Varkenshouderij

Nieuws 3645 x bekeken 86 reacties

'Geen geheimhouding MRSA-besmette bedrijven'

Kopenhagen - De nationale ombudsman in Denemarken heeft bepaald dat de namen van varkenshouders van wie het bedrijf is besmet MRSA CC398 wel in de openbaarheid mogen komen.

Tussen de media en de autoriteiten is daarover enkele jaren strijd gevoerd. Nog vorige maand werden journalisten van de publieke omroep DR veroordeeld omdat ze de namen van twaalf MRSA-besmette varkensbedrijven publiceerden.

De multiresistente MRSA CC398 vergde de afgelopen drie jaar vier doden in Denemarken. In april stierf een persoon in een verpleeghuis aan een besmetting met de bacterie. De Deense landbouwminister Dan Jørgensen lanceerde deze week een vijfstappenplan om het verspreidingsgevaar vanuit de varkenshouderij in te dammen. Onder meer handen wassen en omkleden na een verblijf in de stal is nu verplicht. Per 1 juli gaat voorts een adviesdienst fungeren voor mensen die met varkens werken.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Vreemd dat in Denemarken burgers niet mogen weten over de gevaren van specifieke bedrijven.
  -Is er een MRSA meldplicht van huisartsen in NL?
  -Is er een MRSA meldplicht door ziekenhuizen?
  -Is er een MRSA meldplicht door GGD en zijn er locale overzichten van GGD?
  -is het in NL anders als in Denemarken?
  -zijn NL bedrijven MRSA besmet en weten burgers en omgeving dit?
  -hoe zit het met open dagen?
  -misschien weten specialisten op dit forum de antwoorden?

 • schoenmakers1

  -is er in nederland een registratie waar alle mensen naar toegereisd zijn?
  -is er een meldplicht over de ziektes die hierdoor verspreid worden?
  -moeten de ziekenhuizen die personen nog wel helpen?
  -is er een meldplicht door de ggd van mensen die de vaccinaties niet halen?
  -worden boeren anders behandeld als andere Nederlanders?
  -worden boeren geïnformeerd als buren naar risicovolle gebieden zijn geweest?
  -zo kan ik nog wel even doorgaan

 • trijnie

  Met de q-koorts zijn er veel mensen besmet omdat men om economische redenen, gezwegen en toe gekeken werd.
  De boeren zijn later gecompenseerd. De burgers hadden het toekijken, hoewel er daar ook mensen in financiële moeilijkheden zijn gekomen. Ook daar zijn mensen nog steeds ziek, ook daar zijn mensen gestorven. Dank zij de de steeds uitbreidende veeteelt in
  dit land. En dan komen er nog boeren in het ziekenhuis terecht die zich op de teentjes gegriefd voelen omdat er ge vraagt wordt of ze vee verzorgen...... Hoe is het mogelijk....

 • reiziger

  Worden vliegtuigen en bussen na iedere verre rijs ontsmet gaan rijzigers na terug komst allemaal in carrentane worden kunnen we het handen schudden met buitenlanders verbieden go wat een nare weereld

 • w v gemert

  trijnie jouw verhaal over q-koorts is onjuist, er was onvoldoende kennis (ook in het buitenland ) bij alle betrokkene, er was onvoldoende kennis over het vaccin (moest nog erkend worden als ik mij het goed herinner). Het is werkelijk onthutsend om hier te lezen dat economische motieven de basis waren bij deze aanpak. Smerig. Hoeveel mensen sterven er door uitlaatgassen, onjuist medisch handelen, als gevolg van ziektes opgelopen tijdens verre vakanties ? De dierlijke sector spant zich stevig in om risico's te minimaliseren, net zoals vele andere sectoren.

 • Ishtar

  Ik lees toch echt dat er in Amerika een negatief reisadvies was gegeven wegens ernstige ziekte Q-koorts in Brabant.
  -hoezo te weinig kennis?
  -alles werd gedownplayed, ging wel over, q-koorts was niet ernstig, en ziekte bronnen werden niet bekent gemaakt, bewust niet bekend gemaakt.
  -terwijl iedereen in de omgeving niet gewaarschuwd werd, bewust niet gewaarschuwd werd.
  http://www.nationaleombudsman-nieuws.nl/sites/default/files/rapport_2012-100_over_q-koorts_en_de_menselijke_maat_0.pdf

  Je kunt idd een individuele boer niet kwalijk nemen van het ernstige falen van de overheid en het ernstige falen van de sector bestuurders, die geld belangrijker vonden dan mensen levens.

  Dus ik ben benieuwd, nu er in Denemarken kinderen zijn dood gegaan aan gerelateerde varkensbedrijven.
  Hoeveel varkensbedrijven in NL hebben deze problemen ook?
  -Zijn er hier ook kinderen overleden, netzo als in Denemarken?
  -waar en hoeveel?
  -wat gaat de sector doen om omwonenden te waarschuwen en te beschermen?

 • w v gemert

  Ishtar, een omvang zoals in Nederland met q-koorts was nog niet eerder voorgekomen wereldwijd . Het is duidelijk dat achteraf is gebleken dat er inschattingsfouten zijn gemaakt maar die vonden ook voor een gedeelte zijn oorzaak in het feit dat men te weinig kennis en ervaring had ook wereldwijd. Ik lees niets over een kind dat is overleden aan MRSA CC398 in dit stuk, maar duidelijk is dat iedereen die mogelijk vermijdbaar is komen te overlijden alle aandacht vraagt en vele inspanningen van vele partijen in vele sectoren, en dan heb ik niet alleen over MRSA. zie mijn reactie nr.5

 • Gullef

  Dit traject is een paar jaar geleden al in actie gezet door middel van de dierdagdosering, bedrijven die hiermee te hoog zitten krijgen profecionele begleiding om de dierdagdosering te laten zakken, ook is het sinds 1 april moeilijker om zomaar medicijnen te krijgen en moet de veearts in sommige gevallen eerst langskomen om een diagnose te stellen

 • trijnie

  Gemert, ik heb het boek over de q-koorts gelezen en daaruit de kennis gehaald. Er is bewust gezwegen door de overheid omdat het wel mee zou vallen. Niet dus.
  En u moet mij eens een antwoord geven over de ongelijkheid in vergoedingen. Iedereen heeft geleden en lijdt nog, niet alleen de boeren die ziek werden of hun veestapel, ziek of niet ziek, kwijt raakten.
  En zo gaat het met meer dierziekten, er wordt door de overheid en LTO te weinig aangedaan om mensen hier tegen te beschermen.

