Varkenshouderij

Nieuws

Noorse varkenshouderij breidt inzet Improvac uit

Oslo - De varkenshouderij in Noorwegen wil de inzet van het vaccin tegen berengeur Improvac als alternatief voor het castreren van biggen in de loop van het jaar intensiveren. De sectororganisaties hebben dat toegezegd aan landbouwminister Sylvi Listhaug.

In 2014 werd 1,3 procent van de beren gevaccineerd, eind dit jaar moet dat volgens plan 10 procent zijn. Een in november door de sectororganisaties op aandrang van het ministerie ingestelde werkgroep beveelt echter aan dat er niet eenzijdig wordt ingezet op immunologische castratie. "Er bestaat nog steeds onzekerheid over zowel het effect als over de nadelige bijwerkingen van het vaccin", laat de werkgroep weten in een rapport aan de minister.

Tevens meent zij dat het geen goede zaak is zich volledig te binden aan een product van een leverancier die het monopolie heeft op de markt. Potentieel interessante alternatieven voor castratie zijn er ook te realiseren via de fokkerij, menen de rapporteurs.

In Noorwegen werden vorig jaar zo'n 750.000 borgen (chirurgisch gecastreerde beren) geslacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.