Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Franse varkensmarkt gaat weer open

De Marché du Porc Breton (MPB), de Franse varkensmarkt die de referentieprijs voor Frankrijk bepaalt, gaat weer draaien. Het plan is om donderdag de veiling te hervatten, maar of dat al lukt is niet helemaal zeker.

De MPB is een meer dan veertig jaar oud instituut in Plérin bij Saint-Brieuc, midden in het belangrijkste varkensgebied van het land Bretagne. Twee keer per week, op maandag en donderdag, wordt in het bescheiden gebouw een veiling gehouden waar de aangeboden varkens op de klok worden afgemijnd. Het beperkte aantal kopers vertegenwoordigt alle grote Franse vleesbedrijven waardoor de gemiddelde prijs die op de MPB tot stand komt, geldt als referentie voor varkens in heel Frankrijk.

MPB ligt sinds oktober stil

Of beter: gold, want sinds begin oktober ligt de MPB stil. Twee van de grootste inkopers, Brigand en Cooperl, konden zich niet verenigen met een door de varkenshouders met minister van landbouw Stéphane le Foll afgesproken 'streefprijs' van €1,40 per kilo en weigerden nog langer aan de veiling deel te nemen. De twee grootste vleesbedrijven van het land vinden dat ze met een zo hoge prijs niet kunnen concurreren op het internationale toneel.

Niet geloofwaardig

Ook toen de veilingprijs ondanks de afspraken toch tot €1,30 per kilo daalde, bleven de twee grote spelers afwezig. Toen vervolgens ook enkele andere vleesbedrijven niet meer kwamen opdagen, had de markt aan koperskant te weinig te bieden om nog geloofwaardig te zijn. Na een forse interne ruzie besloot het beursbestuur de veilingen daarom te schorsen.

Franse varkensmarkt gaat weer open
ANP

 

Andere organisatie MPB

Achter de schermen wordt sindsdien stevig onderhandeld over hervatting van de voor de varkenshouders zo relevante veiling. Op dit moment moeten ze immers zelf onderhandelen met hun afnemers over de prijs waarbij ze geen enkel nationaal kader hebben dat hen houvast biedt. Bij de gesprekken gaat het ook over een andere organisatie van de MPB die de inkopers meer macht maar vooral meer flexibiliteit moet bieden.

Beperkt volume van 30.000 dieren per week

''We gaan de markt weer op gang brengen maar in eerste instantie met een beperkt volume, in de orde van grootte van 30.000 dieren per week,'' aldus Michel Bloc'h die als voorzitter van de machtige Union des groupements de producteurs de viande de Bretagne UGPBV, de bond van Bretonse veehouders, veel in de melk te brokkelen heeft. ''De eerste nieuwe notering wordt vastgesteld aan de hand van een synthese van de prijs die door elke groep varkenshouders wordt verkregen,'' legt Bloc'h uit, zonder in dit stadium verdere details te geven.

'Geen concrete datum voor hervatting MPB'

Bloc'h zegt dat de MPB op donderdag 26 november weer gaat draaien, maar dat wil directeur Jean-Pierre Joly van de veiling zelf tot nu toe niet bevestigen. ''De Marché du Porc Breton gaat weer draaien maar een concrete datum kan ik nog niet geven. Iedereen moet het nieuwe protocol tekenen maar ik kan ze gaan pen in de hand drukken.''

Brigand doet niet mee

Wat wel zeker is, is dat Brigand ondanks alle druk voorlopig niet maar aan de MPB mee zal doen. Brigand, dat van alle kanten in de Franse veehouderij onder vuur ligt, heeft niet aan de onderhandelingen over de toekomst meegedaan en wil tot op heden niets meer van die instelling weten. De andere grote koper, Cooperl, heeft wel toegezegd aan een 'hervormde' markt mee te zullen werken.

Eén reactie

  • hans v

    Het is de groep BIGARD in plaats van Brigand

Of registreer je om te kunnen reageren.