Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Voerwinsten 2013 bovengemiddeld

Horst - De voerwinsten in de varkenshouderij zijn in 2013 bovengemiddeld uitgekomen. Dat meldt accountant en adviesorganisatie Accon avm.

Voor de zeugenhouderij heeft Accon een voerwinst berekend van 610 euro per zeug exclusief btw met een gemiddelde opbrengstprijs van 45 euro per big. Deze voerwinst is 26 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 484 euro per zeug. Voor de vleesvarkenshouderij heeft Accon een voerwinst berekend van 78 euro exclusief btw per vleesvarken. De gemiddelde kiloprijs van een vleesvarken kwam uit op €1,57. De voerwinst is 3 euro hoger dan het langjarig gemiddelde.

De voerwinsten zijn onverwacht goed. In het voorjaar waren de verwachtingen ronduit negatief. De hoge voerkosten drukten zwaar op de voerwinsten. De voerprijs is sinds maart echter gaan dalen en de opbrengstprijzen voor biggen en vlees zijn in de tweede helft van het jaar goed geweest. "Vooral in het derde kwartaal waren de resultaten goed", aldus bedrijfskundig adviseur Patrick Janssen.

Hij tekent bovendien aan dat (vlees)varkenshouders die in de zomer op basis van de toen geldende verwachtingen hun voerprijs hadden vastgezet bij de voerleverancier, daar door de bank genomen goed mee uit zijn gekomen.

De cijfers van Accon zijn gebaseerd op de resultaten van zo'n 80 varkenshouderijbedrijven, waarvan 48 actief zijn in de vermeerdering en 33 in de vleesvarkenshouderij, zo meldt Janssen. Volgens hem gaat het om gemiddelde bedrijven, zonder uitschieters met normale regelmatige afleverpatronen. De resultaten zijn gebaseerd op de eerste elf maanden van 2013 en een inschatting van de decemberresultaten, rekening houdend met de trends, aldus Janssen.

Voor het komende jaar 2014 is Janssen redelijk positief. Hij verwacht dat vooral de vleesvarkenshouderij goede resultaten kan blijven boeken. Janssen verwacht dat de vleesprijzen redelijk stand kunnen blijven houden. De voerkosten blijven relatief laag, zo verwacht hij. In de zeugenhouderij kan het moeilijker worden. De productie stijgt en dat zorgt voor opbrengstprijzen die onder druk komen.

Laatste reacties

 • varkensboerk

  Lekker de financiële cijfers van de klanten op straat gooien. Van dit soort kantoren moet je geen klant willen zijn. Cijfers vergelijken op deze manier is niet meer van deze tijd en is ook niet fatsoenlijk naar de sector toe.

 • w v gemert

  Ondernemers blijf alleen klant als het kantoor jouw cijfers niet gaat gebruiken voor publicaties of voor allerlei berekeningen en leg dit vast. Mijn boekhouder publiceert niets. (wel veel goedkoper dan die kantoren die dit soort cijfers bekend maken)

 • schoenmakers1

  logisch w v gemert, de kosten van deze onbenulligheden moeten toch door iemand betaald worden

 • silviabakel

  Het zou respectvol zijn als onze periferie NIET onze kostprijs op straat gooit.
  Wij weten van het merendeel van de produkten toch ook niet de kostprijs.

 • schoenmakers1

  nog even wachten, misschien komen de verkoop en kosten van de slachterijen ook wel openbaar, kunnen we beter uitzoeken voor welke prijs we waar kunnen leveren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.