert en niet alleen bij varkens ook bij kippen en glastuinbouw,
  en nog hebben de overblijvers niet te (vr)eten,alleen doordat er een stel strebers
  alles verpesten met die veel te grote nieuwe bedrijven wat de markt niet kan hebben.

 • slutter

  Goed gezien.Veldzicht.

 • koestal

  De prijzen zijn er niet naar om varkensstallen te bouwen

 • John*

  mooi initiatief. Voordat dit klaar is zijn er veel stinkende benauwde voergeldstalletjes gesloopt en staat hier een mooi milieuvriendelijk complex als je naar de uitstoot per dier kijkt.

 • joannes

  Dit wordt een zichtbedrijf voor al die ingenieurs die zo graag complete Boerderijen of zoals zij het noemen Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) willen bouwen in ontwikkelingslanden en Oost Europa. Daarvoor moet de NLmarkt overvoerd worden waardoor de prijzen in iedergeval niet stijgen. De één zijn Brood de ander zijn ........ Leven en werken met beperking geldt alleen voor de kleine inefficiente ondernemer! Geen Politicus die zich druk maakt over grootschaligheid of werkgelegenheid in dit geval.  

 • W Geverink

  Je hoeft op deze site alleen maar naar de reportages van de nieuwe vleesvarkensstallen te kijken en je weet dat de meeste nieuwe stallen minstens net zo hard stinken als de 'oude voergeldstalletjes' als er geen luchtwasser aan zou zitten. 

 • jan4072

  De indianen in de amazone leven en overleven ook zonder technische hulpmiddelen. (Over)leven is dus niet afhankelijk van techniek. Maar sommige manieren van leven (wat wij ontwikkeling en vooruitgang noemen) wel. Auto's komen uit een fabiek omdat het onmogelijk is de moderne technieken met de hand te maken. Voedsel vorziening ondergaat dit zelf de proces of is mischien wel onderdeel van dit proces. Denk aan GPS besturing robotisering in de akkerbouw waar door het uiteindelijk mogelijk wordt onkruid met de robot te wieden zonder herbiciden te gebruiken. Jan met de pet kan niet in een handgemaakte rolls royce rijden maar wel in een fabrieks autotje. Met het voedsel pakket is het niks anders. Als op dit moment biologisch verplicht zou worden dan werd het voedsel zo duur dat er bijna geen geld voor andere dingen over zou blijven en de economie totaal ineen zou storten. Gelukkig dat  er dus initiatieven zijn zoals dit in grubbenvorst. Waarbij dit geen eind station is maar ook gewoon een tussenstop.

 • jan4072

  @2 g.g. Wat is jouw definitie van boeren? Een 8 rijige aardappelpootmachine of 24 rijgige maiszaaier met een bestuurder die elektronica gestudeerd heeft om niks anders te doen dan op de 3 of 4 touchscreens te tikken en de scheikundige die van afstand de doseringen insteld vanachter het buro voor die zelfde machine. Zijn dat boeren? Op die manier wordt intussen wel 80% van het wereld voedsel geproduceerd.

 • veldzicht

  @jan4072,nu vergelijk je het ene uiterste wel met het andere uiterste,
  als ik kijk naar de glastuinbouw daar kon je met 5 ha glas 7 jaar terug een prima in komen uithalen tot er een paar slimmerts hele akkerbouwbedrijven opkochten en vol zetten met kassen sindsdien is de markt totaal verziekt,en zo is het met alles ,als er straks  hier bedrijven komen met 10.000 melkkoeien  die drukken normale bedrijven tussen 50 en 300 koeien er uit heeft niets met biologisch of economisch te maken alleen met kijk mij eens een ondernemer met lef zijn.
   dat ze de eigen sector de nek omdraait kijken ze maar liever niet naar.

 • joannes

  Alsof investeren in schaalvergroting de kunst is met de laagste rente ooit en de laatste technology! De mensen aan het werk houden in diverse gemeenschappen waar het leven goed is, is een véél grotere kunst. Maar ja daar hebben een paar strebers met hulp van een (Politiek) projecten bureau geen boodschap aan. Die gaan er met hun lobbies tegenaan. Zo zie je maar weer dat wanneer een (on)kruid te weelderig groeit het alles kan verdringen. Alleen op het land leer je dat! 

 • Hogman1

  30% eigen geld er in stoppen ,dan zijn het pas stoere mannen.
  hoogmoedswaanzin ten top

 • kalkar

  Schandalig dat dit in een dichtbevolkt land gebeurt. Zo worden op den duur alle gezinsbedrijven kapot gemaakt. Het begin van het definitieve einde. Alle boeren zouden tegen deze vleesfabrieken moeten protesteren. Dit gaat helemaal nergens meer over.

