Varkenshouderij

Nieuws 3668 x bekeken

Aantal gespeende biggen per worp neemt toe

Nederweert - Het aantal gespeende biggen per worp is in 2013 verder toegenomen. Dat blijkt uit de gegevens die Agrisyst/PigExpert naar buiten heeft gebracht op basis van zijn Technische Monitor.

 

In 2010 was het gemiddelde aantal gespeende biggen per worp bij de zeugen uit de database van Agrisyst 11,4. Over 2013 berekende Agrisyst een gemiddelde van ruim 11,9. In de database van Agrisyst zitten nu zo'n 300.000 zeugen op Nederlandse bedrijven.De cijfers van Agrisyst zijn berekend over alle zeugen in de database.

Het aantal levend geboren biggen per worp steeg van 13,1 naar 13,8. Vierdeworps zeugen produceren de grootste aantallen levend geboren biggen; gemiddeld 14,5 stuks. Dat wil echter niet zeggen dat deze dieren ook de grootste aantallen biggen weten groot te brengen. Uit de gegevens van Agrisyst blijkt dat tweedeworps zeugen met een aantal van zo'n 12,3 gespeende biggen per worp wat dat betreft het productiefst zijn. De vierdeworps dieren komen niet verder dan 11,9 gespeende biggen per worp.

Uit de gegevens van Agrisyst blijkt ook dat het aantal doodgeboren biggen per worp na de derde worp vrij sterk toeneemt van 0,9 in de derde worp tot 1,7 in de negende worp.

Of registreer je om te kunnen reageren.