Varkenshouderij

Nieuws 148 reacties

Doodsbedreigingen vanwege badderende biggen

Een Brabantse varkenshoudster is meerdere keren met de dood bedreigd nadat ze twee biggetjes die onderkoeld waren in een emmer met warm water weer op temperatuur liet komen.

De vrouw had de oren van de dieren met wasknijpers aan de emmer vastgemaakt zodat ze zouden blijven drijven. Marianne Thieme van Partij van de Dieren vond dit een schande. De partijleidster plaatste de foto, die de veehoudster zelf online had gezet, op haar eigen Twitteraccount en stelde Kamervragen over het vermeende dierenleed.

"Het is beter voor de dieren om speciale zwemvestjes voor biggetjes te gebruiken", was de reactie staatssecretaris Sharon Dijksma donderdag op de commotie.

De varkenshoudster zegt niet te begrijpen waar de commotie vandaan komt. "Je kunt de oren van varkens qua gevoeligheid echt niet vergelijken met die van een mens. Ik vind het opmerkelijk dat we wel verplichte merkjes door hun oren mogen schieten, maar een kwartiertje aan wasknijpers hangen is erg. Overigens gillen de varkens niet bij het merken, wat alleen maar bevestigt dat de oren vrij gevoelloos zijn. Ook die wasknijpers zijn echt niet dieronvriendelijk", vertelt ze tegen Omroep Brabant.

Dierenliefhebbers zijn het blijkbaar niet eens met de varkenshoudster. "Ik heb veel haatmail en zelfs meerdere doodsbedreigingen gekregen."

Laatste reacties

 • agratax2

  Hier zie je maar weer waar openheid toe kan leiden. Bij iedere goed bedoelde mededeling is het credo 'eerst diep nadenken of er niet een gek kan zijn die zich er aan stoort of het misbruikt'. Vermoed je dat het geval kan zijn, Geheim houden je nieuws. Social media zijn niet zo sociaal als we denken, alles wat je meldt, wordt / kan tegen je gebruikt /worden.

 • farmerbn

  Zo, van de oormerken zijn we ook weer vanaf. Vindt eigenlijk al langer dat oornummers in stijdt zijn met de privacy.

 • PWisse

  Inderdaad @farmerbn. Straks krijgen alle dieren een vestje met daarop hun nummer. In Sotchi is het al getest en daar werkt het uitstekend.

 • somporn

  Party van de dieren,jammer dat ze geen enkel dier begrijpen.
  Maar wel ons belastinggeld erdoor jagen.
  Wanneer gaat er eens een grote bezem door politiek Den Haag en hopelijk
  dat er dan eens mensen komen te zitten die wel verstand van zaken hebben.
  Zodat de BV NL weer eens in de plus gaat.

 • boerderijdinther

  Het is net hoe de uitleg gegeven wordt, ga er maar vanuit dat niemand dit positief zal opvatten. Binnen de sector begrijpt iedereen het en is het mogelijk om zelf toe te passen op het bedrijf (of het goed is even buiten beschouwing gelaten).
  Geen enkele burger begrijpt dit, kan er iets mee of wil er iets mee. Geen suggestieve foto's meer plaatsen OF de uitleg vermelden d.m.v. koeieletters over de foto heen.

 • pb1974

  deze varkenshoudster had haar verstand moeten gebruiken en zulke zaken niet op internet te zetten, het wordt tijd dat we als hele sector geen foto en cijfers meer publiceren in welk media dan ook het wordt allemaal tegen ons gebruikt denk aan kostprijzen en voersaldo en aantal biggen per zeug enz enz

 • T. Dekker

  Prachtig, straks een zwemvestje om, geen nummer, want dat is tegen de privacy, uiteraard een flexibel vestje, ook te gebruiken voor schapen en dan ontwikkelt Procter & Gamble een luiertje zodat dierenmest vriendelijk kan worden opgevangen en afgevoerd

 • porky 1

  elders in de wereld moorden mensen elkaar uit en hier in Nederland worden er Kamervragen over dit soort dingen gesteld bravo thieme je wakkert de haat richting een boerin die hart voor haar dieren heeft lekker aan

 • boevermans

  Wordt tijd dat Thieme een keer bij de oren wordt gepakt.

 • jak79

  deze mevrouw is een held, gewoon laten zien wat je doet, ook al is het niet helemaal met voor-dit-doel-speciaal-ontwikkelde-biggen-in-heet-water-oor-klemmetjes-met-TNO-certificaat, altijd beter dan 2 biggetjes onder een groene kap!

 • Gerard Groot Koerkamp

  Als ik nog eens onderkoelde biggetjes heb vraag ik Marianne Thieme wel of ze de biggetjes in een warm bedje wil stoppen.Een goed bedoelde actie ..Alleen een zorgzame boerin kan hier over oordelen.Ik vind dat de boerin durf heeft en eerlijk is,kijken wat goed is voor het biggetje en niets aantrekken van ondeskundige emotie.Ze heeft het ook duidelijk uitgelegd.

 • johannetje

  De wereld is razend...........

 • info36

  Dit bewijst wel weer waar radicalisme ( Thieme) toe leidt.
  Zo stimuleert ze wel verschillende gekken.
  Ze si niet veel beter dan Geert Wilders.

 • vandenbrandcv1

  de boerin weet zelf wel wat het beste voor die dieren het is. ERVAARING ERVAARING als ze geen goede boerin was zou ze die biggen gewoon niet willen redden. jammer dat de burgerbevolking zover van de praktijk af staat dit word allen maar groter als van die oproepkraaiers als pvdd en lekkerdier ook nog mede door de postcodeloterij gesteund worden.

 • riksma

  Ik vind het onbegrijpelijk dat hier helemaal niemand noemt dat de boerin geen wasknijpers daarvoor moet gebruiken, maar iedereen voelt zich blijkbaar persoonlijk aangesproken door de reacties van mensen die dierenwelzijn WEL belangrijk vinden! Geen wonder dat boeren zo'n slecht imago hebben, jullie moeten je schamen... het vertrouwen van de consument neemt hard af (te zien in de supermarkten aan het groeiende aanbod van vleesvervangers en biologische producten) geen wonder als ik hier zo lees wat boeren schrijven!

 • ...............

  Lang leve Twitter!!

 • vandenbrandcv1

  je kunt de oren van die beesten niet vergelijken met een mens, en zowel dan kun je de veerkracht van de knijpers eruit buigen, halen.#15

 • info36

  @riksma, lees reactie 13, volgens mij val jij onder een van die gekken.
  Doe toch eens normaal en probeer eens een keer gezond na te denken.
  Deze biggen hebben het goed naar de zin.

 • freek c

  freek c het is heerlijk als de dieren na een poosje weer lekker op temperatuur zijn.

 • wullum

  Misschien kunnen ze in Kiev Marianne iets nuttigs laten gaan doen

 • Laan

  Het idee achter het badderen van de biggen is hartstikke goed, maar de uitvoering is wellicht voor verbetering vatbaar. Het gaat erom dat de kop boven blijft en als een big slap koud en slap is gaat zijn kop alle kanten op. Ik kan mij zo voorstellen dat als een big een zwemvest aanheeft dat hij horizontaal in het water drijft en zijn kop dan eventueel niet boven water kan houden en verdrinkt. Maar wat als je een soort opblaasbaar nekbandje omdoet ? Of een verstelbare kraag om de nek én die op de rand van de emmer blijft hangen ? Ga als varkenshouders eens brainstormen, misschien komt er dan een prachtig idee uit voort waar iedereen wat aan kan hebben.....Succes!!!

 • Tiebot

  Gelukkig weer twee biggen gered. Ik ben geen veehouder, maar ik kan me voorstellen dat je heel snel moet reageren om ze te redden. Fijn dat er mensen meedenken over de manier waarop. Daar kan iedereen zijn voordeel mee doen. Een dame die dieren redt de dood wensen is natuurlijk niet zoals we met elkaar omgaan. (onnatuurlijk gedrag)

 • rubenZ

  Tis niet handig zoon manier te doen EENS. Daar zijn ook andere manieren voor maar laten we zeggen dat die niet zo snel voor handen zijn. Wat moet je dan doen biggen DOOD laten gaan? Of op deze manier oplossen? Waar doet zij het voor dan om het big te redden toch. Wij moeten met de sector aan de maatschappij uitleggen waarom wij dit doen. Als wij het niet doen dat het big anders DOOD gaat. Er kwamen vandaag mensen bij mij met dit verhaal en ik heb ze uitgelegd waarom het zo gebeurt. Dat de biggen anders dood gaan en dat snappen ze dan ook wel.