 • wienbemelmans

  Veldzicht je zult altijd ondernemers hebben die het groot aanpakken het is hun instelling en hun geld het is gewoon de durf. je zult ook altijd mensen hebben die daar over zeuren en dat blijf ik zien als afgunst. om dat ze zelf geen lef hebben om het ook in het groot te doen. dat moet ook ieder voor zich zelf uitmaken groot of klein geen enkel probleem voor mij.

 • joannes

  @wienbemelmans, lees je de kranten niet? Groot aanpakken is de kunst niet meer! Je kan zo groot bouwen als de overheid je toestaat! Het geld kost niets en zeker niet bij een bank die inmiddels verplicht moet gaan lenen om de economie aan de gang te houden. En met een mooie, tot op heden, theoretische lage kostprijs is zo´n prestige project snel gefinancieerd!

 • veldzicht

  Wienbemelmans,we zullen het wel niet eens worden,jij noemt het afgunst ik noem het a-sociaal,nu is het bij grote teelten zo als granen,aardappelen, zuivel misschien geen probleem maar bij keinere teelten die vooral landelijk zijn wel,
  ik zie het bij de paprika,s hadden vele tuinders een goed bedrijf  tot er een paar van die cowboys waren  die zo nodig 70 ha papprika,s neer moesten zetten
  is het sindsdienn gewoon armoe troef en moeten ze telen ver onder de kostprijs,de enigste die er beter van wordt is de consument.

 • wienbemelmans

  Veldzicht dit blijf je houden daar kan je niks aan veranderen. vrije handel   kijk naar de oostblok landen bedrijven van 10000 tot 100.000 ha is heel gewoon
  niemand daar die er om maalt. het zelfde in de veehouderij  stallen met
  30.000 zeugen 10.000 koeien enz.

 • kalkar

  Zoals ik al zei, het begin van het definitieve einde van in ieder geval honderden zo niet, bij acceptatie, duizenden (familie)bedrijven.

 • John*

  maak het toch niet zo dramatisch. voor dit complex zal een hoop oude knoei verdwijnen. bedrijven waar al jaren niet meer in geinvesteerd is en ook geen varkensbedrijven van de toekomst zijn.

 • adriemulders


  klopt john,dat het geen bedrijven van de toekomst zijn,maar zijn wel mensen die er op dit ogenblik iets aan overhouden.

   

 • John*

  maar als deze mensen zouden moeten investeren om t bedrijf gereed te maken voor de toekomst blijft er niets over.. Ik geef ze groot gelijk dat ze uitboeren en er nog zoveel mogelijk geld uit proberen te winnen maar aan de andere kant maken juist deze bedrijven het moeilijk voor de bedrijven die wel investeren. Gevolg is dat de investeringen die wel gedaan worden in de aard zijn van het nieuw gemengd bedrijf.

 • Hogman1

  Dus die oude bedrijven moeten maar opdoeken om financieel ruimte te maken voor de nieuwe die overgefinancierd zijn.
  Toch zitten de aantallen bij de nieuwere bedrijven en dus niet bij ome Jan die al 35 jaar met 650 varkens wel de kost kon verdienen.
  Saneer maar wat nieuwere ,dat gaat sneller

 • John*

  @ hogman, wil je opnieuw investeren dan kom je er met die 650 varkens niet meer. en moet er al gedacht worden aan t tienvoudige om de investering terug te verdienen.
   
  Een keer is de inrichting versleten en de romp op.

 • Hogman1

  Okee John ,dat is correct.
  Maar weet je ook het antwoord op mijn volgende vraag :
  Waar is het dan mis gegaan ??

 • no-profile-image


  Een uitspraak van Ghandi was: De wereld heeft genoeg voor ieders behoefte, maar niet genoeg voor ieders hebzucht.

  Enkele hebzuchtige ondernemers kunnen het voor een hele sector verzieken. In bovengenoemde reacties zijn hier genoeg voorbeelden van genoemd. Deze nooit-niet-genoeg mentaliteit is de oorzaak van voortdurende overproductie en veel te lage prijzen in bijna alle vrije sectoren. De enige manier om normale gezinsbedrijven te beschermen tegen deze nooit-niet-genoeg boeren is regulering. Helaas is de melkquotering nu afgeschaft, waardoor ook de melkveehouderij met deze instabiliteit te maken gaat krijgen.