 • trijnie

  Gemert, ik heb het boek over de q-koorts gelezen en daaruit de kennis gehaald. Er is bewust gezwegen door de overheid omdat het wel mee zou vallen. Niet dus.
  En u moet mij eens een antwoord geven over de ongelijkheid in vergoedingen. Iedereen heeft geleden en lijdt nog, niet alleen de boeren die ziek werden of hun veestapel, ziek of niet ziek, kwijt raakten.
  En zo gaat het met meer dierziekten, er wordt door de overheid en LTO te weinig aangedaan om mensen hier tegen te beschermen.

 • Ishtar

  @Gemert, stel dat ik het volledig met u eens ben nu.
  In de Denemarken case ==>
  Deense journalisten veroordeeld vanwege publicatie MRSA-bacterie
  http://www.vvoj.nl/2014/05/23/deense-journalisten-veroordeeld-vanwege-publicatie-mrsa-bacterie/
  -zijn wel oa kinderen doodgegaan aan vee-bedrijven gerelateerde oorzaken.
  -plus ook erg is, zelfs journalisten werden vervolgd omdat dat niet bekend mocht worden.

  Maw, stel dat iedereen geleerd heeft van de Q-koorts?
  -is er in NL een MRSA meldplicht door artsen of ziekenhuizen?
  -en stopt dit MRSA issue bij de Deense grens?
  -maw hoeveel mensen zijn in NL doodgegaan?
  -relevante vragen als er geleerd is van de Q-koorts.
  -maw, vragen die de sector bestuurders heel serieus zouden moeten nemen.

 • varkentjeeee

  je vergeet wel dat mrsa oorspronkelijk van mens naar dier is gegaan en dat het nog steeds van mens op mens verspreid. dus het hoeft lang niet altijd zo te zijn dat mrsa van de veehouderij bedrijven afkomt. men kan dit ook elders oplopen, denk aan ziekenhuizen verzorging enz enz.
  maar zover zullen ze het wel niet onderzocht hebben en maar meteen gewezen naar de veehouderij bedrijven.

 • jan doedel

  trijnie nu geef je de boeren weer de schuld.maar je weet toch ook wel dat mensen q-koorts kunnen krijgen van een huisdier of staat dat niet in dat boek van je?

 • varkentjeeee  'Hoe meer vee, hoe minder MRSA bij mensen'

  2 1545 Varkenshouderij


  Gyhum - Tussen een hoge concentratie van varkens en vee in een gebied en de frequentie waarmee zich daar MRSA bij personen voordoet, is geen verband zichtbaar.

  'Hoe meer vee, hoe minder MRSA bij mensen'
  Foto: anp

  Eerder is het tegendeel het geval: hoe meer vee, hoe minder vaak MRSA bij mensen. Dat constateert de veterinaire nieuwsdienst Animal Health Online (AHO) aan de hand van onderzoek.

 • varkentjeeee

  Deze instantie tikt daarmee de Nedersakische landbouwminister Christian Meyer op de vingers, die maandag in een persmededeling liet weten dat vee- en varkenshouders, stallen, vlees en het vervoer daarvan 'gelden als overbrengers van multiresistente kiemen, zoals MRSA'.

  AHO heeft alle bestuursdistricten van Nedersaksen in reactie daarop vergeleken op het aantal inwoners, het aantal landbouwdieren en het aantal MRSA-infecties bij mensen. Daaruit valt op te maken dat zich bijvoorbeeld in een district als Ammerland met slechts 67.000 varkensstalplaatsen, 370.000 kippen en 87.000 runderen vorig jaar 2,5 MRSA-gevallen per 100.000 inwoners voordeden In een district als Vechta met ruim 1,5 miljoen varkens, 89.000 runderen en tegen de 11 miljoen kippen deden zich per 100.000 inwoners 8,7 MRSA-infecties voor. Dat had dus afgezet tegen het aantal dieren een veelvoud van dat cijfer moeten zijn als het aantal dieren als bepalend voor de frequentie van MRSA zou moeten worden beschouwd, aldus AHO. De verhoudingen in alle overige districten van Nedersaksen zijn vergelijkbaar.

 • Broes

  Fantastisch; hoe krom toch weer recht gepraat wordt om het eigen straatje schoon te vegen. Mensen denk toch eerst even na voordat je reageert. Liever nog: lees eerst wat vakliteratuur op dit gebied.
  Met geheimhouding heb je uiteindelijk alleen maar verliezers.

 • trijnie

  Gerda , als je goed leest, zie je nergens dat ik de boer de schuld geef. Het was de overheid die zweeg en niet ingreep.
  Maar het zijn wel de boeren die financieel tegemoet zijn gekomen in de geleden schade en de burgers, de mensen die eromheen wonen, hebben het nakijken.
  Q-koorts en andere dierziekten zijn overal ook in huisdieren maar de grote hoeveelheid varkens, kippen, geiten, schapen en runderen en de mest die daarbij komt, loopt onderhand behoorlijk uit de hand en gaat ten koste van mensen en natuur, ik denk dat je dat toch wel kunt beamen.

 • varkentjeeee

  trijnie, er zijn er niet meer ze zitten alleen minder verspreid in grotere modernere stallen waar ze het optimaal hebben

 • varkensdierenartsen.com

  Helaas Trijnie, in jouw redenering is alleen ... de hoeveelheid mensen uit de hand gelopen.. Vooral ook teveel mensen die onze ziekenhuizen in- en uitlopen. Zou je dat ook kunnen oplossen door die ziekenhuizen weer kleiner te maken ? Of meer te verspreiden over de wereld ? Want de oorzaak is toch teveel dieren in één regio ? Of teveel dieren in één stal ??
  Je zal elke ziekte toch echt per geval moeten bekijken en aanpakken of je verzandt in zo'n idiote welles-nietes zoals met vaccineren van kinderen.

 • trijnie

  Varkentjeee, ik doe niet mee met een bepaald persoon die minder, minder, minder zei, maar het is wat vee betrefd allang uit de hand gelopen. De varkens en kippen mogelijk en dan niet uitgebreid worden, maar met de koeien zijn de boeren alweer flink aan het uitbreiden. Het is wachten op een slechte prijs en wederom boterbergen. En wie heeft weer het nazien....jawel de kleine boer die er geen behoefte aan heeft, of wat land betrefd niet uit kan breiden.

