Varkenshouderij

Nieuws 2312 x bekeken 5 reacties

Westfleisch lanceert nieuw biggenconcept

Münster - De Duitse coöperatieve vleesverwerker Westfleisch gaat werken met een nieuw kwaliteitsconcept voor de biggenhandel. Kern van het plan is een indeling van biggen volgens drie standaarden: kwaliteitsbiggen, premium-biggen en premium plus-biggen.

Het biggenpaspoort vermeldt het kwaliteitsniveau. De kwaliteitsbiggen vormen de standaard. Voor deze categorie verlangt Westfleisch dat een intensieve informatie-uitwisseling plaatsvindt tussen de zeugenhouder, zijn dierenarts en Westfleisch. Driemaal per jaar vindt een kwaliteitscheck plaats van de biggen. Tenslotte is het gebruik van de een biggenpaspoort verplicht voor alle koppels.

Voor de premium- en nog meer voor de premium plus-biggen, gelden aanvullende kwaliteitscriteria. Een voorwaarde voor de premium plus-biggen is bijvoorbeeld het gebruik van de beste eindberen, uit de pool die Westfleisch heeft geselecteerd. Voor deze categorie biggen geldt tevens dat terughoudend antibiotica wordt ingezet.

Volgens Theo Staub, plaatsvervangend directeur van afdeling gebruiksvee van Westfleisch, is een verbetering van de bigkwaliteit van groot belang belang voor de varkenshouderij. Staub: "In dit concept benoemen we de criteria. Einddoel is een beter vleesvarken en een halvering van het antibioticagebruik. Voor een zeugenhouder die meedoet, geldt dat zijn afzet is verzekerd, voor een goede prijs. Mocht een producent het concept niet zien zitten, ook goed, maar dan halen wij zijn biggen niet meer."

Volgens Staub wordt momenteel tussen €2 en €10 toeslag per big betaald, boven de Duitse Nord West-notering. Dit komt overeen met het prijsverschil tussen een standaardbig uit het concept van Westfleisch en de premium plus-biggen.

Laatste reacties

 • John*

  interessant! geld dit ook voor nederlandse bedrijven die op Duitsland leveren?

 • Oké dan

  Denk het wel maar dan moet je geen toppigs 20 x pietrain leveren want daar zitten ze in Duitsland niet op te wachten.

 • brabantsduitserke

  geen probleem met topigs20 x pietrain . ik verkoop er iedere week +-
  1200 jawel hoor ook aan westfleisch.

 • John*

  dan in het de kunst om daar premium-plus biggen van te maken.

 • brabantsduitserke

  laat ik zeggen john ,ik ben tevreden, anders had ik ze immers niet verkocht.
  de naam interresseert me niks.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.