Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Varkenshouder steeds meer werkgever

Den Bosch - Varkenshouders moeten zich meer focussen op hun taken als werkgever.

Om medewerkers te behouden en te zorgen voor voldoende nieuwe instroom in de sector is het noodzakelijk dat er gewerkt wordt aan een goede werkrelatie en goede arbeidsomstandigheden. Het ontbreekt op varkensbedrijven vooral aan structuur, duidelijke communicatie en planning.

Dat valt de concluderen uit de presentatie, vandaag, van de uitkomsten van het project Goed werkgeverschap dat het afgelopen jaar is gehouden in opdracht van de Stichting Kwalitatief Personeel Varkenshouderij (KPV).

"Het werkgeverschap wordt steeds belangrijker", constateert KPV-voorzitter Bennie van Til. "Dertig jaar geleden verdween het personeel door de mechanisatie van het bedrijf, maar nu we aan de grenzen van de automatisering raken, kunnen veel bedrijven niet meer zonder personeel. Bovendien loopt het aantal bedrijven terug, maar blijft het aantal dieren gelijk. Die ontwikkeling maakt het hebben van personeel nog noodzakelijker."

Volgens ZLTO-ondernemerscoach en, namens de KPV, projectleider van het onderzoek, Antoon Sanders, heeft de sector jaarlijks 5.000 mensen nodig voor het houden van varkens. Sanders: "Op basis van ervaringscijfers is jaarlijks behoefte aan 750 mensen die instromen in de sector. Het aantal leerlingen dat van de opleidingen komt, is echter lager dan de vraag. Door de kwaliteit van het werkgeverschap te verhogen kunnen we de sector een aantrekkelijker imago bezorgen.

Voor het onderzoek zijn 25 varkenshouderijen verdeeld over het hele land onderzocht, in totaal is met 124 personen gesproken. Sanders: "Op basis van de conclusies zijn op de bedrijven onder andere vormen van werkoverleg ingevoerd en is er meer structuur aangebracht in het werk. Daarnaast zijn er functioneringsgesprekken geïntroduceerd. De eerste ervaring zijn goed: de sfeer verbeterde en de productiviteit werd hoger."

Varkenshouders die ook hun bedrijf willen doorlichten, kunnen contact opnemen met de KPV.

Eén reactie

  • hstroek

    Bij een gezonde sector en goede arbeidsverhoudingen horen ook fatsoenlijke en gereguleerde arbeidsvoorwaarden.

    Er ligt nog steeds een cao Dierhouderij te wachten op ondertekening door de werkgevers in de sector.

    Aan de slag dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.