Varkenshouderij

Nieuws

Pilots bordes- en stalkeuringen van start

Utrecht – Vanaf aanstaande maandag start de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) met een pilot bordeskeuringen en een zogenaamde prepilot stalkeuringen voor de varkensexport.

Voor de bordeskeuringen liep al eerder een pilot begin 2014. De bordeskeuringen vinden plaats op exportverzamelcentra, waarbij de NVWA de varkens kan controleren vanaf een beweegbaar bordes. In eerste instantie kunnen handelaren en exporteurs vanaf maandag terecht bij het verzamelcentrum Animo in Venhorst, en Reimink in Dalmsholte.

Toon Wassenberg, directeur van Animo, verwacht niet dat het vanaf maandag al direct storm gaat lopen, maar heeft wel al positieve reacties ontvangen. Drempel is nog dat de transportwagens eerst moeten voldoen aan bepaalde condities. Zo moeten zij voldoende open zijn aan de zijkanten zodat de inspectie kan worden uitgevoerd, en moet er bijvoorbeeld verplicht een GPS-systeem aan boord zijn. Niet iedereen zal daardoor direct kunnen deelnemen. Bovendien zijn in sommige gevallen al klepkeuringen gepland. In de loop van de week verwacht Wassenberg meer aanloop. "Ik ben blij dat de mogelijkheid er weer is gekomen", zegt hij. "Exporteurs moeten hiervoor wel de moeite nemen om het transport langs een verzamelcentrum te laten verlopen. Maar het biedt een extra mogelijkheid." Op de verplichte klepkeuringen was veel kritiek, omdat deze tot logistieke problemen leidden.

Daarom worden proeven gedaan met alternatieve methodes. De komende twee maanden loopt een tweede testperiode voor de bordeskeuring. Ditmaal vooral voor de technische details, aldus Wassenberg. Hij verwacht dat de pilot na de evaluatie over twee maanden gewoon door zal lopen. Aan de proefperiode kan iedereen deelnemen, mits de transportauto's aan de juiste vereisten voldoen.

Daarnaast zal een prepilot stalkeuringen vanaf maandag  beginnen, waarbij varkens vanaf 24 uur voor transport in de stal gekeurd worden. Voor deelname hieraan zijn drie exporteurs/transporteurs en tien varkenshouders geselecteerd. Ook deze pilot zal over twee maanden geëvalueerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.