Varkenshouderij

Foto & video 4669 x bekeken 1 reactie

Zevende wroetstal voor varkens geopend

POV- en NVV-voorzitter Ingrid Jansen opende zaterdag op een shovel een wroetstal bij de familie Stevelink in Saasveld (Ov.). Nu zijn er 7 varkenshouders die wroetvarkens houden.

Foto

 • Caroline en Laurens Stevelink met hun kinderen Lisa en Fenne. De familie heeft een gemengd bedrijf met jongveeopfok en 360 vleesvarkens. In een nieuwe stal komen 1.440 wroetvarkens te liggen. Afgelopen oktober is begonnen met de bouw van die stal die nu af is.

  Caroline en Laurens Stevelink met hun kinderen Lisa en Fenne. De familie heeft een gemengd bedrijf met jongveeopfok en 360 vleesvarkens. In een nieuwe stal komen 1.440 wroetvarkens te liggen. Afgelopen oktober is begonnen met de bouw van die stal die nu af is.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal werd officieel geopend door POV- en NVV-voorzitter Ingrid Jansen. Zij reed een shovel met zaagsel naar binnen. Het wroetvarkensconcept onderscheidt zich vooral doordat de varkens in hokken liggen die zijn ingestrooid met een dikke laag strooisel.

  De stal werd officieel geopend door POV- en NVV-voorzitter Ingrid Jansen. Zij reed een shovel met zaagsel naar binnen. Het wroetvarkensconcept onderscheidt zich vooral doordat de varkens in hokken liggen die zijn ingestrooid met een dikke laag strooisel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ingrid Jansen heeft zichtbaar plezier in haar taak om de wroetvarkensstal te openen.

  Ingrid Jansen heeft zichtbaar plezier in haar taak om de wroetvarkensstal te openen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Uit handen van Jan Broenink, voorzitter van het wroetvarkensconcept, en andere relaties krijgt de familie twee borden aangeboden. Een van de borden komt aan de weg te staan. Het andere bord wordt aan de stal geschroefd.

  Uit handen van Jan Broenink, voorzitter van het wroetvarkensconcept, en andere relaties krijgt de familie twee borden aangeboden. Een van de borden komt aan de weg te staan. Het andere bord wordt aan de stal geschroefd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De open dag trok veel bezoekers. Mede dankzij het mooie weer namen veel mensen uit de buurt een kijkje in de nieuwe wroetvarkensstal. Ook kwamen er collega-varkenshouders uit andere delen van het land. Er waren naar schatting 800 tot 1.000 mensen. De familie Stevelink spreekt van een bijzonder goed geslaagde open dag.

  De open dag trok veel bezoekers. Mede dankzij het mooie weer namen veel mensen uit de buurt een kijkje in de nieuwe wroetvarkensstal. Ook kwamen er collega-varkenshouders uit andere delen van het land. Er waren naar schatting 800 tot 1.000 mensen. De familie Stevelink spreekt van een bijzonder goed geslaagde open dag.

  Foto: Ronald Hissink
 • Foto 6) 42
In één afdeling lagen afgelopen zaterdag al wroetvarkens. In totaal telt de stal 6 afdelingen met elk 240 dieren. Elke afdeling is opgedeeld in 8 hokken van 30 varkens.
Foto 6) 42
In één afdeling lagen afgelopen zaterdag al wroetvarkens. In totaal telt de stal 6 afdelingen met elk 240 dieren. Elke afdeling is opgedeeld in 8 hokken van 30 varkens.

  Foto 6) 42 In één afdeling lagen afgelopen zaterdag al wroetvarkens. In totaal telt de stal 6 afdelingen met elk 240 dieren. Elke afdeling is opgedeeld in 8 hokken van 30 varkens. Foto 6) 42 In één afdeling lagen afgelopen zaterdag al wroetvarkens. In totaal telt de stal 6 afdelingen met elk 240 dieren. Elke afdeling is opgedeeld in 8 hokken van 30 varkens.

  Foto: Ronald Hissink
 • Via deze kijkruimte konden bezoekers van de open dag bij de familie Stevelink een blik werpen op de wroetvarkens. Deze kijkruimte is dagelijks geopend voor eenieder die de varkens wil bekijken.

  Via deze kijkruimte konden bezoekers van de open dag bij de familie Stevelink een blik werpen op de wroetvarkens. Deze kijkruimte is dagelijks geopend voor eenieder die de varkens wil bekijken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een buitenaanzicht van de wroetvarkensstal die is opgetrokken uit prefabelementen. De ventilatoren op het dak verraden dat een luchtwasser niet nodig was. Tot grote opluchting van de ondernemers.

  Een buitenaanzicht van de wroetvarkensstal die is opgetrokken uit prefabelementen. De ventilatoren op het dak verraden dat een luchtwasser niet nodig was. Tot grote opluchting van de ondernemers.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal volgens het wroetvarkensconcept kenmerkt zich door ruime hokken en veel daglicht. De lucht komt direct binnen via inlaatventielen in de zijgevel. De eerste ervaringen met de pas opgelegde biggen zijn erg positief. “Tevreden varkens en tevreden varkenshouders”, zo vat Caroline de ervaringen samen.

  De stal volgens het wroetvarkensconcept kenmerkt zich door ruime hokken en veel daglicht. De lucht komt direct binnen via inlaatventielen in de zijgevel. De eerste ervaringen met de pas opgelegde biggen zijn erg positief. “Tevreden varkens en tevreden varkenshouders”, zo vat Caroline de ervaringen samen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de bak van de shovel ligt het zaagsel voor de wroetvarkens. Dit zorgt er tevens voor dat er nauwelijks ammoniak te ruiken is in de stal. Er wordt nog een speciale instrooibak aan de shovel gemonteerd.

