Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Niet op eigen houtje naar Rusland voor export varkensvlees

Nederland doet er niet verstandig aan om op eigen gelegenheid in Rusland te pleiten voor het openstellen van de markt voor varkensvlees, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). De staatssecretaris vindt dat Nederland gezamenlijk met andere lidstaten moet optrekken.

Volgens CDA'er Jaco Geurts kan individueel optreden best nut hebben. Hij verwees daarbij naar voormalig staatssecretaris Henk Bleker, die tijdens de Ehec-crisis naar Moskou ging om daar met zijn Russische ambtgenoot te onderhandelen over de toelating van Nederlandse producten. Ook vanuit LTO-Nederland wordt elke poging toegejuicht om de Russische markt te openen.

VVD'er Bart de Liefde ondersteunt de lijn van de staatssecretaris, al is hij niet principieel tegen een 'Alleingang' van Nederland. Hij acht de kans op succes groter als de Europese Unie als blok opereert. De Europese Commissie heeft in november aangekondigd gesprekken te willen aankopen met de Russen over de toelating van Europees varkensvlees. Van Dam wil de uitkomst van die gesprekken afwachten.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Moskou zou het toejuigen als Nederland zonder de andere EU landen komt handelen. Dan is Nederland de eerste afvallige, die de boycot van en tegen de Eu wil doorbreken. Wil Europa een macht zijn / worden moet ze zich niet uit elkaar laten spelen. Denkt de Nederlandse varkensvleeshandel nu echt dat ze alleen sterker zijn dan samen met de Europese partners? Ze roepen doorgaans "Zonder de EU gaat het niet". Maar nu willen ze even het handelsblok Europa om zeep helpen, zonder zich bewust te zijn van de schade, die ze kunnen aanrichting met deze korte termijn winst actie. Poetin zal geen bezwaar maken tegen dit uiteen vallen van Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.