 • trijnie

  Varkensdierenartsen, voor jullie geldt hetzelfde: inkrimpen.
  Het is uit de hand gelopen. Daarbij is het bij dieren gelijk als bij mensen: teveel op één hoop en alleen al door stress krijg je lichamelijke ziekten die door de dichtheid ook nog eens gemakkelijk op elkaar overgaan.
  En nu is me nog steeds niet uitgelegd waarom geitenboeren indertijd schadeloos zijn gesteld en waarom mensen door toedoen van deze bedrijven en dierziekte, ziek en arbeidsongeschikt zijn geworden en in financieele moeilijkheden zijn gekomen.
  En kunt u begrijpen dat mensen niet staan te wachten op een megastal met geiten, varkens, kippen of pelsdieren?

 • leo,s vriend

  @trijnie, omdat bij de geitenhouders de dieren verplicht afgemaakt zijn door de overheid, dit is wettelijk zo geregeld.

 • w v gemert

  trijnie, het aantal varkens in 1996 bedroeg bijna 15 miljoen en het ligt nu al jaren rond de 12 miljoen. (zie de CBS cijfers) Wel de waarheid blijven vertellen.

 • leo,s vriend

  trijnie, ook het aantal koeien lag rond die jaren op 2,5 miljoen,nu 1,5 miljoen.(ook cbs)

 • heuvel5

  Mijn zus werd in 2009 verpleegd op een mrsa afdeling van een verpleegtehuis in Oss waar in korte tijd veel patiënten en ook verpleegkundigen besmet zijn geraakt met de zeer besmettelijke ziekenhuis mrsa. Bij opname in het ziekenhuis werd ze zonder enige vorm van quarantaine de IC afdeling opgereden. Hebben we hier te maken met een protocolfetisjisme, ze was inderdaad niet in aanraking geweest met varkens of kalveren, of hoe valt dit anders uit te leggen.

 • trijnie

  Het ziekenhuis is een gevaarlijk huis. Je kunt niet zonder maar als je wat hebt, kun je er beter geen dag langer zijn dan hoogstnoodzakelijk. Je bent al in verzwakte toestand en aangezien de beestjes daar volop aanwezig zijn, ben je zo aan de beurt.
  Maar met de mrsa zijn ze toch wel voorzichtig zeker de laatste jaren en gelukkig hier in Nederland nog niet zo volop aanwezig dan in de buitenlandse ziekenhuizen.

 • w v gemert

  Het is m.i. algemeen bekend dat het ziekenhuis personeel met thuis een agrarisch bedrijf met div. dierensoorten niet meer getest worden op MRSA omdat anders er een extra personeelsprobleem ontstaat i.v.m. MRSA besmetting.

 • trijnie

  Mts menkhorst, dat er minder koeien komen daar zul je toch meer van weten dan ik. Ik woon tussen de zuivelboeren en de bedrijven die er nog zijn, zijn wel groter geworden. Maar er zijn er meer die niet meer in bedrijf zijn. Goed, alleen al wat ik hier zie, ik heb het wat de koeien betrefd aan het verkeerde eind. Maar denk je ook niet, nu de quotum eraf gaat dat dit ongunstig uit gaat vallen voor de tot nog toe goede prijs die jullie krijgen? En wat denk je van de kleinere bedrijven die niet kunnen, willen, groeien?

 • w v gemert

  Trijnie, ik heb zelf in het ziekenhuis gelegen (plotselinge opname) maar ik deel jouw mening niet ziekenhuizen er zorgvuldig met mogelijke MRSA besmetting omgaan. Mijn overtuiging ging meer richting dat men voor mij extra betaalt kreeg.

 • w v gemert

  Trijnie ook t.a.v. varkens aantallen heb je het verkeerd!!!!!!!!!!

 • trijnie

  W v Gemerthet doet mij deugd te horen dat het aantal varkens gedaald is.. maar dat is dan wel iets van de laatste tijd??
  De prijs die jullie voor je produkt krijgen is dermate slecht dat als je de kans kreeg er wel mee op zou houden.
  Wat dat betrefd is het goed dat het aanbod wat naar beneden is bijgesteld. Wij wonen al veertig jaar op het platteland en hier worden de varkens- en kippenschuren alleen maar groter en er worden zelfs enorme schuren bijgezet. Ook het gieren is vele malen vaker en heftiger vandaar mijn reactie en dat wat wij ervaren.

 • trijnie

  Gemert, dan ben jij wel een dure voor de ziektekostenverzekering....
  Maar het is goed dat ze vielig met de dingen omgaan en ik hoop dat je er niet boos over bent dat ze extra veiligheid inbouwen. Soms kunnen boeren mensen dit niet uitstaan maar een mrsa bij zieke mensen is geen peuleschil.

 • w v gemert

  trijnie wat een partij onzin die schrijft in een keer :daling aantal varkens is niet van de paar laatste jaar, het gieren gebeurd al jaren niet meer, mest (voeding voor de planten en goed voor kringloop van minerale)wordt geïnjecteerd. Reactie nummer 32 van jouw is smerig en zeer suggestief en verteld veel over jouw karakter en tot slot is de inhoud aantoonbaar onjuist. Ik zal in deze discussie niet meer reageren op jouw reacties, te veel onder de gordel, vragen van mijn kant ga je niet op in en telkens kom je meteen andere onjuiste stelling.

 • trijnie

  Geen aardige reactie, een grapje kan schijnbaar niet, het was beslist niet onaardig bedoeld.
  Mestslepen is voor mij hetzelfde als gieren.
  En natuurlijk heeft het gewas mest nodig, maar ik ervaar het als wel heel veel en dat is ook zo gezien alle mestverwerking die tegenwoordig opgezet wordt.
  Jammer dat een contact zo eindigen moet....

 • leo,s vriend

  trijnie, je zult het vast goed bedoelen, maar als je zonder enige vorm van kennis zo maar wat uitkraamt en beschuldigingen doet kan ik me goed vinden in de woorden van Willy.
  Een tip: lees je goed in, reageer dan of reageer NIET als je geen idee hebt waar je over schrijft.( en dat doe je nu wel)

 • Broes

  .

 • BW

  Trijnie, even los van deze discussie. Enige maanden geleden vroeg je om een varkensbedrijf te bezoeken. Heb je er een gevonden, ben je er geweest, en hoe vond je het?

