Varkenshouderij

Nieuws

Deense biggen importeren loont niet

Onder de streep brengen importbiggen uit Denemarken €3,80 per vierkante meter staloppervlak minder op dan biggen die in de regio zijn gekocht, blijkt uit een bedrijfsvergelijking van de Landwirtschaftskammer Nedersaksen.

Aan de bedrijfsvergelijking deden 206 varkensbedrijven in het Duitse Emsland mee. Volgens de vergelijking is de opbrengst minus toegerekende kosten van 'Denen' €30,3 per vierkante meter staloppervlak. Voor biggen die in regio zijn gefokt, is dit bedrag €34,1. Het lager eindresultaat is volgens de onderzoekers vooral toe te schrijven aan de hogere aankoopprijs van de Deense biggen. 'Die zijn duidelijk duurder dan biggen gekocht in de regio.'

Opbrengst slachtvarkens verschilt weinig

De opbrengst van de slachtvarkens van de twee verschillende herkomsten verschilt weinig, bij een verkoopgewicht van ruim 120 kilo. De varkens van Deense herkomst brengen per dier €132,1 op. De biggen uit de regio brengen bij de slacht €133,3 op. De Deense biggen groeien 916 gram per dag, 88 gram meer dan de Duitse biggen. De 'Denen' vreten dagelijks 200 gram voer meer dan de Duitse varkens. De voederconversie en voerprijs van de Deense biggen is gunstiger dan van de Duitse, zodat de voerkosten per kilo groei 2 cent lager liggen. De dierenartskosten van de Deense biggen zijn wel hoger dan van de regionale biggen, bij meer dan twee leeftijden per koppel.

Deense genetica

Wat betreft brutoresultaat zitten biggen met Deense genetica die wél in de regio Emsland zijn gefokt tussen de importbiggen en Duitse biggen in. Daarvan is het brutoresultaat per vierkante meter staloppervlak €32,2.

Of registreer je om te kunnen reageren.