 • alco1

  Hoe goed bepaalde handelingen ook bedoeld zijn, er reageren altijd mensen uit emotie en dat is altijd negatief.
  Het is net als bij aanbind koeien. Veel mensen reageren met: En dat dan. Niet wetend dat ze daarmee de volgende onzinnige kamer vragen bij anti groepen in de mond leggen. Zo is het ook met de foto van de varkentjes, je kon op je klompen aanvoelen dat daar misbruik van gemaakt zou worden.

 • @meelmuisje

  Mevrouw Thieme, mocht er ooit iets met uw dochtertje gebeuren hoop ik voor het arme kind dat u niet net zo reageert als ze vastgebonden op de Intensive Care moet liggen omdat ze moet stilliggen anders kan men haar niet >>>genezen<<< :-)

  Wasknijpers? Ik vind het eigenlijk nog niet zo'n slecht idee. Mijn moeder had ook oorclips in in de jaren '60 :-)

  Tja, in deze tijd zal 'men' eerder op de bres komen voor een varken wat door wasknijpers in leven blijft dan voor kinderen als Israa al-Masri.
  Ja mevrouw Thieme!!! googel die naam maar eens, mevrouw Thieme!!!

  Israa al-Masri uit Camp Yarmouk, de Oostvaardersplassen voor mensen, beiden over niet te lange tijd bekend als concentratiekamp...
  Kijk naar het gezichtje mevrouw Thieme, en kijk dan naar uw dochtertje. En ga u héél, héél diep schamen! Want wat doet de, en daarmee bedoek ik uw, politiek daartegen???? Ach, het is, o sorry, het wàs maar een mens...

 • Marc van der Lee

  Waar het hier echt om gaat is dat het in leven houden van de biggen, dat is dus echt dierenwelzijn, leidt tot een doodsbedreiging van een zorgzame boerin. Dat soort dierzorg moeten we niet wegstoppen maar laten zien. En tegelijk moet justitie in actie komen. Op bedreiging staat niet voor niets straf.

  Marc van der Lee
  Vion

 • boertje brabant

  goede actie weer 2 biggen gered.En laat de tegenstanders maar in hun vet smelten en wie het langst leeft heeft toch gelijk, zou ons Mam zeggen.

 • johndeere6910forever

  Waar zijn al die burgers mee bezig ze doen net of de boeren de grootste misdagers van het landt zijn maar die doen gewoon hun werk en hebben hart voor het vee maar dat snappen die mensen die nog nooit op een boerderij of met een boer/boerin te maken hebben gehad toch niet die laten zich alleen maar gek maken door de party voor de dieren en nog wel meer van die kansloze organistatie 's heel jammer want No FARMERS NO FOOD dus burgers laat de boeren in hun waarden

 • sjang

  vanderlee123, volledig mee eens. Wij nuchtere boeren denken dat het zo een vaart niet loopt. Maar idd moet er aangifte gedaan worden voor doodsbedreiging. Wanneer dit aan het adres van de politiek of overheid was gericht, volgde er een groot onderzoek en werden de daders ingerekend.
  Ik hoop dat de betreffende boerin dit ter harte neemt en aangifte doet!

 • Mozes

  Laten wij de situatie eens in zijn ware proporties bekijken: enkele personen hebben een doodsbedreiging geuit. Hoeveel procent van de bevolking kan geen begrip opbrengen voor het baden van de biggen en is verontwaardigd? Ik schat dat het minder is dan 1%. Verder heeft het Nationaal Loeder een kamervraag gesteld.
  Waar maakt iedereen zich toch zo druk om?
  Ik ben van mening dat deze boerin er goed aan heeft gedaan om deze foto's te plaatsen. Wij moeten vooral geen 'Ot en Sien' beeld gaan schetsen. Op een eerlijke manier de werkelijkheid tonen is altijd beter omdat de verbeelding van de burger zonder informatie veel negatiever is dan de werkelijkheid.

 • w v gemert

  Marc van de Lee, ik ben het helemaal met je eens ik zou het niet beter kunnen omschrijven.

 • porky 1

  je kunt het beter zelf laten zien dat je probeert een dier in leven te houden anders laten ze het soms zien als ze bij je in de stal in breken want dat deden de vriendjes van marjanne al eerder om ons aan de schandpaal te nagelen maar volgens mij is de landbouw toch echt een van de aanjagers van de economie maar dat snapt die muts niet

 • YOMI

  Voor diegene die Editie NL vandaag gemist hebben hierbij een link om het terug te kijken. (9.58 min)

  Mooi stuk over het helpen van onderkoelde biggen.

  http://www.rtlxl.nl/#!/editie-nl-216694/d6403433-69c5-3f2c-a214-7f1d01e66108

 • podolski

  waarom waren die biggen eigenlijk onderkoeld?
  en levende dieren met wasknijpers aan een tobbe vastzetten geeft het gevoel dat de boerin niet weet dat het levende wezens zijn.
  Gelukkig weer wat omzet gered.

 • bankivahoen

  Als je zo begaan bent met de sector dan zou ik zeggen klieder een spandoek vol en ga demonstreren tegen oornummers bij dieren en het merken en ringen van alles wat loopt en vliegt door allerlei zogenaamde dierenvrienden podolski @ !

 • maatje 1904

  Het gros van de burgers staat zo ver van de werkelijk af dat het zinloos is om er nog een woord aan vuil te maken , er is gewoon te veel te vreten voor die gasten .

 • hori hoeve

  Wat weer een gezeur alles word weer eens breed uitgemeten. Wij kunnen niet veel meer doen of er word negatief op gereageerd en dan met de dood bedreigen zijn die mensen een beetje getikt BELACHELIJK
  Ik denk dat de biggetjes het wel lekker vonden want anders hadden ze alles wel aan elkaar gegierd

 • @meelmuisje

  Nou en of, hori hoeve, als je ze alleen al probeert op te tillen :-) :-)

 • alco1

  Beste mensen. Het gaat er niet om of het goed of slecht is voor het dier.
  Het gaat erom dat de anti's weer propaganda materiaal aangeleverd krijgen.

 • koestal

  Mensen op 5 hoog in Den Haag of Amsterdam weten alles veel beter dan een boer,ze worden niet gehinderd door kennis en ervaring,alleen de emotie regeert net als bij wakker dier en Thieme

 • Gerard Groot Koerkamp

  Yomi,prima heel duidelijk uitgelegd.Biggetjes,die geboren worden hebben voor een uur insuline bij zich.Dit is nodig voor de vitaliteit.De biest moet de insuline aanvullen.Soms wordt een big te laat geboren of hebben ademnood gehad,daardoor koelen ze heel snel af.Doordat ze dan niet op tijd over de insuline uit de biest kunnen beschikken,omdat ze te laat bij de spenen komen raken ze onderkoeld.De tijd die nodig is om een biggetje op te warmen moet zo kort mogelijk zijn voor een overlevingskans,want ze moeten zo snel mogelijk insuline uit de biest hebben.Het kan best zijn dat deze methode sneller gaat dan zwemvestjes.Ik ga ze beide proberen.De beste kies ik.

 • koestal

  Pas maar op ,Folkert is ook weer los,zat ook aangebonden

 • henk11

  Het zoveelste bewijs , het gezegde van die holle vaten kan dus kloppen.
  groetjes voor M Th

 • Jan Arthur

  Koestal, Folkert is nu wel een grote big ook hè!

 • henk11

  Een grote big heeft dan ook een grote b euh mond

 • minouke

  Ben n burger. Boerin heeft naar eer en geweten én dierenwelzijn gehandeld. Tiemen kan beter es vrijwilligerswerk op n kinderboerderij gaan doen ofzo. Misschien leert ze dan nog iets nuttigs. Troel! Ga met wilders in n partij zitten. Lang leve onze boeren en boerinnen!
  ..

