Varkenshouderij

Nieuws

Rusland twijfelt over aanpak varkenspest EU

Brussel - De Europese Unie staat onder druk van Rusland dat zegt te betwijfelen of de doorgevoerde maatregelen voldoende zijn om Afrikaanse varkenspest in te dammen. Rusland heeft een totale importstop ingesteld voor Litouwse varkens, varkensvlees en fokdieren.

Het land zegt een totale importstop voor Europees varkensvlees te overwegen om geen enkel risico te lopen. Ook Wit-Rusland heeft de grenzen gesloten voor Litouwse varkensproducten na uitbraak van de ziekte, evenals Oekraïne. Dat meldt persbureau Agra-Europe.

De EU heeft zelf een exportverbod ingesteld voor zes districten in Zuid-Litouwen in het grensgebied met Wit-Rusland. Uit die districten mogen geen levende varkens, varkensvlees of fokmateriaal worden geëxporteerd. De EU heeft verder een serie maatregelen bekend gemaakt om de verspreiding van de ziekte in Litouwen verder te voorkomen. De EU stuurt een team van experts naar Litouwen om de veterinaire autoriteiten daar te assisteren. Er worden extra controles uitgevoerd in de besmette regio's en er wordt extra gecontroleerd op de trekbewegingen van de wilde zwijnenpopulatie.

De EU zal de Russen op hun verzoek extra informatie geven over de bewegingen van de wilde zwijnenpopulatie in de risicolanden in Noord en Oost-Europa. In de ogen van de Russen zijn de wilde zwijnen de grootste risicofactor, omdat deze dieren in korte tijd grote afstanden kunnen afleggen en zo het virus kunnen verspreiden. Chef van inspectiedienst Rosselkhoznadzor Sergej Dankvert wil deze gegevens eerst bestuderen alvorens hij definitief het importverbod beperkt tot alleen Litouwen. Hij heeft al wel losgelaten dat de restricties die de EU nu heeft ingesteld voor zes regio's in Litouwen in zijn ogen te beperkt zijn en daarom riskant. Op de achtergrond speelt mee dat de EU in het verleden bij uitbraken van Afrikaanse varkenspest importrestricties instelde voor geheel Rusland. De ziekte verspreidde zich de afgelopen jaren over grote gebieden van Rusland.

Rusland is voor de EU een belangrijke afnemer. In 2012 was het land de grootste afnemer van Europees varkensvlees met een totale hoeveelheid van 745.500 ton (24 procent). Tot en met december vorig jaar lag de export naar Rusland op het zelfde niveau als in 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.