Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Varkenssector blijft onder druk staan

Doetinchem - De Nederlands varkenssector blijft voorlopig onder druk staan. Dat meldt de Rabobank in zijn Kwartaalbericht Vleesvarkens.

Ondanks de verwachte grotere export naar China zal de prijsstijging beperkt zijn. Dat komt doordat de productie ook toeneemt.

Meer concurrentie VS

Europa is goed in staat om aan de vraag van China te voldoen. Er is voldoende varkensvlees beschikbaar en de koers van de euro ten opzichte van de dollar is gunstig. Hierdoor kan de EU haar exportpositie behouden. In 2016 verwacht de bank meer concurrentie van de Verenigde Staten. De varkensstapel is daar fors gegroeid.

Varkensvleesproductie Nederland groeit

De Rabobank voorspelt dat de productie van varkensvlees in Nederland tot en met het eerste kwartaal van 2016 groeit. Dit leidt zij af uit de voorlopige resultaten van de landbouwtelling van april 2015. Hieruit blijkt dat het aantal varkens in Nederland met 2,8 procent is gegroeid. Het aantal zeugen is met 0,6 procent gedaald.

Kleiner seizoensmatig herstel biggenprijs

Het seizoensmatige herstel van de biggenprijzen lager zal zijn dan in andere jaren, volgens de bank. Dit komt door het hogere aanbod van vlees. De stijgende export zorgt daardoor niet voor forse prijsstijgingen. De biggenmarkt moeizaam blijft verlopen. Hierdoor komen de marges van vermeerderaars niet boven het langjarig gemiddelde.

Voor vleesvarkenshouders is de situatie iets positiever door de gestegen export na de zomermaanden. De voerprijzen lijken rond het huidige niveau te stabiliseren.

Geen toename consumptie varkensvlees

Koen van Bergen, sectorspecialist varkenshouderij bij de Rabobank, ziet ondanks de lage prijzen, nog geen toename van de consumptie van varkensvlees. "Dit is de grootste uitdaging voor de hele varkensvleeskolom", vindt hij. "Wie zich onderscheidt met duurzame, diervriendelijke producten en een betere smaak, kan de consument verleiden", aldus van Bergen.

Eén reactie

  • koestal

    De supermarkten e slachterijen krijgen steeds meer grip op de prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.