 • spits761

  ik wil tegen die boerin zeggen;goed gedaan meid!!Extra aandacht in de kraamstal daar red je levens (biggetjes) mee.Als ze de volgende keer nog zo'n inventief idee heeft mag ze me altijd bellen.En voor marianne thieme en haar volgers.Ga toch eens over tot de orde vd dag,nergens in de werled hebben ze een party voor de dieren.Het is typisch nederlands dat zoiets bestaat.Wat een leeghoofden!!!Wanneer word er weer eens met het verstand geregeert ipv met emotie!!!!

 • evanderpasch1

  reanimatie bij mensen moet dan ook per direkt verboden worden . laat thieme een echte natuurfilm kijken dan ziet ze hoe hard de natuur is

 • blauwekei

  M.Th.van partij tegen de dieren had ze het leven echt niet gegund.

 • wimschaap

  oude mesen de hele dag in hun poepbroek laten zitten das pas zielig maar gebeurd wel

 • politiek

  Wat toch een bedenkelijke discussie. Ook ik ben met de dood bedrijgt vanwege mijn visie en reacties op boerderij.nl om het voedsel veilig te krijgen. Ik heb daar uiteraard aangifte van gedaan bij de politie. Ik ben me bewust dat hormonen en al die illegale handel erom heen gevaren oproept , de illegale winsten die weer worden geinvesteerd in legale ondenemingen werken concurentievervalsend. Het is een uiterst gevoelig onderwerp . Vele miljoenen winsten. Ik adviseer bewuste boerin om ook aangifte te doen. ( als het waar is) .
  Overigens over het onderwerp met betrekking die biggentjes. Er zijn gewoon een soort zwemvestjes te koop voor biggentjes die onderkoelt zijn en die je op lichaamstemptemperatuur wil brengen middels warm water .Zo duur zijn die vestjes niet. Uiteraard kan het ook gewoon gebeuren onder de biggenlamp op de correcte hoogte. Ik moet ook denken moet dat nu zo. Bewuste boerin zal er niet bij blijven staan denk ik of die wasknijpers wel aan die oortjes blijven en dan. ???

 • podolski

  Nou ik ben blij met de uitleg over de onderkoeling. Dat wist ik niet.
  En natuurlijk zitten er bij de 'dierenvrienden' ook fundamentalisten die alles wat mensen dieren aandoen slecht vinden, maar als de natuur het doet, moet het wel kunnen.
  Maar nogmaals, ik vind als 'burger' het ook een onprettig gezicht die foto, alsof die biggen dingen zijn, en geen levende wezens, eigenlijk vind ik het ontwaardend.

 • jehanvankroaks

  wanneer de biggen 'zoals al 100 jaar gebeurt' geen 15 min waren gebadderd, waren ze al dood geweest.
  iederéén die dat niet WIL begrijpen heeft geen voeling met de natuur en de werkelijkheid.

 • politiek

  beste jehanvankroaks
  100 jaar geleden? Ga eens kijken naar een varkenshouderij momenteel in 2014 . Die hebben electriciteit momenteel met een perfecte aansturing temperatuur incl. biggenlampen enz.
  Je behoort wel met de tijd mee te gaan om zoveel als mogelijk is leventjes te redden en daar zijn alternatieven voor als op de foto. Om er dan ook nog de natuur bij te betrekken of een excuus te zoeken vind ik ook bedenkelijk.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Onder biggenlampen werkt niet.Als de biggetjes iets opgewarmd zijn lopen ze naar de verkeerde kant toe en liggen dan weer in een andere hoek.Normaal doe ik ze onder de lamp in een ton,zodat de andere biggen de koude biggetjes helpen opwarmen.Deze methode duurt echter 2 tot 3 uur en dat is te lang.

 • politiek

  Je kunt ook doodgewoon enkel de zwakke biggentjes in een ton opwarmen onder de lamp. Dit b.v. voor het kraamhok. De sterke biggentjes eerst bij de zeug laten zodat de melkproductie ( biest ) goed op gang komt . Als zwakke biggentjes op temperatuur zijn deze verwisselen met de sterkere zodat die zwakke biggentjes ook die noodzakelijke biest binnen krijgen en niet gehinderd worden door die sterkere broers en zusjes die al biest ophebben, en de beste speen bij moeder zeug hebben en dus wel overleven. De rangorde welk biggentje de beste speen heeft kan je echt wel beinvloeden door dan weer die kleintjes de kans te geven biest te laten drinken bij moeder zeug als die sterkere in de mand zitten en dus niet die kleinere van de beste speen afhouden..

 • boerderijdinther

  Realiteit is uit het oog verloren, in principe kan elk varken gered worden. Maar net als elk ander mens wil de boer ook nog vrije tijd hebben(natuurlijk gaat een bedrijf de hele dag door, maar van 6 tot 6 wil niemand werken) en als het kan ook nog wat geld overhouden. Natuurlijk moet dierwelzijn hoog in het vaandel staan, maar niet ten koste van alles! We zijn toch geen vrijwilligerswerkers??

 • somporn

  Politiek,kan wel lezen dat je jaren lange ervaring hebt in de varkenshouderij.
  Je zult wel een mega varkensbedrijf hebben.
  Als jezelf het heel koud hebt en je gaat in een bad met warm water zitten of onder een warmhoudlamp,waar zul je het het snelst aangenaam voelen.
  Hulde aan de boerin die snel aktie onderneemt met gezond verstand,en nu snel verder naar de orde van de dag.

 • flyinghollander

  @politiek trap eens wat minder tegen ie ex-collega's aan, zou je sieren. Want je praat tot nu toe maar lucht.

 • EvH

  En niemand die ook nog maar terug komt op het feit dat de boerin enkel de biggetjes wou redden, wat haar uiteindelijk ook is gelukt. Denk PRAKTISCH!! Blijf logisch denken, dat is wat die boerin heeft gedaan en hoe ze heeft gehandeld. Zo snel mogelijk de biggen warm hebben. Knap werk! En die politiek van vandaag moeten ze inderdaad eens iemand met verstand opnemen in de partijen. Niet die mensen die nog nooit een varkensstal, laat staan een varken, hebben gezien.
  Mijn mening is dat je beter echte mensen, die uit het vak komen, daar in de politiek kan hebben. Die kunnen plannen maken die ook nog goed uit te voeren zijn, want zij weten tenminste wat wel of niet realistisch is.

 • laarne

  Proficiat aan de varkenshoudster voor de goede zorg! Sterk idee dat inderdaad voor verbetering vatbaar kan zijn. Belangrijk dat we communiceren en blijven communiceren met de consumenten over onze manier van produceren zodat we elkaar beter leren begrijpen en we vooral als sector in beeld brengen wat er allemaal gedaan wordt om aan de eisen van consumenten te voldoen. Wel een zoektocht hoe we best communiceren en dat moeten we leren met vallen en opstaan. Ik ben zeker dat het op langere termijn beter is dan niet communiceren

 • hendrikrijken

  Op de 1e plaats alle lof voor de boerin om de biggen die onderkoeld zijn te redden, bij dood of leven is het toch zo dat het doel heiligt de middelen? Op de 2e plaats weer alle lof voor de boerin dat ze dit via social media verspreidt, ze stelt zich immers kwetsbaar op, dit is ook wel heel duidelijk gebleken gezien de doodsbedreigingen. Ik zou de boerin ook willen adviseren om aangifte te doen. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat wanneer je aangifte doet na doodsbedreigingen je het beter kunt verwerken. Wordt het niet hoog tijd dat we als agrarisch NL stoppen met het klagen aan de keukentafel, stoppen met het incasseren van alle schoppen en trappen vanuit politiek(ondeskundig) en maatschappij(verwend). Ik ben benieuwd wat er gebeurd als we massaal de voedselkraan dichtdraaien of we dan weer zeggenschap terugkrijgen over hetgeen waar we 24/7 met bezig zijn?

 • Elevage

  En dan verwacht ik nu een Ondersteunende reactie van onze staatssecretaris, en dan niet eentje over zwemvestjes, maar eentje over: vakmanschap, snel handelen en levens redden!!
  Jammer dat PvdD zo'n grote mond heeft en overal hoorbaar is.
  We hebben een kopstuk nodig bij de boeren die na dit soort acties gelijk zorgt dat hij/zij op TV-komt om met dit soort lariekoek korte metten te maken. Wie kunnen we hiervoor vragen????>

 • dommelje

  jongens wat doen we met die marianne

 • hvr

  Alles goed en wel, maar dat ge-emmer over de politiek: stuur dan zélf eens iemand naar 'de politiek' zodat het beter gaat en er mensen komen met verstand van zaken!