 • Burnetti

  Gebrek aan kennis wordt in stand gehouden om toekomstige aansprakelijkheid te kunnen ontkennen.
  Met het Amerikaanse rapport over de relatie tussen MRSA bij omwonenden en uitrijden van dierlijke mest van 2013 wordt in Nederland niets gedaan.
  Om economische redenen vindt men onderzoek hiernaar onwenselijk omdat de uitkomst ongunstige bewijslast geeft.

 • Burnetti

  In de humane wereld worden populaties patiënten die met verschillende MRSA typen besmet zijn epidemiologisch via GIS in kaart gebracht.
  Hier worden lokale diergegevens met strikte geheimhouding bij gebruikt.

  In de toekomst zal deze onderzoeksopzet worden uitgebreid omdat resistentie vorming nog niet te stuiten is. Antibioticareduktie helpt iets maar AR gaat te snel en is mondiaal.
  Deze maand is in Den Haag een groot Europees AR symposium dat door de twee ministeries VWS en EZ wordt georganiseerd.

 • trijnie

  BW , ja ik ben op twee varkenshouderijen geweest.
  Eénop een open dag en dat was meer een happening van ballonnen,koffie en limonade maar ook samen met mijn man op en bedrijf waar we welkom waren. Goed gesprek gehad, veel gezien.
  Veel begrepen. Het was een bedrijf dat ster lees zou gaan leveren maar door de afnemer gedwongen werd terug te gaan naar gangbaar omdat de vraag naar ster lees niet groot genoeg was.
  Er was een zeug aan het werpen, het dier was erg onrustig tussen de stangen en kon haar biggen niet likken. Ik begrijp het dat als ze niet zo vastgeklonken zat, ze eerder haar biggen zou ver drukken.
  Ik vond dit erg maar ik ben meer met het verhaal van de boerin bezig geweest: de afhankelijkheid van een afnemer die precies zegt welk varken en het hoe zij het wilden hebben als afnemer.
  Ook zijn we in een kippenschuur geweest.
  Maar ik stop hier mee. Hoewel ik probeer te zeggen hoe ik het als burger ervaar, loop ik altijd tegen een muur: wij en zij, zij en wij.
  Alsof er verschil is tussen boer en burger......
  En op papier is het moeilijk om te zeggen wat je bedoelt, een grap kan te hard aankomen. Ik ben NB zelf groot verbruiker bij de ziektekostenverzekering.......

 • trijnie

  BW , ja ik ben op twee varkenshouderijen geweest.
  Eénop een open dag en dat was meer een happening van ballonnen,koffie en limonade maar ook samen met mijn man op en bedrijf waar we welkom waren. Goed gesprek gehad, veel gezien.
  Veel begrepen. Het was een bedrijf dat ster lees zou gaan leveren maar door de afnemer gedwongen werd terug te gaan naar gangbaar omdat de vraag naar ster lees niet groot genoeg was.
  Er was een zeug aan het werpen, het dier was erg onrustig tussen de stangen en kon haar biggen niet likken. Ik begrijp het dat als ze niet zo vastgeklonken zat, ze eerder haar biggen zou ver drukken.
  Ik vond dit erg maar ik ben meer met het verhaal van de boerin bezig geweest: de afhankelijkheid van een afnemer die precies zegt welk varken en het hoe zij het wilden hebben als afnemer.
  Ook zijn we in een kippenschuur geweest.
  Maar ik stop hier mee. Hoewel ik probeer te zeggen hoe ik het als burger ervaar, loop ik altijd tegen een muur: wij en zij, zij en wij.
  Alsof er verschil is tussen boer en burger......
  En op papier is het moeilijk om te zeggen wat je bedoelt, een grap kan te hard aankomen. Ik ben NB zelf groot verbruiker bij de ziektekostenverzekering.......

 • trijnie

  BW , ja ik ben op twee varkenshouderijen geweest.
  Eénop een open dag en dat was meer een happening van ballonnen,koffie en limonade maar ook samen met mijn man op en bedrijf waar we welkom waren. Goed gesprek gehad, veel gezien.
  Veel begrepen. Het was een bedrijf dat ster lees zou gaan leveren maar door de afnemer gedwongen werd terug te gaan naar gangbaar omdat de vraag naar ster lees niet groot genoeg was.
  Er was een zeug aan het werpen, het dier was erg onrustig tussen de stangen en kon haar biggen niet likken. Ik begrijp het dat als ze niet zo vastgeklonken zat, ze eerder haar biggen zou ver drukken.
  Ik vond dit erg maar ik ben meer met het verhaal van de boerin bezig geweest: de afhankelijkheid van een afnemer die precies zegt welk varken en het hoe zij het wilden hebben als afnemer.
  Ook zijn we in een kippenschuur geweest.
  Maar ik stop hier mee. Hoewel ik probeer te zeggen hoe ik het als burger ervaar, loop ik altijd tegen een muur: wij en zij, zij en wij.
  Alsof er verschil is tussen boer en burger......
  En op papier is het moeilijk om te zeggen wat je bedoelt, een grap kan te hard aankomen. Ik ben NB zelf groot verbruiker bij de ziektekostenverzekering.......

 • leo,s vriend

  trijnie, jammer dat je stopt,je zin:Hoewel ik het probeer te zeggen....
  spreekt boekdelen over de afstand die er is tussen boer en burger,JA er is verschil tussen boer en burger,de burger reageert vanuit onderbuikgevoelens zonder enige vorm van objectieve kennis(neem ik je niet kwalijk) en de boer redeneert vanuit praktijkervaring.Dat is het verschil.
  Alleen al het feit dat je denkt dat een zeug de biggen droog likt zegt al genoeg.
  Nogmaals: verdiep je eerst in de feiten( bv CBS cijfers over de aantallen dieren in NL)
  En ga eens in op vragen die je gesteld worden,DAN pas kunnen we samen de veehouderij naar een mogelijk hoger peil tillen.

 • Burnetti

  Mts. Menkhorst 1
  Met de BZV wordt de veehouderij naar een hoger plan getild maar hier tegen is enorme weerstand in de sector. Ook hier op Boerderij.nl!

  De wil is er best als het maar niet te veel kost of beperkingen geeft.

