Varkenshouderij

Nieuws

Amerikaanse varkensstapel groeit verder

Washington - De varkensstapel in de Verenigde Staten is gestegen naar het hoogste punt sinds 30 jaar. Uit cijfers van de Amerikaanse landbouwministerie USDA blijkt dat op 1 september 2015 68,40 miljoen varkens aanwezig waren. Dat zijn 3,7 procent meer varkens dan een jaar geleden op dezelfde datum.

De grootste stijging is vooral te danken aan het aantal vleesvarkens dat met 8,7 procent gestegen is naar 24,13 miljoen dieren. Het aantal zeugen is licht gestegen met 1,1 procent naar 5,99 miljoen dieren.

Meer zeugen kregen biggen

In de periode van juni tot augustus hebben 2,3 procent meer zeugen biggen gekregen ten opzichte van 2014. Van september tot november 2015 is de verwachting dat er 2,3 procent minder zeugen afbiggen ten opzichte van 2014, alhoewel dit wel een stijging is van 5 procent ten opzichte van 2013.

Problemen met PED nemen af

De problemen met de diarreeziekte PED lijken hiermee op een terugweg te zijn. De biggenproductie stijgt echter ook met een gemiddelde worpgrootte van 10,39 biggen in de periode van juni tot augustus dit jaar. Dat is een stijging van 2,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Koelvrieshuizen raken vol met varkensvlees

De stijging van het aantal varkens heeft tot gevolg dat ook de koelvrieshuizen in de VS vol raken met varkensvlees. De afzet van dit extra vlees zal volgens USDA voornamelijk op de lokale markt afgezet worden.

De export van varkensvlees vanuit de VS is van januari tot juli dit jaar met 5,1 teruggelopen. USDA geeft aan dat in 2016 nog een stijging verwacht wordt van de productie varkensvlees van 0,7 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.