 • politiek

  Ik zal wel niet meemogen omdat ik teveel van de veehouderij afweet. Overigens heb ik spoedig wel een afspraak bij Ministerie over meerdere vraagstukken. Vooral openheid en transparantie in de veehouderij met betrekking tot voedselveiligheid.
  Wat betreft die biggentjes , het is ook gewoon mogelijk biggentjes te redden in een soort (biggen)couveuze. Je kunt temperatuur instellen en er is luchtcirculatie , tot en met biggenvoeding toe , wat een vervanger is voor de biest. In de handel te verkrijgen. Tevens kun je biggenzwemvestjes gebruiken als je de vookeur geeft aan warm water. Ook die biggenzwemvestjes zijn vekrijgbaar in handel.
  De bedoeling van mevrouw boerin zal wel goed zijn geweest maar er zijn alternatieven. Juist vooral de varkenshouderij moet minder geheimzinnig worden. Dat ben ik wel eens met opmerkingen hiervoor.

 • flyinghollander

  Hmm maar jij Politiek jij was diegene die varkens met besmet voer niet liet afmaken. Jij was toch diegene die in Risico ging vormen alles om zich heen of klopt dat nieuws niet?

 • flyinghollander

  Politiek, je praat nu wel steeds over het gedrag van anderen maar praat eerst maar eens over je eigen gedrag. Jij was één van de tientallen varkenshouders die rechtstreeks voer hebben ingekocht met hoge concentraties hormonen. Toen het ontdekt werd hebben de anderen vrijwillig meegewerkt aan een ruiming. Jij was de enigste die dat niet wilde. Vervolgens heb jij als enigste geprobeerd de varkens die met hoge concentraties hormonen besmet waren in de handel te brengen.

  Naast de enkele tientallen bedrijven met hoge concentraties hormonen waren er ook duizenden met lage tot zeer lage concentraties hormonen. Deze bedrijven zijn schuldloos besmet geraakt doordat de voerfabrikant de besmette glucosestroop heeft gebruikt bij het persen van brokken.
  Het probleem met deze bedrijven heeft men enerzijds onder de pet gehouden maar anderzijds heeft men een slachtstop van enkele weken ingesteld. Het hormoon waar het om gaat blijft maar enkele dagen in het lichaam aanwezig. Door de slachtstop werd ieder risico voor de volksgezondheid uitgesloten.

  Jij @politiek bent geen varkenshouder meer, je bent al lang gepensioneerd, maar je kunt nog steeds niet verkroppen dat jou bedrijf geruimd moest worden terwijl duizenden laag besmette bedrijven onder de pet werden gehouden. Nog steeds ben je op zoek naar wraak op jou vroegere collega's. Als jij 13 jaar geleden tijdens de MPA-affaire had meegewerkt aan een ruiming had je nu rust gehad.


  Even gecopierd.

 • alco1

  @ flyinghollander. Politiek kun je vergelijken met iemand die omdat ie te dik was ging afslanken. Dit is bij hem echter omgeslagen in een soort anorexia. Je kunt praten wat je wil. Hij vindt zich als broodmagere nog te 'dik'.

 • Henk j

  Breng in het vervolg de biggen bij Thieme in bed dat is beter

 • b.brink1

  Thieme en Wilders, één pot nat. Beide zaaien haat en verdeeldheid en maken de tweestrijd tussen mensen alleen maar groter. En dan ook nog een mening hebben over de verdeeldheid nu in Oekraïne. Grote schande en een kamer die dit oppikt omdat 'dierwelzijn' blijkbaar scoort bij de bevolking/kiezers. Heb nog altijd de enorme commotie over de zuren regen in het achterhoofd, waar is die zure regen toch gebleven. Thieme zou bescherming nodig moeten hebben, maar vervolgens niet krijgen!!!!

 • politiek

  Ik was de enigste veehouder die direct stelde dat er veel meer aan de hand was in de veehouderij. De sector en Overheid durfde dat niet . Laboratoriumuitslagen , monsters van vlees enz. , alles werd per direct vernietigd. Second opinium aanvragen kon dus niet meer , herhaalde onderzoeken wilde men niet doen. Opdrachten , door mij privaatrechtelijk gegeven op mijn eigen dieren om te achterhalen wat en welke hormonen erin zaten , daar werden de uitslagen niet van vrijgegeven. !!
  Een paar jaar later bleek inderdaad dat de veehouderij al jarenlang ,structureel op duizenden bedrijven hormonen gebruikte. Nederland verzwijgt het naar Brussel. 17-beta-oestradiol gebruik is nooit gemeld. Conform EG wetgeving is het verplicht en er geld een absolutie 0,000 waarde i.v.m. gevaren naar de mens. Het is kankerverwekkend , gavaren voor diabetes , kanker en hartziektes , oorzaken depressieviteit enz. tot misvormde kinderen. En dan vraagt de sector dat ik moet zwijgen. Ik denk juist dat de sector veehouderij zich enorm moet schamen. Over een goed een maand is er weer een Wob zitting. Bij de vorige zitting strijden belangenbehartigers veehouderij dat er niets bekend mag worden. !
  Inderdaad wordt het mij door collega,s niet in dank afgenomen dat ik openheid, transparantie en veilig voedsel wil.

 • gertke

  genoeg politiek nu

 • flyinghollander

  je draafd weer door, publiceer die rapporten dan, tot die tijd zullen menigeen jou als niet serieus persoon zien!

 • politiek

  Bewuste rapporten zijn ook ter beschikking gesteld aan de Nationale Ombudsman. Jaren was ik volgens Nederland geen belanghebbende ! . Volgens Brussel echter wel. Brussel overhandigd overigens gegevens en rapporten keurig binnen gestelde termijn. Daar is geen geheimhouding. Berust er geheimhouding b.v. om export op gang te houden of naar volksgezondheid toe !! dan behoort dat mij kenbaar te maken omdat ik belanghebbende ben. Ook de Europese Ombudsman zijn vragen voorgelegd of het acceptabel is dat er lidstaten hormoongebruiken veehouderij niet melden , wat conform wetgeving verplicht is.
  Gradje , denk liever aan je slachtoffers.

 • flyinghollander

  Bla bla bla politiek kom even met een upload van die rapporten, dropbox kan je gebruiken of file share of de mensen in Doetichem <of geloven die jou ook al niet meer?> tot die tijd houd je gewoon stil, wat je roept dit riedeltje al een paar jaar.

 • P.boertje

  HET BEWIJS IS ER WEER NOOIT IN JE KEUKEN LATEN KIJKEN

 • Sylke

  De beste stuurlui staan nog steeds aan de wal (of in de politiek)

 • lansbergen

  @ Politiek. Hallo, ik ben een leek op het gebied van de veehouderij.
  Maar als die hormonen door het veevoer gemengd zijn, dan zouden toch alle dieren die voor het nageslacht moeten zorgen en dit voer ook eten, toch ook last moeten krijgen van allerlei problemen?

 • Lin

  De meeste primaire bedrijven zien het belang van transparantie naar de consument wel in. Rommelen kan en willen we niet meer. Maar de extremistische reacties van wakker dier en het verleden steeds aanhalen doen de meeste boeren zich toch bedenken of ze transparantie echtwel willen.

  Heel goed dat deze boerin heeft laten zien wat ze doet. en als wakker dier de opblaasbare drijvertjes nou sponsort ipv alleen maar negatieve dingen roept, dan helpt ze de boeren en bedrijven echt.
  Laat WD nou geld inzamelen om speelgoed, waterbedjes en andere hulpmiddelen te sponsoren ipv het geld van de postcodeloterij gebruiken de sector nog meer schade toe te dienen, waardoor er steeds minder geld overblijft voor extra welzijnsmaatregelen het milieu en de gezondheid van de burger.