 • w v gemert

  Burnetti,afspraak was invoering BZV alleen als er een redelijke vergoeding wordt betaalt en die wordt niet nagekomen en die kosten worden nu eenzijdig afgewenteld op de dierhouder, misschien snap je nu het verzet.
  Lees het verdrag van Den Bosch iedereen mede verantwoordelijk ondertekend door vele partijen. Tot slot de extra dierwelzijnseisen van Nederland boven op de Europese eisen worden al opgehoest door de dierhouder en daarmee is de grens bereikt. Ik wil ook graag een leren bekleding in mijn volgende auto, moet wel gratis zijn ik neem aan dat dit duidelijk is.

 • Burnetti

  Uit de gesprekken die ZLTO voert met BZV opstellers blijkt geen enkele drijfveer om de strengere regels na te komen.
  Dit heeft niets met vergoeding te doen maar met niet willen.
  Kijk naar gezondheidseisen in de BZV. Humane gezondheidsdiensten zaten bij het verbond van Den Bosch helemaal niet aan tafel.

  Humane gezondheid wordt in het Verbond van Den Bosch alleen indirect beschermd via eisen voor voedselveiligheid die gewoon al gelden.

  Bescherming van omwonenden tegen MRSA overdracht kom je niet tegen in het Verbond of de BZV.
  Ook bescherming tegen stank wordt opgehangen aan wettelijke eisen waaraan al moet worden voldaan.
  Daarnaast is het geurinstrument onbetrouwbaar.

  Bescherming tegen mestgasgevaren zit niet in de BZV. Deze kosten nauwelijks extra.

  Uitblijven van vergoeding is dus een kul instrument.
  Wanneer je straks je vlees niet meer kwijt kunt wordt je ook niet blij.

 • Burnetti

  ...MRSA CC398 is widely distributed among herds of fattening pigs in Germany. Farm management plays a crucial role in the dissemination of MRSA with herd size, and production type representing potential major indicators....

 • joannes

  @Brunetti, de gemeenschap wordt democratisch geleid door een democratisch gekozen betuur: landelijk en regionaal. Dit bestuur wikt en weegt de belangen, wellicht geadviseerd door specialisten die ze natuurlijk zelf kiezen. Zo werkte het in het verleden en zo zal het wel blijven werken. Kortom de verhoudingen blijken zo te liggen dat boven genoemde beslissingen als beste gekozen zijn. Dat men nu via de Media met meer bewustzijn probeert meer te weten te komen, of een ander besluit te forseren, is niet alleen het onderwerp ter discussie te stellen maar ook de democratische processen. Sommige onderwerpen zijn het waard, maar wees voorzichtig met de democratische balans te forseren. Besluiten zijn nooit perfect maar genomen in een afweging van voor en nadelen!

 • w v gemert

  Burnetti , vervang het woord dierhouders door automobilist wat is dan jouw reactie. Nog een advies: stoppen met ademen het is levensgevaarlijk.

 • Burnetti

  @joannes:
  Bedoel je dit met je democratische besluitvorming?
  http://www.foodlog.nl/artikel/commissie-van-doorn-met-stille-trom-vertrokken/

 • Burnetti

  @w v gemert
  Deze vraag kun je beter voorleggen aan een automobilist.
  Ondanks dat ik 25 jaar in het bezit ben van een rijbewijs reis ik met de bus op GroenGas gemaakt van runder- en varkensmest.
  Luchtverontreiniging door verkeer levert jaarlijks 16.000 extra doden.

  Welke bijdrage lever jij om de lucht in Nederland schoner te krijgen?

 • joannes

  @Brunetti, precies! Je moet Politiek de ruimte tot verkennen geven. Van Doorn als ¨gerespecteerd¨ adviseur had verleden najaar snel in de gaten dat zijn autoriteit meer schade dan goed deed in Politieke circuits nadat er een pas op de plaats werd afgekondigd met de bouwstop. Nu dan kiest de Burgerij een andere bruggenbouwer zal hij bedacht hebben. Tot op heden is de Politiek nog niet tot dat inzicht gekomen, zo blijkt. Maar van Doorn heeft wijselijk zijn eigen vertrek georganiseerd, zo blijkt uit dit artikel
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/202108602/Commissie+Van+Doorn+Markt+gaat+zelf+voor+duurzaam+vlees+zorgen.aspx

 • Burnetti

  @joannes: denken dat politiek democratisch is is gelijk aan geloven in sprookjes.

  Poltiek draait om geld en macht.
  Wie daar het meest van vergaard en 'verbondjes' sluit krijgt z'n gelijk.

  Wie deze macht en geldlust bedreigd wordt geplet.

  Kijk naar de banken, vleesketens, zuivelafnemers, medicijnproducenten, concurentie, buitenland.

  Veehouders zitten vast in de klem van deze machtsstructuren. Daar is niets democratisch aan. Groeien of stoppen. Puur economische macht.

  Van Doorn had een mooie start gemaakt die nu meer met alle macht teniet wordt gedaan:

  Geen commitment uit de sector zelf en enkel mooie praatjes dus!

  Joannes: bij jouw scenario zal de antibiotica reductie wel verworden tot een grootschalige illegale inzet.

  Krijg steeds meer bewondering voor de enkeling die zich hieruit losworstelt.

 • joannes

  @Brunetti, in het Brabantse heeft het Agrarische belang altijd meegewogen in het Politieke systeem. Zo heb ik het tenminste altijd begrepen. Met een Rabo, Een VION, en niet te vergeten ZLTO! Nu, hun gewicht werd bij de installatie bij de commissie van Doorn nog hoog ingeschat. Na enige tijd, en met het verlies aan autoriteit na de problemen bij zowel VION als Rabo, en,als ik me niet vergis een verkiezingsronde.is het gewicht van de agrarische sector behoorlijk gedaald op het Politieke toneel. Dat zal wel met macht en geld te maken hebben maar de kaarten zijn behoorlijk geschut en anders verdeeld. Zo zelfs dat die bouwstop de agrarische wereld, zo lijkt het, nog verraste. De technologische werelden rondom Philips en Eindhoven hebben nu de opperhand, en..... schrijven de regels. Tot dat het zover komt zullen ze dreigen en zwaar inzetten op hun nieuw verworven terrein: agrarisch provinciaal beleid. Kortom er zal een bruggebouwer uit het nieuwe kamp moeten komen voor een redelijke en werkbare oplossing. Tot die tijd zal het lastg, zo niet onmogelijk voor de boeren blijven. Alleen het inzicht bij de nieuwe macht voor het agrarische belang kan tot oplossing leiden!

