Varkenshouderij

Nieuws

Deense biologische varkenshouderij groeit

Kopenhagen – De Deense biologische varkenshouderij groeit. In 2014 steeg de verkoop van biologisch vlees met 21 procent.

Dit door de toenemende vraag. De Deense biologische varkenshouders ontvangen momenteel een aanvullende vergoeding van €2,28 per kilo. De aanvullende vergoeding wordt elke week opnieuw berekend en komt bovenop de standaard prijs die varkenshouders ontvangen. Dit is een unieke situatie, zegt Henrik Biilmann, Directeur Friland A/S, verwerker van biologisch vlees in een interview met Globalmeatnews. "Dit heeft zich nog niet eerder voorgedaan. De hoge prijs wordt veroorzaakt door het te kort aan biologisch vlees op de Europese markt." De verwachting is dat nu meer gangbare varkensbedrijven gaan overschakelen naar een biologische productie. Dit doordat de vraag toeneemt en daardoor de prijs hoog blijft. Het is nu rendabel om biologische varkens te houden, aldus Randi Vinfeldt, voorzitter van de Deense biologische varkens vakbond. "Varkenshouders kunnen nu de kost verdienen met de biologische productie. Dat is een aangename verandering, het is wel eens anders geweest de afgelopen jaren." De vakbond voorspelt dat de Deense biologische varkenshouderij groeit van 110.000 slachtvarkens in 2014 naar 200.000 varkens in 2020. Het slachterijbedrijf Friland biedt gangbare veehouders een financiële tegemoetkoming wanneer deze willen overschakelen naar biologische productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.