 • John*

  @ hogman

  waar is het mis gegaan? waarom heeft de sector zich zo ontwikkeld kan ook gesteld worden. Het antwoord daarop is de automatisering, verbetering van de infrastructuur en de gestegen technische resultaten. Per fte is het mogelijk geworden om meer varkens te verzorgen met bijbehorende kostprijsdaling. De varkensprijs is gebasseerd op de kostprijs van de 20% beste bedrijven. en zo zijn we in deze spiraal terecht gekomen. Dus wil je blijven boeren is het focussen op de kostprijs van de beste 20% of maken van kwaliteitsproducten of samenwerkingen opzoeken.

 • varkenshaasje

  Ik ben wel eens benieuwd naar wat de 'moraalridders' voor aantal dieren op hun bedrijf hebben zal vast geen 40 kippen 10 varkens en 3 koeien zijn.
  ook zij hebben meegedaan in de schaalvergroting en al tienduizenden 'gezinsbedrijven'de kop omgedraaid zoals ze dat zelf zeggen.
  een ontwikkeling zo oud als de profesionele landbouw is.
  nu ze zelf niet meer mee willen of kunnen doen vinden ze dit ineens onethisch.
  ik noem dit hypocriet. • joannes

  @John*, je zegt zelf waar het mis is gegaan! Daar produceren zoveel goedkoper kan dankzij kredieten (investeren op toekomstige winsten en niet op gerealiseerde resultaten en actuele behoeften) schiet de productie capaciteit ver voorbij de werkelijke vraag. Het gevolg is in eerste instantie een prijsdaling om het aangeboden verkoop volume in die te kleine vraagmarkt weg te zetten. Daar worden de bestaande bedrijven/producties  mee uitgehold/gekanibaliseerd, maar... in een - op zijn hoogst verzadigde - stabiliseerdende - vleesmarkt waar onderzoeken zelfs duidelijk krimp waarnemen, zullen ook die goedkoper producerende bedrijven hun verwachte marges niet gaan halen. De marges niet gaan halen omdat de verondersteling dat het slechts een kwestie van innoveren is; fout is. Werken /uitbreiden in een verzadigede markt die mogelijk gaat krimpen zal prijsdruk alleen maar leiden naar capciteits vernietiging. Armoede en respectloos kanibaliseren van bedrijven. Alles onder leiding van hoog opgeleide ingenieurs, financiële specialisten, adviseurs, juristen, a la Imtech (beursgenoteerd bedrijf) die verkopen en als eerste hun geld beuren uit die realisatie (let wel geleend geld)(ondernemers erin luizen) op een verhaal wat in de toekomst nog waargemaakt moet worden.  

 • kalkar

  Het gaat ook om de menselijke maat. 5000 vleesvarkens of 1000 zeugen op 1 locatie prima, maar verder moet je niet gaan in dit dichtbevolkte land. Neem alleen al de transportbewegingen naar zo'n bedrijf, daar wordt je als buurt niet vrolijk van. Ook varkenspest, een griep(je) op zo'n bedrijf, grote gevolgen. enz.

 • kalkar

  Het is ook dezelfde discussie als bij de koeien, de mensen willen dat er weidegang blijft. Voor het imago zijn deze vleesfabrieken gewoon superslecht. Dit moeten we gewoon niet willen. Tenminste niet in Nederland.

 • alco1

  Een ieder die het in zich heeft te vergroten, is daar voorstander van.
  Wie het niet kan is daar tegen.
  Zo praat ieder voor zijn eigen straatje.
  De realiteit onder ogen blijven zien is dan prioriteit en daarbij de concurrentie van het buitenland ook niet uit het oog te verliezen.
  Ook de locatie is zeer bepalend. Er zijn gebieden waar duizenden koeien nog niet opgemerkt worden.

 • John*

  deze dingen spelen pas op t moment dat je gaan investeren. dus als de stal versleten is. Ik heb nog nooit een boer gezien die t zelfde terugbouwt.. het is allemaal voor meer dieren...  en de prijzen zijn wereldmarktprijzen daarvoor maakt een 1% meer of minder varkens in nederland niets uit..

 • veldzicht

  Stel dat  Ahold en v/d valk en D.S.M ook melkvee bedrijven opgaan zetten
  van 25.000 koeien en alle ruimte, mest ,voer en land opslokken,geld is geen probleem een milioentje biij passen is pinuts,zou ome Piet,de broer van ome Jan,
  dan ook blij zijn dat hij zijn spulletje  met zijn 160 melkkoetjes kan verkopen aan D.S.M om dat het toch veel te klein is zonder toekomst,dan heeft hij een onbezorgde oude  dag en met wat geluk kan hij nog op dat nieuwe grote bedrijf werken ( ik ben bang dat de voor standers hier nu dan wel anders piepen)

 • gjcamps


  #35, Ahold, cd Valk en co gaan echt niet in de primaire sector investeren. Ze knijpen liever boeren en tuinders uit , zij verdienen veel meer aan hun eigen business.