 • w v gemert

  Burnetti, ik heb bijna de pensioen gerechtigde leeftijd en heb pas een keer gevlogen en 90% van de vakanties in Nederland gehouden. Voor het overige produceer ik het meest duurzame varkensvlees van de wereld, beter dan wie dan ook. Vastgesteld door deskundige van buiten de sector.

 • Burnetti

  @joannes: je geeft precies aan waar het gekonkel zit en bewijst hiermee gebrek aan commitment van de partijen zelf.

  Van de zotte dat het van de overheid moet komen dat de veehouderij verduurzaamd.
  Dat moet je niet verplichten dat moeten sectoren zelf willen.

  De lessen uit varkenspest, MKZ, blauwtong, Q-koorts en Schmallenberg waren kennelijk voor sommigen niet duidelijk genoeg.

  Ze wachten gewoon de volgende crisis af en gaan er vanuit dat Den Haag ze wederom financieel zal redden.
  Nou, reken er op dat die zekerheid afbrokkelt. Europa komt eraan.

  Antibiotika resistentie overwin je niet met mooie praatjes en beloftes!

 • Broes

  Applaus voor Burnetti. De sector is gewoon vreselijk hardleers omdat ze uiteindelijk altijd weer 'gered' wordt met financiële ondersteuning. Waar is het zelfreinigend vermogen?

 • joannes

  @Brunetti, achterover leunen, nieuwe limieten als een donderslag bij heldere hemel afkondigen, en vervolgens stellen dat de sector het zelf maar moet oplossen is oppertunistisch en het marginaliseren van de agrarische sector. Een sector die niet in loondienst is maar voor eigen rekening en risico volgens geldende regels ontwikkelt en zijn toekomstverwachtingen heeft. Wanneer je verantwoordelijk samen wilt leven zul eea met meer tact moeten aanpakken. Met Macht komt ook de verantwoordelijkheid problemen aan te pakken en kan je je er niet van afmaken met alleen grenzen stellen. Wanneer Kellogs een fabriek sluit staken en onderhandelen werknemers nb met het recht eea te blokkeren. Nu, Boeren stellen alleen, doe redelijke voorstellen en leg niet alles bij die kleine zelfstandige ondernemer die niet te vergelijken is met een Multinational als een Philips,ASML,VDL Groep met hun professionele specialisten en omzet die groter is dan het Provincie Budget. Men reageert naar Van Doorn alsof hij een Multinational CEO is, maar zo werkt het niet in de agrarische wereld.

 • Fermer

  @ Broes en Burnetti, weleens van concurentie gehoord? Iedere agrarier zou het liefst zo duurzaam, diervriendelijk en milieuontlastend mogelijk werken. Maar wanneer U, de consument en U, de door het volk gekozenen, het mogelijk blijft maken dat er in de super buitenlandse producten liggen en verkocht worden, producten die aan geen enkele Nederlandse eis hoeven te voldoen dus veel goedkoper geproduceerd kunnen worden, zeg dan gewoon dat U de Nederlandse landbouw het liefst geheel ziet verdwijnen.

 • alco1

  Het wordt eens tijd dat @Broes en @Burnetti zelf eens wat gaan ondernemen om de wereld te gaan voeden. Kunnen ze er achter komen dat het allemaal nog niet zo eenvoudig is. Het toont wel hoe moeilijk het is om buitenstaanders iets duidelijk te maken met als gevolg dat iedereen gaat denken. Ik zorg wel voor mezelf, laat die betweters maar lullen.
  Hun betweterij is er juist de oorzaak van dat er een ikke ikke maatschappij ontstaat.

 • Burnetti

  Van Doorn had een goede koers uitgestippeld maar dit wordt weer teniet gedaan.
  De sectoren zouden er goed aan doen zelf de koers voort te zetten.
  Anders is de inzet van de sectoren tijdens van Doorn alleen voor de Buhne geweest.

  Daarmee pak je MRSA waar het hier over gaat niet aan!

  Ik blijf er bij dat redden van bedrijven die zelf niet anticiperen op kans op insleep en verspreiding van infectieziekten niet concurrerend is.

 • Burnetti

  EZ weigert het gecombineerd houden van pluimvee en varkens op hetzelfde bedrijf te verbieden. Er zijn daarom nog steeds 52 van deze gecombineerde pluimvee-varkens bedrijven in Nederland.

  Virologen, GGD'en, RIVM en vele anderen waarschuwen ervoor dat dit met de Nederlandse veedichtheid een enorm verhoogd risico geeft op gevaarlijke mutaties van griepvirus binnen de twee diergroepen die eenvoudig op mensen kunnen overgaan.

  De ondernemers en EZ accepteren dit risico en deze 52 bedrijven gaan op dezelfde voet verder alsof er niets aan de hand is.

  Je moet toch wel zot zijn.

  Dit is klein China en de sector weet dit, maar ze maken zich drukker om wilde zwijnen uit oost Europa ivm varkenspest en PED in de VS.

 • w v gemert

  Burnetti, uit uw reacties blijkt dat u niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken. U bent erop uit om de beste varkenshouders van de wereld te schofferen, bedankt.

 • joannes

  @Brunetti, je bekijkt het van één kant met in het achterhoofd een ramp. ¨Angst is een slechte raadgever¨ is het gezegde. Elkaar de oorlog verklaren in een ordinaire machtstrijd leidt tot verliezen aan weerskanten. Lees de historie van Noord Brabant eens en je weet dat de agrarische sector weet wat afzien en opbouwen is. Dat het te ver doorschiet of dat het nu overwoekerd wordt door ander belangrijke economische sectoren moet zich in de Politiek vertalen in een geleidelijk transitie waarin met respect voor elkaar (incl gezondheid) en elkaars eigendommen naar oplossingen wordt gewerkt, Kijk naar de gemiddelde leeftijd van de Boeren, kijk naar de stabilisatie/afname van het totale aantal varkens en koeien, kijk naar het stijgende opleidingsniveau van de jonge boeren, en heb vooral geduld en tact, daar bereik je veel meer mee dan als een olifant in een porseleinkast de nieuwe machtsverhoudingen te presenteren met een bouwstop. ¨De aardappelen worden nooit zo heet gegeten als ze opgediend worden¨ en dat geldt óók voor die extreme gevaren die jij schildert als bedreiging. Wij zijn geen China!

 • Burnetti

  Beste joannes wanneer wordt er een opening gebaar gedaan richting de Q-koortspatienten?

