Varkenshouderij

Nieuws 1788 x bekeken 2 reacties

Opslagregeling mogelijk snel beëindigd

Brussel – De kans is groot dat de lopende Particuliere Opslagregeling (PO) voor varkensvlees op korte termijn wordt gesloten.

Dat zegt Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse Centrale Organisatie voor de Vleessector in Brussel. Volgens van Dongen neemt het opgeslagen volume vlees de laatste tijd nauwelijks toe en dat vormt voor de Europese Commissie dan de aanleiding om te stoppen met de regeling.

Van Dongen is ondanks de kritiek die er is geweest, dat de regeling onvoldoende soelaas zou bieden, niet ontevreden over het uiteindelijke effect van de regeling. Er is bijna 58.106 ton vlees opgeslagen, die voor een groot deel zal worden afgezet op markten buiten Europa, zo verwacht van Dongen. Daarmee werkt de regeling eigenlijk als een exportsubsidie.

In de laatste week tot 20 april werd slechts 2.974 ton vlees aangemeld. Spanje is de grootste gebruiker van de PO-regeling. Het land heeft tot nu toe 13.301 ton vlees aangemeld. Denemarken is de tweede gebruiker met een hoeveelheid van 12.596 ton vlees. Duitsland en Polen meldden respectievelijk 7.662 en 7.487 ton vlees aan. Nederland is goed voor 3.444 ton.

63,2 procent van het opgeslagen vlees (36.710 ton vlees) bestaat uit uitgebeende poten; een categorie vlees die hoofdzakelijk buiten de EU wordt afgezet. Ruim 70 procent van het vlees onder deze regeling is voor 90 dagen opgeslagen.

Laatste reacties

  • Biggemans

    rug RECHT Frans, dit is geen gezicht,,,,,,   stoere SELFIE,s doen we in een boxershort  

  • fvandongen

    mee eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.