Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Mindere slachtresultaten door stress

Leuven – Van ongeveer 20% van de Belgische varkens is het vlees van mindere kwaliteit. Dat blijkt uit een studie van Liesbeth Vermeulen aan de Universiteit van Leuven.

De oorzaak ligt volgens haar vooral aan het gebruik van Piëtrain-gekruiste varkens. Die zijn in grotere mate stressgevoelig, doordat ze drager zijn van het gemuteerde ryanodine receptor gen. Spieren van varkens die net voor het slachten aan acute stress worden blootgesteld, produceren 30 minuten na het slachten nog 'zuren' die tot een snelle daling van het pH leiden. Daarmee wordt het vlees aangetast. Het wordt bleek, zacht en heeft een laag waterbindend vermogen.

Lawaai geeft stress

Een tweede onderzoek geeft aan dat een geluidsniveau boven de 85 dB(A), vanaf lossen tot de verdoving, ook bijdraagt aan het stressniveau. Het stressniveau is hoger naarmate het slachtproces vordert. Naar aanleiding van de studie is een checklist opgesteld voor slachterijen waarin naast de geluidsfactor ook andere stressfactoren zijn meegenomen. Andere significante factoren zijn de temperatuur in de wachtkamers, de tijd tot slachten en het aantal varkens per vierkante meter in de vrachtwagens waarmee de dieren zijn aangevoerd.

Eén reactie

  • veenboer6

    en de tijdsdruk vanwege klepkeuring?? Ik denk dat het voor zowel de varkens als de boer beter is dat we met die onzin stopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.