 • Mozes

  @politiek, als jij zo bezorgt bent om voedselveiligheid waarom heb je dan niet meegedaan aan de ruiming van jou hoog besmette varkens?
  Waarom heb je geprobeerd de hoog besmette varkens in de handel te brengen?
  De andere varkenshouders met hoog besmette varkens hebben wel vrijwillig mee gedaan aan een ruiming. Zij hebben verantwoordelijkheid getoond voor voedselveiligheid die jij niet had.
  Iedereen ziet toch dat het jou helemaal niet gaat om voedselveiligheid maar dat je slechts wraak zoekt omdat je je ongelijk behandeld voelt.

 • bankivahoen

  Individueel leed is al vele malen besproken tot den treure toe ( politiek) , we kunnen ons beter bij het onderwerp houden en zaken bespreken waar we allemaal wat aan hebben.

 • Mozes

  Politiek, tegen alle redelijkheid in eis je dat de duizenden laag tot zeer laag besmette bedrijven ook geruimd moesten worden wanneer jou bedrijf geruimd moest worden. Het ruimen van deze duizenden bedrijven was zowel economisch als technisch onuitvoerbaar. Daar kwam nog bij dat het uit oogpunt van voedselveiligheid zinloos was. De hormonen waar het hier om ging blijven slechts enkele dagen in het lichaam aanwezig. Wanner men met de eerste bedrijven begint te ruimen is er al een paar dagen verstreken en zijn er geen hormonen meer aanwezig. Een slachtstop van enkele weken was meer dan voldoende om ieder risico voor voedselveiligheid uit te sluiten.
  Ook de hoog besmette bedrijven (waaronder jou eigen bedrijf) hadden uit oogpunt van voedselveiligheid niet geruimd hoeven worden. Men heeft dit alleen gedaan als een soort zoenoffer om de afnemers gerust te stellen en de grens open te houden. De laag tot zeer laag besmette bedrijven werden tegelijkertijd onder de pet gehouden.
  Inplaats van deze realiteit te accepteren ben je nu 13 jaar later nog steeds op zoek naar wraak en uit je beschuldigingen die kilometers buiten de werkelijkheid staan.

 • w v gemert

  Politiek, reactie 72 u blijft maar onzin op deze pagina zetten en nog nooit heeft u op enigerlei wijze enige onderbouwing van uw beweringen verstrekt. U hebt maar een doel: uw ex-collega's de varkenshouder van alles en nog wat te betichten.

 • @meelmuisje

  Ik heb hier net een heel stuk geschreven maar heb me bedacht, toch weer weggehaald. Mijn vraag is alleen om (de doorverwijzing naar) onderstaande foto te kopiëren, of te retweeten. En te mailen/twitteren/sturen naar de overheid, met een eigen stukje erbij geschreven.

  Want als mevrouw Thieme en Wakker Dier wéér en steeds meer mensen opjutten en zaken gaan verdraaien, kijken boeren wel uit en laten volgende keer bepaalde zaken voor wat ze zijn, want niemand wil doodsbedreigingen. Deze boerin met maar één paar handen(!) en het hart op de juiste plaats wilde de dieren gewoon helpen, precies als de ook zo vaak met de dood bedreigde ambulancepersoneelsleden.
  Elk mens met een beetje verstand en het hart op de juiste plaats weet dat boeren meer met hun vee hebben dan degenen die de 'wilde vrijheid' van de Oostvaardersplassen zo bejubelen...

  https://twitter.com/meelmuisje/status/436823198068641792

 • politiek

  Ik lees over hormoonuitslagen hoog en laag. Erg vreemd . Zowel , ikzelf alsook de Nationale Ombudsman hebben onderzoeks uitslagen nog niet mogen ontvangen. Mogenlijk na de gesprekken bij ministerie. ? Hoe kun je dan over hoog en laag spreken. ? Overigens begint men wel te erkennen lees ik dat men toegeeft de jarenlange hormoongebruiken op duizenden bedrijven.

 • ant

  wat prachtig dat deze hulpeloze diertjes weer een kans krijgen in onze onverschillige wereld . waarom maken we ons niet druk over zaken waar mensen verdrukt/onderdruk worden .politiek kijk maar niet om naar oost Europa dat is toch ver weg en binnen kort weer verkiezingen daar komt toch je salaris vandaan. Gek dat er weinig naar de stembus gaan!!!

 • agratax2

  @meelmuisje. Openheid is een prachtig streven. Helaas in deze tijd ook een levensgevaarlijke onderneming. Dat zien we hier weer, Deze diervriendelijke boerin redt met moeite enkele 'verstoten' biggetjes en wat doet de negatieve buitenwereld, haar meteen aanvallen en beschimpen. Erger door burgermensen en onze afgevaardigden in de Tweede Kamer, ons democratische controle instituut, veroordeelt en stellen meeteen zonloze vragen aan de regering. Als ondernemer ben ik nog nooit voor (te) grote openheid geweest er is geen industrie, die je in zijn 'keuken' laat kijken. Landbouw doet dit graag in de hoop meer begip te oogsten bij de buitenwereld (advies van vakorganistie en overheid), maar helaas ze oogst zo als hier bewust opgeroepen onbegrip en bedreigingen. Is dit wat met onze openheid wensen te bereiken?

 • drikhend

  Je kunt op de foto goed zien dat de biggen niet egt aan de oren hangen . Maar de oren met klemmetjes vast zitten zodat de big recht op blijven met hoofd boven water . Warm water werkt gewoon sneller als de onderkoeling al heel ver richting dood is . En voor burgers een big kan nageboorte door dat hij moe is na de geboorte niet of niet snel genoeg verwarmde nest bereiken na de geboorte . Dit gebeurt wel eens en dan onder koelt hij zeker direct na de geboorte . Dan is keuze maken snel handelen of treuzelen en lamp of couveuse gebruiken En de beste en snelt werkende methode . warm bat nemen

 • Mozes

  Politiek #86, je bent weer bezig om op de van jou bekende manier zaken te verdraaien. Ten eerste spreek ik nergens over hormoonuitslagen maar over hoermoonbesmetting. Een tiental bedrijven waaronder jou eigen bedrijf hebben besmette clucosestroop in grote hoeveelheden en in pure vorm aan de varkens gevoerd. De duizenden anderen hebben voer gegeven waar de clucosestroop in kleine hoeveelheden in verwerkt was. Dit bepaalt het verschil in besmettingsniveau.
  Ten tweede praat jij over 'hormoongebruiken'. Dit suggereert bewust gebruik met opzet. De werkelijkheid is dat deze veehouders nergens van wisten. Welke veehouder weet nu welk soort melasse of ander suikerhoudend product de voerleverancier gebruikt bij het persen van de brokken?

 • alco1

  Weer iets nieuws. 'Hoermoonbesmetting'.

 • Mozes

  Nu nog een reactie ontopic. Ik reageer wel eens bij Nu.nl. Daar lees je vaak de meest onbenullige reacties. Velen worden verwijderd.
  Iemand wees mij er eens op dat je er rekening mee moet houden dat veel van die onbenullige reacties afkomstig zijn van kinderen (tieners).
  Die hebben heel veel emoties en geen verstand. Ga er maar vanuit dat de doodsbedreigingen aan het adres van deze boerin ook van tieners afkomstig zijn en niet serieus genomen moeten worden.

 • Mozes

  Verhip Alco, jij hebt gelijk. Er zit een gênante spelfout in mijn eerdere reactie. Overheen gekeken dus.

 • politiek

  Beste Mozes
  Blijkbaar heb je meer informatie over mijn bedrijf als mezelf en de Nationale Ombudsman. Ook richting de Nationale Ombudsman kon men gevraagde informatie niet aanleveren.
  Omdat er spoedig een gesprek is met Nationale Ombudsman en Minesterie van Economische zaken wil ik je verzoeken die informatie op te sturen naar de Ombudsman , het Minesterie en/ of mezelf .
  Bedankt voor uw medewerking.

 • Mozes

  De informatie waar mijn vorige reacties op gebaseerd zijn zijn afkomstig uit V-focus van ongeveer een jaar geleden. Er werd precies uitgelegd hoe de besmette glucosestroop in Nederland is gekomen, via welke firma's en hoe het verspreidt is. In het desbetreffende artikel stond ook jou foto en naam. En nu doe je net alsof je niet weet waar het over gaat?

 • flyinghollander

  Politiek, je praat nu wel steeds over het gedrag van anderen maar praat eerst maar eens over je eigen gedrag. Jij was één van de tientallen varkenshouders die rechtstreeks voer hebben ingekocht met hoge concentraties hormonen. Toen het ontdekt werd hebben de anderen vrijwillig meegewerkt aan een ruiming. Jij was de enigste die dat niet wilde.


