Varkenshouderij

Foto & video laatste update:4 sep 2015

Varkenshouders delen uit in Den Haag

De eerste publieksvriendelijke actie van de varkenshouderij is een feit. In Den Haag zijn broodjes beenham uitgedeeld. Het was de aftrap van de actie '20 Cent'.

Foto

 • Rond elven arriveren de actievoerders in de Hofstad, op het Plein voor de Tweede Kamer. Doel van de actie is aandacht vragen van Kamerleden voor de hoge kostprijs waar de varkenshouderij in Nederland mee heeft te maken. De oorzaken hiervan zijn de strengere welzijns- en milieumaatregelen, in vergelijking met het buitenland.

  Rond elven arriveren de actievoerders in de Hofstad, op het Plein voor de Tweede Kamer. Doel van de actie is aandacht vragen van Kamerleden voor de hoge kostprijs waar de varkenshouderij in Nederland mee heeft te maken. De oorzaken hiervan zijn de strengere welzijns- en milieumaatregelen, in vergelijking met het buitenland.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Dit spandoek gaat in op de lage opbrengstprijs voor het varkensvlees. De actie van donderdag is in de eerste plaats bedoeld om aandacht te vragen voor de hoge kostprijs van de Nederlandse varkenshouderij.

  Dit spandoek gaat in op de lage opbrengstprijs voor het varkensvlees. De actie van donderdag is in de eerste plaats bedoeld om aandacht te vragen voor de hoge kostprijs van de Nederlandse varkenshouderij.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Voorbijgangers op het Plein worden gevraagd de varkenshouders te steunen met een symbolisch bedrag van 20 cent. Dit bedrag is gelijk aan de hogere kostprijs waar Nederlandse varkenshouders voor produceren, in vergelijking met hun Europese collega's. De opbrengst van de actie gaat naar de voedselbank.

  Voorbijgangers op het Plein worden gevraagd de varkenshouders te steunen met een symbolisch bedrag van 20 cent. Dit bedrag is gelijk aan de hogere kostprijs waar Nederlandse varkenshouders voor produceren, in vergelijking met hun Europese collega's. De opbrengst van de actie gaat naar de voedselbank.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Een levensgroot varken deelt broodjes beenham uit aan aanwezigen en voorbijgangers. Motto van de actie is: als we toch niks verdienen, dan geven we het liever gratis weg.

  Een levensgroot varken deelt broodjes beenham uit aan aanwezigen en voorbijgangers. Motto van de actie is: als we toch niks verdienen, dan geven we het liever gratis weg.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De actie verloopt kalm. De politie slaat het allemaal gade. Er trokken tijdens de actie felle buien over Den Haag. Het is daarom niet druk op straat.

  De actie verloopt kalm. De politie slaat het allemaal gade. Er trokken tijdens de actie felle buien over Den Haag. Het is daarom niet druk op straat.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De pers is massaal uitgerukt om verslag te doen van de acties en reacties te verzamelen. Er zijn verslaggevers van radio, TV en de krant.

  De pers is massaal uitgerukt om verslag te doen van de acties en reacties te verzamelen. Er zijn verslaggevers van radio, TV en de krant.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Door problemen in het verkeer arriveren de broodjes en de beenham een half uur later dan gepland. Maar eenmaal aanwezig start het uitdelen in een mum van tijd.

  Door problemen in het verkeer arriveren de broodjes en de beenham een half uur later dan gepland. Maar eenmaal aanwezig start het uitdelen in een mum van tijd.

  Foto: Roel Dijkstra
 • NVV-voorzitter Ingrid Jansen bedankt iedereen voor zijn komst en verklaart dat er meer acties komen als resultaat uitblijft.

  NVV-voorzitter Ingrid Jansen bedankt iedereen voor zijn komst en verklaart dat er meer acties komen als resultaat uitblijft.

  Foto: Roel Dijkstra
 • VVD-Parlementariër Helma Lodders belooft de varkenshouders alle steun om staatssecretaris Dijksma van EZ tot lastenverlichting te bewegen.

  VVD-Parlementariër Helma Lodders belooft de varkenshouders alle steun om staatssecretaris Dijksma van EZ tot lastenverlichting te bewegen.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Naast NVV en LTO is ook de 'Actiegroep eerlijke prijs agra' aanwezig. De leden van de actiegroep zijn te herkennen aan hun witte shirts met opdruk. Deze groep drong al langer aan op acties, maar wil bij voorkeur samen optrekken met NVV en LTO.

  Naast NVV en LTO is ook de 'Actiegroep eerlijke prijs agra' aanwezig. De leden van de actiegroep zijn te herkennen aan hun witte shirts met opdruk. Deze groep drong al langer aan op acties, maar wil bij voorkeur samen optrekken met NVV en LTO.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Ook aanwezig is de Helmondse zorgondernemer Wilbert Linders. Hij startte op internet de petitie 'Help de Nederlandse varkensboeren uit de wurggreep'. Deze petitie is inmiddels 800 keer getekend. In Den Haag overhandigde hij deze handtekeningen aan NVV-voorvrouw Ingrid Jansen.

  Ook aanwezig is de Helmondse zorgondernemer Wilbert Linders. Hij startte op internet de petitie 'Help de Nederlandse varkensboeren uit de wurggreep'. Deze petitie is inmiddels 800 keer getekend. In Den Haag overhandigde hij deze handtekeningen aan NVV-voorvrouw Ingrid Jansen.

  Foto: Roel DijkRoel Dijkstrastra
 • Er zijn ook folders uitgedeeld. Daarin wordt ingegaan op de duurzaamheid van het Nederlandse varkensvlees, terwijl varkenshouders daar geen cent extra voor beuren.

  Er zijn ook folders uitgedeeld. Daarin wordt ingegaan op de duurzaamheid van het Nederlandse varkensvlees, terwijl varkenshouders daar geen cent extra voor beuren.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De folder laat zien dat varkenshouders in een wurggreep worden gehouden.

  De folder laat zien dat varkenshouders in een wurggreep worden gehouden.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Rond 13.00 uur is de actie over zijn hoogtepunt heen en gaan veel varkenshouders naar het Tweede Kamergebouw om het Algemeen Overleg Landbouw bij te wonen. Daar wordt gesproken over de extra Landbouwraad aanstaande maandag in Brussel, en de inzet van Dijksma daarbij.

  Rond 13.00 uur is de actie over zijn hoogtepunt heen en gaan veel varkenshouders naar het Tweede Kamergebouw om het Algemeen Overleg Landbouw bij te wonen. Daar wordt gesproken over de extra Landbouwraad aanstaande maandag in Brussel, en de inzet van Dijksma daarbij.

  Foto: Roel Dijkstra

Of registreer je om te kunnen reageren.