Varkenshouderij

Nieuws

'PED endemisch bij onvoldoende preventie'

Lelystad - De diarreeziekte PED bij varkens kan endemisch worden als de varkenssector er niet alles aan doet om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Daarvoor waarschuwt onderzoeker Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut in een interview in weekblad Boerderij. "Het is van groot belang om de uitbraak in toom te houden."

Volgens Van der Poel herstellen varkens vrij snel van een infectie met de milde PED-variant. De immuniteit die ze opbouwen is echter niet blijvend, zegt de onderzoeker. De kans bestaat dat PED vaker terugkeert als de uitbraak op zijn beloop wordt gelaten.

Van der Poel acht de kans klein dat de milde variant van het virus muteert tot een agressieve vorm van het virus, zoals in de VS rondgaat. De milde stam van het virus dat in Nederland voorkomt is echter wel verwant aan de stam die in Amerika voorkomt.

In Europa zijn geen vaccins beschikbaar tegen PED. Twee fabrikanten in Amerika hebben een vaccin ontwikkeld tegen de agressieve PED-variant. Toelating van van deze vaccins in Europa zal nog lang op zich laten duren, schat Van der Poel.

Lees deze week in weekblad Boerderij een uitgebreide analyse over PED in Nederland

Of registreer je om te kunnen reageren.