  Waarom wou jij willens en wetens dan de varkens de markt op brengen? Zie nog geen antwoord op die vraag.

 • alco1

  @Mozes. Ongeveer een jaar geleden stond ene Gommer ook nog in dit blad. Hij zou bewijzen openbaar maken, maar het hele gesprek ging over zijn eigen problemen.

 • politiek

  Beste Mozes , nogmaals , zou je de informatie die je hebt willen opsturen naar de Nationale Ombudsman. Deze is ook aanwezig bij gesprek met Ministerie van Economische zaken. Het artikel in V-focus en alle rapporten is al in bezit van de Ombudsman. Deze heeft zijn oordeel gegeven. Overigens gaat arikel over doodsbedreigingen. Zoals ik aangaf heb ik die ook ontvangen waarvan ik aangifte heb gedaan. Tevens wat betreft bedreigingen , de laatste keer dat we in isolatiekamer waren in ziekenhuis i.v.m. operatie werd ik gebeld dooor medewerker dat mijn varkens geen voer hadden. Ik gaf hem aan dat hij voerfabriek moest bellen omdat er voer behoorde te zijn voor de dieren. Even later weer een bericht dat voerfabriek geen voer wilde brengen. Ik heb toen voerfabriek gebeld i.v.m. de situatie vanuit isoleerkamer ziekenhuis. Men gaf aan dat ik eerst alle bezwaren en klachten behooorde in te trekken alvorens men voer bracht. Anders weigerde men voer te brengen. Per direct heb ik toen naar een ander voerfabriek gebeld om te zorgen dat mijn dieren voer konden krijgen. Laat op de dag hadden ze weer voer. Bedrijgingen en corruptie i.v.m. hormonen binnen de landbouw zijn ook gewoon aanwezig.

 • aqwzsx12

  toch zo gek niet wat die boerin doet?? had ze misschien de oren moeten spiezen om wasknijpers uit te sparen. afschaffen al dat getwieter en gefaseboek!

 • politiek

  Zie , # 56

 • Mozes

  Politiek, je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag waarom jij als enigste niet wilde meewerken aan de ruiming en waarom jij als enigste zelfs geprobeerd hebt de hoog besmette varkens in de handel te brengen.

 • drikhend

  Beste Politiek Mijn medeleven voor wat u en uw gezin afgelopen periode meegemaakt hebben . Maar zoals Mozes al aangeeft speelde deze discussie voor ongeveer een jaar geleden ook al . En toen zou u binnen enkele maanden naar buiten komen met gegevens en rapporten . Maar deze discussie is afgesloten zonder dat daar uw openbaar maken aan te pas is gekomen . Waar zijn deze gegevens nu ? Of heeft u in dit verstreken jaar geen vooruitgang geboekt in uw strijd ? .Mijn indruk was toen dat uw strijd om gelijk meer te doen was om schadevergoeding dan om uw bezorgdheid van hormoon gebruik . En u met uw betoog medestanders zocht en blijkbaar nog zoekt . Want voor een strijd die u voert zijn er juristen . En verder wil ik u niet te na treden maar als u uw voer altijd van dezelfde voerfabriek had . Dan kan ik mij niet voor stelen als u altijd op tijd betaald heeft dat deze fabrikant niet meer levert bij een meningsverschil er moet dan al veel meer zijn vooraf zijn gegaan .Verder moet ik u nageven dat u een doorbijter bent in deze discussie , ondanks alle reacties die niet altijd positief voor u uitpakken . Wilt u medestanders in uw strijd maak zaken openbaar . Publiceer het in kranten en vakbladen . We zijn er inmiddels achter dat de politiek de een leugen met de andere dekt . Doe u zelf de eer aan om niet als leugenaar neergezet te worden . Want dit is gevoelig bij deze gekozen forum naam ..

 • politiek

  Beste voorgangers , in overleg en met samenwerking met (Z)LTO zijn de deelnameformulieren gewoon keurig tijdig ondertekend aangeleverd. Een opkoopregeling was er niet. Het was een deelnameregeling. Bericht van ontvangst heb ik. Onduidelijk is waneer ik die varkens waarover Mozes spreekt in de handel heb proberen te brengen. Er zijn nog tientallen varkens afgevoerd waarop onderzoekopdrachten zijn gegeven. Ook voor eigen rekening.Zeer veel varkens zijn gewoon doodgespoten . Dit omdat voorheen tegen wetgeving in monsters en karkassen voor second opinium al vernietigd waren. Echter ook van die tientallen varkens wilde men uitslagen niet bekend en publiekelijk maken. Later wist Wakker Dier rapporten boven water te krijgen waaruit bleek dat er al jarenlang structureel hormoongebruiken was in de veehouderij op duizenden bedriijven. Ook rundvee. Overigens wordt er in kamerbrieven ongeveer een half jaar voor bekend worden van die hormoonpraktijken al geschreven over die stucturele gebruiken hormonen. Ik krijg ook adviezen via o.a. Europese Commissie , wat allemaal te doen om duidelijkheid te krijgen in die beerput. De 2 grote ,,spelers,, inzake die hormoonbusines lopen nog gewoon rond en ieder berust er nog in. Ook de sector veehouderij zelf.

 • toin

  ik wil via deze weg even laaten weten dat ik het top vind van deze varkershoudster die voor zijn biggen gaat en dit durft te publiceren.
  en ik denk dat jullie discussie afwijk en tot niks lijd

 • jordi 1455

  @Mozes het wordt tijd dat die politiek voor de rechter wordt gesleept, die kan een einde maken aan zijn lasterpraat en smaadschrift.

 • politiek

  Openheid en transparantie dus. Ik vind het een goed plan. Vooral ook in belang voedselveiligheid consument.

 • jordi 1455

  @Politiek jij bent het verre van open en transparant want wij wachten nog steeds op jouw zogenaamde onderzoeken.

 • politiek

  # 107
  Die zijn aangeleverd bij de Nationale en Europese Ombudsman en zal ik dus ook aanleveren bij de rechter.

 • agratax2

  @politiek. Openheid over je hoe diervriendelijk je de dieren houdt, heeft niets te maken met 'voedselveiligheid'. Dit beeld van biggetjes in een warmbad hebben te maken met hoe behandel ik een bijna dood big, erg diervriendelijk zou ik zeggen en heeft geen enkel positief of negatief effect op voedselveiligheid. het leidt zo bleek tot onzinige Kamer vragen van een nog onzinniger Politica en hiermee moet het minesterie weer vele duizenden Euro's betalen om deze zinloze vraag te beantwoorden. Ik denk dat voedselveiligheid meer gebaad is bij een Kiesdrempel van >5 %.

 • leo,s vriend

  @Jordi, heeft ie niet.................

 • politiek

  Beste agratax1
  Ik vond de kamervragen keurig beantwoordt.

 • koestal

  ze leven in elk geval nog

 • jordi 1455

  @mts.mekhorst1 dat weet ik wel.

  @Politiek dat roep je al jaren.

 • Mozes

  Politiek, het ging niet om hormoongebruik maar om hormoonbesmetting. Hormoongebruik suggereert bewuste opzet terwijl de varkenshouders die de clucosestroop gevoerd hebben niet wisten dat deze besmet was met hormonen. De bijgeleverde GMP-verklaring bleek vervalst te zijn.
  De veehouderij was in deze zaak geen dader maar slachtoffer.
  Praten over hormoongebruik terwijl er in werkelijkheid sprake was van hormoonbesmetting is een voorbeeld van verdraaiing die zo typerend is voor jou manier van discuseren. Met dit soort verdraaiingen creëer je een verhaal wat volledig buiten de werkelijkheid staat.