  De vooraanstaande virologen weten waar ze het over hebben, vertrouw daar maar op.

  Waarom kiezen 52 ondernemers voor dit risico terwijl hier economisch geen enkele reden voor is?

  Waarom is EZ hier stoïcijns in?

 • varkentjeeee

  ik heb koeien, kippen en varkens, op het koeien bedrijf komen alleen de koeien mensen op het kippen bedrijf alleen de kippen en bij de varkens alleen de varkens mensen. ik zelf kom wel op alle bedrijven maar dan heb ik me altijd meerdere malen gedoucht van te voren en er zit minstens 1 dag tussen

 • joannes

  Wat bedoel je met een openbaar gebaar @Brunetti? WIl je die 52 ondernemers verantwoordelijk stellen? En een schaderegeling overeenkomen? Zo ga je met Multinationals en dat wil je maar even doortrekken zo lijkt het!

 • trijnie

  Ach, er zijn altijd nog belastingbetalende burgers, die buitenstaanders, betweters, die mensen die nergens verstand van hebben en alleen maar met ikke, ikke bezig zijn.
  Maar als het mis gaat met de beesten, wie betaald dan?Yes, yes, ikke, ikke.
  En de slachtoffers van de q-koorts, kunnen nog lang wachten, terwijl ze deze ellende te danken hebben aan de sector.

 • w v gemert

  trijnie hoe op met leugens.

 • Broes

  Zo zie je maar weer trijnie. Boeren en ondernemersrisico gaan niet samen. En de banken wrijven zich intussen de handen want de burger betaalt uiteindelijk de rekening.

 • leo,s vriend

  trijnie, hoe wil je dat rijmen met de gedachte van bepaalde partijen die graag weer ot en sien boerderijen willen met kippen scharrelend op de mestvaalt van de koeien en varkens die er ook aanwezig zijn?

 • joannes

  Beste Trijnie, voordat je uit je buikgevoelens reageert, moet je bedenken dat dieren eeuwenlang samen met mensen hebben geleefd, De Boer heeft daar zijn vak van gemaakt en de burger heeft allerlei huisdieren binnenshuis genomen, vaak nog exotische ook. Zo zelfs dat er reclame voor wordt gemaakt: http://sochicken.nl/de_helende_werking_van_een_huisdier. Maar een serieuzer onderzoek vond dat http://edepot.wur.nl/186568 velen een huisdier knuffelen dat overdag met zijn gedrag, snuffelen aan ontlasting en dergelijke een vergelijkbaar risico heeft als bij die boer die er zijn brood mee verdient. Nu om de bevolking te beschermen zijn er regels waar men zich aan moet houden. Regels die evalueren naarmate er inzicht is. Wanneer Boeren - niet boven de wet levende Multinationals- maar burgers zoals jij, hun levende have verzorgen volgens de regels kan je iemand, hoe graag dat je dat ook wilt niet aansprakelijk stellen voor onverantwoordelijk gedrag. En zeker niet voor een MSRA, een zaak die men juist aan het regelen is. Partijen moeten de mogelijkheid krijgen zich aan te passen voordat de massa deze met de schandpaal wil lynchen. Iedereen heeft recht op een leer of gewen periode bij veranderingen, óók boeren. Zo werkt dat in en ontwikkelende beschaving!

 • Broes

  Zo zie je maar weer Trijnie; agrariërs moeten beter beschermd worden dan hun buren.

 • joannes

  Jouw, interpretatie #73 @Broes! Tot op heden kan iedere burger slikken en spuiten wat hij nodig heeft en wat zijn huisdieren nodig hebben. Er is zelfs geen controle op wat de Burger wel of niet verbruikt of direct door het toilet spoelt. Iets wat bij de Boer al beter geregeld is. In Zieken en Bejaarden tehuizen loop je het risico óók besmet te worden. En laten we niet praten over het Openbaar vervoer of Vliegtuigen. Daar worden ook al rapporten over gepubliceerd. http://www.scientias.nl/h1n1-virus-reist-graag-met-het-vliegtuig/2413 http://www.e-gezondheid.be/loopt-u-gevaar-voor-infecties-op-het-vliegtuig/actueel/518 Kortom door te focussen op Boeren, ben je in de Gemeeschap, letterlijk en figuurlijk, een hetze aan voeren die onterecht is. Gezamenlijk zullen we verbeteren naar beter en daar hoort een redelijk transitie bij voor betrokkenen.

 • trijnie

  Mts menkhorst, ik heb het niet over OT en Sien.
  Ik dacht dat het hier ging over het hoe en wat betalen moet en over het feit dat burgers zelf de kosten en ellende moeten dragen voor iets dat door bedrijven in de buurt is veroorzaakt.
  Hoe onopzettelijk en tragisch het is ook mede voor de eigenaar van een bedrijf.
  Als mijn hond een ongeluk veroorzaakt of in een ongunstig geval van zich af bijt, heb ik een WA verzekering. Deze moet ik ook echt helemaal zelf betalen.
  Het subsidiebeleid is normaal geworden, maar dit geld moet wel ergens vandaan komen.
  Daarbij is er een scheef beleid. Veel mensen zitten met asbestdaken
  Maar wie krijgt er subsidie om dit te verwijderen en zonnepanelen teleggen?? Juist......maar wie niet: de burger.

 • Ishtar

  @joannes, in deze case, het bewust verzwijgen van doodsoorzaken. En het bewust tegenwerken van journalisten, dat is een heel ernstig signaal.
  Breed ondersteunt door boeren en sector bestuurders die alleen door externe druk iets aan de overmaat aan AB ging doen......
  Tientallen jaren is de sector gewaarschuwd...
  Jouw vlieger gaar niet, het is immers altijd reactief en in wezen gewoon gewetenloos hoe de vee industrie om gaat met hun zogenaamde vakwerk.

 • trijnie

  Joannes, ik wil geen hetze voeren tegen éénof meerdere boeren.
  Het gaat mij om het systeem.
  In de affaire met de q-koorts geef ik de boeren niet de schuld maar de overheid die laks was en maar bleef ''pappen en nathouden''.
  Maar ik ben van mening dat ieder bedrijf of het nu een boerenbedrijf is of een machienfabriek, z,n eigen bonen moet doppen.
  De landbouw, in het algemeen, is teveel afhankelijk geworden van het subsidiebeleid. In een tijd waarin op zorg voor mensen wordt beknibbelt, kun je het gewoon niet maken dat er zoveel geld naar landbouw gaat.
  Maar jullie hebben een machtige lobby in de EG en het zal wel blijven zoals het was

 • LUCTOR

  @trijnie Heb je wel de goede bril op gehad op die open dag het was toch toevallig geen koe die aan het bevallen was en haar kalf niet kon likken?