  Wat betreft structuur van landbouw, je sluit je markt af en stimuleert eigen bedrijven zoals Zwitserland, Noorwegen. Of je steld de EU of wereld als level playing field. Er zit in elke sector een optimum bedrijfsomvang voorwat betreft rendement, dit is meestal niet hoe groter hoe beter. Maar van 3 koeien en 10 varkens kun je in NL niet meer leven of je moet er een uitkering bij hebben.

 • joannes

  @alco1, je leeft nog met de beperkingen van gisteren. Capaciteits uitbreiding of managen is zo eenvoudig geworden dat groot al lang niet meer de kunst is. Het bewijs daarvan vindt je over de grens waar de grootste bedrijven worden op gezet. Het is zelfs zo eenvoudig dat de Burgers, je klanten zich er tegen verzetten! en @John* er is een spreekwoord ¨Bomen groeien niet tot in de Hemel¨wanneer je inmiddels gewend aan kostprijsverlaging dmv schaalvergroting en innovatie tegen maatschapplijke grenzen en veranderingen aanloopt, moet je niet met markt overvoeren je eigen plek probeen te verdedigen want daar ga je veel weerstand voor terug krijgen. Je zal iets anders moeten proberen! Vraag je eens af waarom we zo goedkoop vlees aanbieden en de consumptie niet stijgt, zou het met het de bevolkings samenstelling te maken hebben? Mogelijk het gemiddeld ouder worden van de bevolking. Mogelijk de groei van Islamitische religie tov van de traditionele EU religies. En daarbij nog de vegetarisch beweging die ook steeds meer aandacht krijgt. Kortom een grotere stal bouwen voor de komende 10 jaar omdat je niet kleiner wil bouwen is te beperkt wanneer de vraag niet meer groeit! 

 • John*

  @joannes,

  het gaat erom dat je je investering voor de komende jaren recht wil rekenen en dan kom je toch bij opschalen uit. de andere optie is beeindigen. in de praktijk stopt de helft en de andere helft schaalt op. dan is er niets aan het handje.

 • Hogman1

  35 jaar geleden kocht ik mijn eerste computegestuurde brijvoerinstallatie voor 184 vleesvarkens.
  Varkens had je erbij ,ze waren steenduur want ze zaten 2 jaar in de piek van de cyclus ,rente was 10% ,ink.belasting 60 % en van de voerkar werd je moe.
  Uitbreiden dacht je wel aan maar je moest die helft van de bouw zelf betalen.
  Zoals Joannes in #17 stelt is het gegaan.
  De techniek hebben we misbruikt de Pool hebben we gebruikt en 85 euro voerwinst is niet meer genoeg voor de luchtwasser en de stront.
  Gek laten maken dat je bij de beste 20% moest horen was niet zo moeilijk als er nog 30000 andere broodvechters zijn 
  Als Grubbenvorst de standaard moet worden heb je maar een 100-tal bedrijven nodig ,valt dan toch niet mee om bij de beste twintig te zitten.
  Ben je bij de gelukkige 20 dan kan je wel wat afdwingen bij je afnemers ,biertjes drinken met je collega's is wel over ,studieclub is inmiddels opgeheven

 • John*

  als ik mijn investeringen voor de toekomst niet meer terug kan verdienen zal ik toch ook stoppen met investeren en het bedrijf beeindigen op termijn.

 • Tearpoal

  Bij de 20% beste bedrijven behoeren is vooral een zaak van een goede onderhandelings positie bij de in- en verkoop. Daar haalt een bedrijf als in Grubbenvorst de winst vandaan, en niet uit het technisch resultaat.
  Het is wel zaak dat de leveranciers en afnemers hier op aangesproken gaan worden, want de marge die op deze varkenshouderij weggegeven wordt, wordt elders weggehaald, o ja dit laatste heb ik niets mee te maken, volgens hun.......

 • Hogman1

  #41 of gewoon naar een jaar het boeltje laten klappen
  meelboertje en nog 12 anderen zijn de sjaak
  herfinancieren en met opgeheven hoofd er weer tegenaan 

 • koestal

  De mestputten raken nu al niet leeg,waar moet die mest weer naar toe?,waarschijnlijk Frankrijk,daar kunnen akkerbouwers nog wel mest gebruiken

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.