 • drikhend

  Juist Beste Mozes Het zelf toedienen of aangeleverd krijgen via voer zonder het zelf te weten . Daar zit het verschil . Bij zelf toedienen is de boer de dader . En in dit geval waren de voerafnemers slachtoffer . En petje af voor de gedrevenheid van Politiek . Maar Politiek was ook slachtoffer of hij moet er weet van hebben gehad , wat ik niet vermoed . En nu pakt hij het geheel verkeerd aan door valselijk de dierenhouders te beschuldigen van hormoon gebruik . Hij moet met zijn rapporten naar buiten komen . Dan moet dit zaken aantonen waar de oorzaak zit . En niet bij de boeren uitzonderingen daargelaten . Mijn stellige mening is dat Politiek bezig is proberen schadevergoeding te vangen . En hij op de manier zo als hij nu schrijft denkt medestanders te krijgen om zijn gelijk te halen . Wil hij medestanders halen breng die zooi naar buiten of vecht uw strijd achter de schermen uit wat waarschijnlijk al gebeurt is . En u uw schade vergoeding misloopt . En nu via andere wegen toch nog wat proberen te winnen .

 • drikhend

  Eigenlijk ging deze discussie over wasknijpers en biggen oren . En bedreigingen van de mevrouw die bijna dode biggetjes het leven red . Door de oren vast te zetten met wasknijpers aan een rand van emmer met warm water . Deze mevrouw heeft in mijn ogen niets aan mishandeling en dergelijke gedaan . Alleen de tips van enkele deelnemers van forum kunnen haar op weghelpen om een andere methode te gebruiken . Soort kraag als zwemvest of iets dergelijks . Nu verbaasd het mij dat de politiek hier meer aandacht heeft dan voor bijvoorbeeld voedselveiligheid . Wat vervuild voer voor effect op dierlijke en menselijke gezondheid heeft is niet in te schatten .Maar zeer zeker negatief > En ik denk dat de meeste zwaar zieke mensen graag met hun oren met was knijper tijdje vast gezet wilde worden als hun leven hiermee gered wordt .

 • politiek

  We gaan nu toch zeker geen mensen vastzetten met wasknijpers aan de oren om ze beter te maken of te redden. Daar zijn beschaafdere methoden voor.
  Ik bedank dus voor die methode.

 • W Geverink

  In de zeventiger en tachtiger jaren liepen de vrouwen rond met van die klip oorbellen die hetzelfde werken als een wasknijper. Als deze boerin al haar biggen had versierd met dergelijke oorbellen had er geen activist naar gekraaid. Ik denk dat een leek veel meer kijkt naar hoe het er uit ziet dan naar het waarom en het uiteindelijke resultaat. Ik moest lachen toen ik die biggen zo tevreden zag dobberen. Als een chirurg foto's van een heup operatie bij een oud hulpeloos vrouwtje op facebook zet waarbij haar knie bij haar oor ligt, zou die dan ook met de dood bedreigd worden? Of zou een activist er mischien door heen kunnen kijken en blij kunnen zijn voor het vrouwtje omdat ze straks weer kan lopen en fietsen.

 • politiek

  Ik ken de pijn van het afmaken van zeer vele dieren. Laboratoriumuitslagen van je eigen dieren mag je niet ontvangen en zelfs belangenbehartigers strijden ervoor dat dat alles geheim moet blijven.
  Er zijn beschaafdere manieren om dieren te redden als die ongeinteresseerdheid. . Juist daar zou men voor moeten strijden.
  Warm water is O.K. maar er zijn inmiddels beschaafder methoden. ( zwemvestjes speciaal ontwikkeld hiervoor) Of onder de biggenlamp of in de biggencouveuze .

 • jan doedel

  marianne th ook in de emmer maar dan op de kop

 • agratax2

  @politiek. je schrijft de kamervragen waren keurig beantwoord. Dat zal best maar al dit soort vragen kosten een hoop tijd en geld en horen niet in de Tweede Kamer thuis. De Tweede Kamer is het controle lichaam van de regering en niet het verlengstuk van allerlei (inter)nationale controle commissies. Door de huidige werkwijze vervreemd de burger steeds verder van de politiek en ziet zijn stem verworden tot een carriere move van 150 zeer met zichzelf ingenomen individuen. Je laatste opmerking over zwemvestjes etc. fantastisch maar als je die niet bij de hand hebt ben je blij met onconventionele reddings methoden zoals hier de wasknijpers. Deze biggen konden niet wachten tot mevr. eerst zwemvestjes of een couveuse had gekocht bij de Boerenwinkel. Ik begrijp dat jij kiest voor de dood als er geen 'lieve' reddingsmethode voor handen is. Meneer politiek verdrink liever als er wel een reddingstouw voorhanden is maar geen comfortabel reddingvlot.

 • w v gemert

  politiek, reactie 103, u liegt dat het barst, en u weet dat. Lees mijn reacties van de afgelopen 3 jaar er nog maar eens op na. U was de enige die weigerde aan de opkoop regeling mee te doen, zelfs niet na stevig aandringen van NVV en LTO. U bleef onder toezicht staan van AID. Ik proberen om niet meer op uw leugens te reageren waarschijnlijk ontmoet ik u weer op korte termijn.

 • politiek

  Er was GEEN opkoopregeling. Er was een deelnameregeling , en die is netjes ondertekend tijdig aangeleverd.
  Denk liever aan al die dieren die vernietigd zijn. Natuurlijk , ze mogen uit oogpunt van voedselveiligheid niet in voedselcircuit komen als er hormoonwaardes in vlees zitten. Echter alles wordt angstvallig geheim gehouden , en nu nog.
  Mogelijk zijn er duizenden dieren nutteloos vernietigd en mogelijk zijn ze terecht buiten het voedselcircuit gehouden. En mogelijk zijn er duizenden met hormonen besmette dieren in voedselcircuit gekomen. Juist belangenbehartigers als een NVV zouden juist moeten strijden voor openheid en transparantie . Dit in belang van de dieren en in belang van voedselveiligheid.

 • wienbemelmans

  wat was er weer een hoop gelul ,de grootste malloten weten het weer
  het beste, als de boerin een uur later de biggen had gezien hadden ze
  muurmans geheten

 • drikhend

  beste Politiek #117 Dit is of was de laatste red mogelijkheid van deze biggen . Anders waren ze dood geweest . En ik denk als er een mens gered kan worden die anders dood gaat als er geen andere mogelijkheden zijn dan . de minder gebruikelijke dat deze ook toegepast worden als leed niet meer is als bij deze biggen . Ik vindt dat u soms preuts redeneert en u schop tegen overheidsdiensten . En aan de andere kant houd u de politiek het hand boven het hoofd . Mijn indruk is dat u iedereen te vriend wilt houden en zo uw gelijk proberen te halen . En hoopt alsnog schadevergoeding te krijgen .Het is natuurlijk jammer dat er dieren vernietigd worden . Maar als deze aan de boer betaald worden en de voedselveiligheid hiermee gegarandeerd is . Moet je als boer hier niet meer druk overmaken . Maar wel rekening houden van wie koop ik voer enz. . Zijn deze leveranciers betrouwbaar zover je dat kunt overzien enz. Het emotioneel reageren kan soms ook stuk toneel naar de buiten wereld zijn . Uiteindelijk heeft de boer zijn dieren om er de kost mee te verdienen . Hij levert zijn slachtdieren ook aan de slachterij af en is benieuwd naar de afrekening .

 • roelofina10

  Laat de boeren gewoon hun werk doen ,en laten ze zich in den haag met andere dingen bezig houden

 • politiek

  Beste Drikhend
  Dan hebben we verschil van mening. Ik maak me wel ongerust over voedselveiligheid en welzijn dieren. Vooral als uitslagen onderzoek voedselveiligheid niet bekend mogen worden. Dan kun je ook niet spreken over duurzaam en veilig voedsel en welzijn dieren. Ik ben tegenstander van gebruik (groei)hormonen. Evenals transgene granen enzevoorts.
  Om het woordt preuts te grbuiken van u , Ik vind de veehouderij bijzonder preuts. Gebruik wasknijpers wordt verdedigd i.p.v. aangegeven dat er welligd betere manieren waren. Ik weet heus wel dat het redden van levens van biggen vaak met extra warmte moet gebeuren. En ik hoop dat andere dat ook snappen. Je moet je daat op voorbeiden . Zorgen dat je de correcte middelen hebt om die leventjes te redden. Vaak worden meer als 200 biggen geboren per week dus je kan moeilijk spreken van verassingen dan. Gebruik hormonen wordt verdedigd en geheim gehouden. De 2 grote spelers laat men gewoon met rust . Ook dat beschrijft men als incidenten enz. Bijzonder preuts dus.