 • joannes

  Ishtar, doe niet zo naïf! Bewust verzwijgen! Het ligt iets complexer als journalisten tegenwerken. Trouwens journalisten hebben geen enkele andere interesse dan mensen de stuipen op het lijf jagen met halve waarheden en simpele stellingen. Zoals ik hier boven beschrijf is er een voortschrijdend inzicht en evaluatie van kennis, vaardigheden en -natuurlijk- regulering. Regulering die -wanneer goed- de verschillende belangen respecteert. Nu zoals met zovele bedreigingen en gevaren, ik noem er een paar: asbest, millieu, geneesmiddelen gebruik, maar ook drugsbeleid, criminaliteits bestrijding, enz, ... is de regelgeving, met daarin bescherming voor de verschilende partijen ontwikkelt, ingevoerd en uiteindelijk een onderdeel van onze samenleving. Zo zal er altijd een onderwerp zijn waar een partijdige journalist zijn brood wil verdienen met aandachtvragen voor, en daarmee de gemeenschap ver vooruit op regelgeving een stelling proberen de verkopen. Zolang je dit proces niet begrijpt, zal je je altijd onterecht benadeeld voelen.

 • joannes

  Beste Trijnie, óók in het geval van die EEG subsidies wordt je volgens mij meer met jaloezie dan begrip gestuurd in je vinden en denken. Natuurlijk is het zo dat er een grote Landbouwsubsidie pot is in het Europa van vandaag, en dat die een rijke historie heeft. Maar die susidie is er ooit gekomen en wordt nu al een aantal jaren ¨bijgestuurd¨ om zelfvoorzienend te zijn vwb voedsel in haar beginjaren, via plattelands ontwikkeling, naar nu, modernisering vwb energie opwekking. Alles in overleg met die Democratische Samenleving waar ook jij je stem hebt. En ga er maar vanuit dat in het reguleren en subsidiëren altijd het eigenbelang van de GEHELE GEMEENSCHAP op dat moment heeft geprevaleerd. Dus ook jouw belang. Dat dat nu resulteert in specifieke regelingen om die asbest uit de landbouw te krijgen of een zonnepaneel op het dak zijn uitvoerings details.

 • John*

  de veehouderij (varkens en kippen) heeft veel last van de subsidie. geloof dat deze hele sector de subsidies graag ziet verdwijnen zodat er ook ingekocht kan worden voor wereldmarkt prijzen.. Trijnie zet hem op voor nog meer kippen en varkens!

 • trijnie

  Luctor, met jouw woorden zet je boeren en burgers tegen elkaar op. Dit is niet de manier om met elkaar om te gaan.
  Ik doe mijn best om tijd te maken en te kijken hoe het is bij de bedrijven.
  Er zijn er genoeg die de mond vol hebben over de boeren die slecht zijn voor dieren enz. Kijk maar eens naar de reacties bij Wakker Dier.
  Ik ben juist diegene die daar tegenin gaat.
  Maar gezien de reacties hier ben je niet de enige. Bij veel boeren ben je als burger dom en onwetend maar zo dom zijn wij niet.
  En ik zie hier en hoor hier genoeg: goede boeren maar ook lompe schofterige boeren die niet alleen tegen de burgers maar ook hun beesten lomp en ongevoelig behandelen. Die letterlijk en figuurlijk overal schijt aan hebben. Het is teveel om hier voorbeelden neer te zetten maar ik kan je wel zeggen dat ik een hekel heb aan dat volk en dat past in feite niet bij mijn levensstijl.
  Ik weet wel dat ik nooit en te nimmer iemand aan zal raden om op het platteland te gaan wonen want het maakt je niet altijd gelukkig.

 • trijnie

  Joannes, er wonen meer burgers dan boeren op het platteland.
  Ook die burgers zitten met die asbestdaken.
  Zou het niet rechtvaardig zijn als beiden dezelfde rechten hebben.
  Wat hebben boeren voor een uitzonderingspostitie?
  Ik ben niet jaloers, ik hoef niet zoals een varkenshouder hierboven leren bekleding in de auto. Ik heb nog geen modaal inkomen maar ik voel mee er heel prettig bij, want alles wat ik meer uit geef dan ik nodig heb, gaat ten koste van moedertje aarde, de schepping waar we zuinig op moeten zijn.
  Waar ik me druk over maak is de on rechtvaardigheid en het onzorgvuldig omgaan met de financiële middelen en alle gaven die de aarde ons schenkt.

 • leo,s vriend

  @trijnie, mijn reactie 'ot en sien 'was voor burnetti bedoeld, sorry
  Die rechtvaardigheid vwb zonnepanelen/asbest bestaat uit de prijs die de burger krijgt voor terugleveren van stroom(volle prijs) en de boer krijgt 4-6 cent voor teruggeleverde stroom,in beide gevallen is de installatie na +- 10 jaar terugverdiend.
  Ik weet niet waar je zit in ons land( gaat mij ook niks aan) maar ik zie in mijn omgeving GEEN lompe en schofterige boeren.
  Ik zie jouw echt niet als dom en onwetend,maar ik betrap je wel op uitspraken die niet kloppen.
  En vwb die landbouwsubsidies, ga eens goed zoeken op het web en vindt uit waarom die in het leven zijn geroepen............echt niet om een varkenshouder lederen bekleding te geven.

 • koestal

  Sommige mensen nemen MRSA mee van vakantie uit het buitenland,vooral buitenlandse ziekenhuizen zijn hier mee besmet,MRSA heeft altijd niet boeren te maken

 • trijnie

  Koestal, daar heb je een punt. Zeker in buitenlandse ziekenhuizen kun je MRSA oplopen.
  Vogelgriep kun je ook via vogels oplopen maar ik voer de vogels er wel om, al was ik mijn handen wel na die tijd.
  En ik ben altijd weer blij als de zwaluwen in het voorjaar weer in onze schuur willen wonen compleet met alles wat ze laten vallen.
  Een mens moet ook niet al te bang zijn.

Laad alle reacties (82)

Of registreer je om te kunnen reageren.