Varkenshouderij

Nieuws 1383 x bekeken 2 reacties

Vee-gerelateerde MRSA kan lang in mens blijven

Raleigh - Mensen die in de varkenshouderij werken kunnen tegen antibiotica resistente veterinaire stafylokok-bacteriën (MRSA) zeker vier dagen in hun neus blijven dragen, ook als ze niet meer met varkens werken.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, dat woensdag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Occupational and Environmental Medicine.

De onderzoekers veronderstelden dat resistente vee-gerelateerde bacteriën na een dag wel verdwenen zouden zijn. Maar bij bemonstering van een kleine groep mensen (22) die in grote varkensstallen werken, bleken resistente stafylokokken langer aanwezig te blijven, nadat ze ermee besmet waren. De onderzoekers veronderstellen dat de werknemers op die manier de resistente bacteriën kunnen meenemen naar huis en hun familieleden ermee kunnen besmetten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in North-Carolina, een staat met een omvangrijke slachtvarkenssector. Volgens de statistieken zijn daar ongeveer 6.400 werknemers werkzaam op meer dan 900 varkensbedrijven. Uit de studie bleek dat 19 van de 22 mensen op enig moment besmet waren met een Staphylococcus aureus, terwijl 16 van hen de vee-gerelateerde stam daarvan droeg. Van de algemene bevolking draagt ongeveer een derde een stam van de Staphylococcus aureus. 10 van de 22 proefpersonen bleken de resistente vee-gerelateerde stafylokok in de proefperiode (vier dagen) ook niet kwijt te raken.

Laatste reacties

  • joannes

    En..... wat moeten we nu met zo´n bericht? Is de situatie vergelijkbaar met NL. Zeer waarschijnlijk niet!

  • joohoo

    Onderzoekers die veronderstellen , moet niet gekker worden . Daar worden ze niet voor betaalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.