 • bankivahoen

  Wie bedoel je met de 2 grote spelers politiek@?

 • jordi 1455

  @w v gemert doe aangifte tegen die politiek, dan zijn wij van zijn gedram af.

 • politiek

  Een netwerk van bedrijven , gedomineerd door enkele grote spelers , beheerste de markt. De illegale winsten kunnen weer worden geinvesteerd in de legale wereld en zo krijg je concurentievervalsing. Correcte bedrijven die zich houden aan strikte wetgeving worden beroofd van concurentiepositie en worden ook min of meer gedwongen zich van die malafide praktijken te bedienen om te overleven. Vergeet niet dat tegenover hormonen in voeders grondstoffen geplaatst kunnen worden met een veel lager kwaliteit ( en dus goedkoper). De EW waarde/prijs die de boer betaald behoeft niet te veranderen echter de inkoopgrondstofprijs wordt wel verlaagd waardoor die illigale margewinsten. Er zijn aanwijzingen dat meer ernstige overtredingen in de diervoederwetgeving nog steeds plaatsvinden en een structureel karakter lijken te hebben. MPA is slechts een van de vele voorbeelden van de malversaties in de productie van en handel in veevoeders. Verwezen wordt ook naar het hormoon 17 beta estradiol naast de andere malversaties dus. Het spreekt voor zich dat deze praktijken schadelijk zijn voor voedselveiligheid en volksgezondheid. Ook Overheidsinstanties worden vernoemd met het verheimelijken en er wordt verwezen naar bestuurlijke integriteit.

 • bankivahoen

  Dat is geen antwoord op mijn vraag in # 128 politiek@.

 • Mozes

  @politiek, niemand verdedigt hormoongebruik. Er wordt alleen op gewezen dat wat u 'hormoongebruik' noemt in werkelijkheid hormoonbesmetting was. Een veevoergrondstof die werd geleverd met vervalste GMP-verklaringen bleek hormonen te bevatten zonder dat de boeren en veevoerindustrie dit wisten.

 • minasblunders1

  Ik vraag me af of we een politiek 1 en een politiek 2 hebben. Soms staat er een stuk van politiek met een heel andere schrijfstijl.

 • politiek

  Dat wordt dus zeer sterk in twijfel getrokken dat de veevoerindustrie dat niet wist naast de vele andere malversaties met gevaren voedselveiligheid en volksgezondheid. Er wordt verwezen naar meerdere ,,ernstige,, overtredingen. Het werd gedomineerd door enkele grote spelers.
  Je kan je wel telkenmale zo preuts op blijven stellen naar mij om dat woord van zojuist nog te gebruiken , maar die enkele grote spelers laat men met rust. Stop je energie in het afstraffen van die grote spelers ter bescherming voedselveiligheid en volksgezondheid.
  Dit ook ter bescherming van de sector varkenshouderij. Zeer beslist is het niet goed voor imago als men die praktijken allemaal maar best vind. Weldegelijk wordt in rapport gesproken over GEBRUIK van illegale groeihormonen.

 • W Geverink

  Tegenwoordig zijn de testen zo gevoelig dat als er bv ractopamine vrij voer geleverd wordt in een truck waar voer met ractopamine in vervoerd is de dieren al positief testen voor ractopamine. Maar als je denkt dat grootschalig illegaal hormoongebruik in Europa door alle ambtenaren in binnen en buitenland onder de mat geveegd wordt zit er voor jou maar een ding op beste politiek. Voor topkwaliteit vlees dat gegarrandeerd vrij is van alles wat illegaal is kijk je gewoon of er een product of Canada sticker op de verpakking zit.

 • Mozes

  Waarom zou het in Canada beter zijn, met de VS vlak naast de deur waar hormoongebruik toegestaan is?

 • Mozes

  @politiek, als de voerindustrie kon weten dat de clucosestroop besmet was met hormonen had jij dat toch ook kunnen weten. Jij was toch één van die tiental varkenshouders die de clucosestroop rechtstreeks hebben ingekocht.

  Ten tweede: wie waren die 'grote spelers'?
  De clucosestroop werd geleverd vanuit een lege BV in België. Toen de besmetting ontdekt werd was de BV failliet. Het farmaceutisch bedrijf in Ierland waar het vandaan kwam verklaarde dat zij niet verantwoordelijk waren en wasten hun handen in onschuld. Onderanderen LTO, NVV en Vion hebben een rechtszaak aangespannen tegen dit Ierse bedrijf maar hebben dit verloren. De wetgeving bleek zodanig in elkaar te zitten dat dit bedrijf niet aansprakelijk kon worden gesteld.
  Ik ben van mening dat de verantwoordelijkheid van een bedrijf dat specialistische afvalstoffen produceerd niet mag ophouden bij de poort van de fabriek. Zij weten als geen ander wat de aart en risico's van het afvalproduct zijn en behoren er op toe te zien dat daar geen verkeerde dingen mee gebeuren. Ik vind dat de Europese en nationale wetgeving hier op aangepast moet worden als dat nog niet gebeurd is.

 • W Geverink

  Hier in Canada is hormoongebruik ook toegestaan Mozes. En om eerlijk te zijn interesseerd het mij niet echt of de dieren waarvan ik de steaks eet wel of niet geimplanteerd waren. Mischien kunnen jullie mij vertellen waarom de natuurlijke testosteron van een in Nederland gemeste stier gezonder is dan de syntetische testosteron in een Canadese os? Het Canadese vlees wat naar Europa gaat wordt in ieder geval grondig getest om er absoluut zeker van te zijn dat het aan alle Europese eisen voldoet.

 • agratax2

  @Politiek. Als we nog even doorgaan met het aanscherpen van onze opsporingsmethoden, zal ook jij binnen kort niet meer mogen reageen in Boerderij vanwege het -te hoge gehalte aan hormonen- zeker als je je weer eens opwind over andermans reactie of er net een -bloed mooie- meid voorbij je raam is gelopen. Wij als mensen kunnen niet voorkomen dat -leven gevaar in houdt- en dat we moeten ons realiseren dat die gevaren niet geelimineerd worden door allerlei regeltjes en controle ambtenaren.

 • Kaiser

  Hoe kwamen die hormonen in die glucosestroop? Het lijkt me een onmogelijke combinatie. Het roept bij mij een denkwijze op dat vanwege een of andere reden die hormonen met opzet in de glucosestroop zijn gedaan.

 • Mozes

  Kaiser, de glucosestroop werd door het farmaceutisch bedrijf gebruikt bij de productie van de anticonceptiepil. Deze pillen werden ondergedompeld in een glucosebad om ze van de buitenkant van een smaakje te voorzien. De glucosestroop raakte op deze manier vervuilt met hormonen. MPA is een afkorting voor de hormonen die in de anticonceptiepil zitten. Alles wat suiker bevat gaat gisten, dus na een paar dagen moest de glucosestroop ververst worden. De gebruikte glucosestroop werd opgehaald door een afvalverwerker uit België. Deze voorzag de glucosestroop van een vervalst GMP-certificaat waarna het als een veilig product aan de Nederlandse veehouderij en veevoerindustrie werd geleverd.

 • Kaiser

  Mozes ,bedankt voor de uitleg. Het heeft mijn denkwijze weer gereinigd.

 • agro1

  ja, als je beesten als afvalbak voor chemisch afval gebruikt, mag je niet klagen als je nat gaat. en o ja, een ander is altijd de schuld. ik zou zeggen, mijd de goede en verantwoorde producten en het probleem lost zich ook zonder de gewaardeerde hulp van WD op. Schweiz forever, grunningen boppe en ciolos vorwaerts, of ben ik nu de boel door elkaar aan het husselen??? nou ja, er staat wel ergere wartaal, moed houden maar. alles sal reg kom.

 • g.g

  niet echt een slimme varkenshoudster lijkt mij........

 • W Geverink

  Nou GW, deze varkenshoudster is hooguit te open en te transparent.

 • g.g

  nou, W Geverink dat is 2 keer TE ........

 • trust

  ze was een beetje dom

 • wilhelmus den besten

  ik ben het wel eens met de boerin. zwemvesten voor de biggen vind ik maar een domme opmerking maar ja hier in canada denken wij anders

Laad alle reacties (144)

Of registreer je om te kunnen reageren.