Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Duitse vleesvarkenshouders bezorgd over hoge biggenprijs

Sonsbeck - Duitse vleesvarkenshouders maken zich zorgen over de forse stijging van hun inkoopprijzen van Nederlandse biggen in de afgelopen weken. Hun bedrijfsresultaten komen daardoor onder druk. Dat meldt het Duitse Wochenblatt Westfalen-Lippe.

De biggenprijs van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders steeg de afgelopen 7 weken met €7,50 naar €49,00 per stuk. Die forse stijging is een gevolg van een krap aanbod van biggen en een goede vraag. De Duitse biggenhandelaar Frank Greshake van Viehvermarktung Rheinland in Sonsbeck geeft 3 redenen voor het krappe aanbod. Ten eerste verwierpen veel Nederlandse zeugen in augustus vorig jaar vanwege de extreem hoge temperaturen. Daarnaast hebben relatief veel Nederlandse vermeerderaars last van influenza volgens Greshake. Tenslotte moeten zeugen in Nederland 4 dagen na het insemineren weer uit individuele huisvesting in groepen, terwijl dat in andere EU-landen pas na 4 weken hoeft.

Door de relatief hoge prijzen, kan de export van Nederlandse biggen naar Duitsland in gevaar komen. Nederland exporteerde vorig jaar met ruim 4 miljoen stuks bijna 5 procent meer biggen naar Duitsland dan in 2012. Denemarken is de grootste concurrent met zijn biggenuitvoer naar Duitsland. Deense vermeerderaars exporteerden vorig jaar ruim 6 miljoen biggen naar onze oosterburen.

Laatste reacties

 • c.putten

  kan zich beter druk maken waarom de vleesvarkens veel te weinig opbrengen,dit heeft met machtmisbruik te maken ipv eerlijke markthandel.

 • riktessemaker

  Verreweg de meeste biggen voor de Duitse markt worden ingekocht op de Duitse Nord-West notering, dus ik begrijp de strekking van dit verhaal niet.
  De Duitse notering is namelijk al weken stabiel.

 • Berentsen-salemink

  zo is het nou eenmaal eerst moeten de biggen duur worden de vleesvarkens volgen vanzelf, maar dat is algemeen bekend toch!

 • Snel

  de vleesvarkens volgen niet altijd van zelf door marktmacht slachterijen

Of registreer je om te kunnen reageren.