Varkenshouderij

Nieuws 1012 x bekeken

EU-export varkensvlees zakt verder weg

Brussel - De 28 Europese lidstaten exporteerden in juli bijna 246.000 ton varkensvlees. Dat is 11,8 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De daling van de EU-uitvoer in juli is groter dan die in het eerste halfjaar. Toen ging 9,0 procent minder varkensvlees uit Europa naar de wereldmarkt. De totale Europese export bedraagt tot en met juli bijna 1,60 miljoen ton. dat is 9,4 procent minder dan in de eerste zeven maanden van 2013.

Naar Rusland ging in juli net iets minder dan 2.000 ton EU-varkensvlees. De EU exporteerde tot en met juli bijna 56.000 ton naar Rusland. Dat land bestelde in januari al 42.000 ton. In het halfjaar daarna gaat dus maar 14.000 ton uit Europa naar Rusland. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in diverse Oost-Europese landen sloot Rusland zijn grenzen voor onbewerkt varkensvlees uit Europa op 29 januari. Alleen bewerkt vlees uit Europa mocht Rusland tot juli nog binnen. Sinds begin augustus is dat ook verboden door de bemoeienis van de EU met de Oekraïne-crisis.

De Europese landen hebben grote moeite om alternatieve bestemmingen te vinden voor Rusland. Dat land bestelde in de eerste zeven maanden van 2013 nog bijna 423.000 ton in Europa. De EU-uitvoer naar Azië steeg tot en met juli met 19,1 procent naar ruim 1,01 miljoen ton. Die toename is niet voldoende om het verlies van Rusland als exportmarkte te compenseren.

Door de forse daling van de Europese varkensprijzen en de koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar in de afgelopen weken, kan de EU-export naar Aziatische landen verder stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.