  In de bak van de shovel ligt het zaagsel voor de wroetvarkens. Dit zorgt er tevens voor dat er nauwelijks ammoniak te ruiken is in de stal. Er wordt nog een speciale instrooibak aan de shovel gemonteerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De hokken liggen onder een afschot waardoor de wroetvarkens het zaagsel vanzelf wat naar achteren trappen. Doordat de varkens veelal achter in het hok mesten, verdwijnt het natte zaagsel vanzelf in deze mestgoot. Een mestketting sleept de mest en het zaagsel vervolgens uit de stal.

  De hokken liggen onder een afschot waardoor de wroetvarkens het zaagsel vanzelf wat naar achteren trappen. Doordat de varkens veelal achter in het hok mesten, verdwijnt het natte zaagsel vanzelf in deze mestgoot. Een mestketting sleept de mest en het zaagsel vervolgens uit de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het zaagsel verdwijnt via deze spleet in het mestkanaal.

  Het zaagsel verdwijnt via deze spleet in het mestkanaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het kale beton zal spoedig niet meer te zien zijn als het hok wordt ingestrooid met een dikke laag strooisel. De varkens van de wroetvarkenshouders worden geslacht bij Gosschalk in Epe. Volgens voorzitter Jan Broenink van het wroetvarkensconcept begint het goed te lopen met de afzet. “Momenteel kunnen we al het vlees kwijt. De vraag komt met name van de Keurslagers. Die willen zich kunnen onderscheiden.”

  Het kale beton zal spoedig niet meer te zien zijn als het hok wordt ingestrooid met een dikke laag strooisel. De varkens van de wroetvarkenshouders worden geslacht bij Gosschalk in Epe. Volgens voorzitter Jan Broenink van het wroetvarkensconcept begint het goed te lopen met de afzet. “Momenteel kunnen we al het vlees kwijt. De vraag komt met name van de Keurslagers. Die willen zich kunnen onderscheiden.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor de gelegenheid was er een scherm in de wroetvarkensstal opgehangen zodat bezoekers goed kunnen zien hoe de varkens worden gehouden in de bevolkte afdeling. De komende tijd wordt de stal geleidelijk bevolkt met varkens. Een plotseling groot aanbod van vleesvarkens kan slachterij Gosschalk namelijk niet verwaarden.

  Voor de gelegenheid was er een scherm in de wroetvarkensstal opgehangen zodat bezoekers goed kunnen zien hoe de varkens worden gehouden in de bevolkte afdeling. De komende tijd wordt de stal geleidelijk bevolkt met varkens. Een plotseling groot aanbod van vleesvarkens kan slachterij Gosschalk namelijk niet verwaarden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Even een bakkie koffie doen in een van de leegstaande wroetvarkenshokken.

  Even een bakkie koffie doen in een van de leegstaande wroetvarkenshokken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bezoekers werden getrakteerd op een broodje worst. Het vlees is uiteraard afkomstig van het wroetvarkensconcept. De broodjes zijn aangeboden door vleesgroothandel Nauwxs, een zusterbedrijf van slachterij Gosschalk.

  Bezoekers werden getrakteerd op een broodje worst. Het vlees is uiteraard afkomstig van het wroetvarkensconcept. De broodjes zijn aangeboden door vleesgroothandel Nauwxs, een zusterbedrijf van slachterij Gosschalk.

  Foto: Ronald Hissink
 • Varkenshandelaar Frans ter Haar was ook aanwezig met een blinkende vrachtwagen.

  Varkenshandelaar Frans ter Haar was ook aanwezig met een blinkende vrachtwagen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op het dak liggen zonnepanelen. De bouwkosten van de wroetvarkensstal liggen volgens Laurens Stevelink op hetzelfde niveau als een vergelijkbare stal waar de dieren op 1 vierkante meter liggen. De uitmestinstallatie rekent de wroetvarkenshouder dan niet mee. Tegenover de meerkosten staat ook een hogere opbrengstprijs. Voorzitter Jan Broenink van het wroetvarkensconcept vertelt dat de prijs boven de prijs voor varkens van het Star-concept ligt, maar wil niet kwijt wat er precies betaald wordt. In de toekomst wil het wroetvarkensconcept naar een vast prijsschema, een langetermijnprijs op basis van de voerkosten.

  Op het dak liggen zonnepanelen. De bouwkosten van de wroetvarkensstal liggen volgens Laurens Stevelink op hetzelfde niveau als een vergelijkbare stal waar de dieren op 1 vierkante meter liggen. De uitmestinstallatie rekent de wroetvarkenshouder dan niet mee. Tegenover de meerkosten staat ook een hogere opbrengstprijs. Voorzitter Jan Broenink van het wroetvarkensconcept vertelt dat de prijs boven de prijs voor varkens van het Star-concept ligt, maar wil niet kwijt wat er precies betaald wordt. In de toekomst wil het wroetvarkensconcept naar een vast prijsschema, een langetermijnprijs op basis van de voerkosten.

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

 • Mozes

  Laurens en Caroline, nogmaals gefeliciteerd met de nieuwe stal. Ik denk dat het een goede keuze is. Bulkproductie voor de internationale markt vanuit Nederland heeft geen toekomst. Conceptproductie voor de bovenkant van de markt biedt wel toekomst als de markt niet overvoerd wordt.
  Ik was zaterdag op de opendag onder de indruk van de nieuwe stal en het wroetvarkenconcept. Van de shovel rijvaardigheid van Ingrid Jansen was ik overigens wat minder onder de indruk......

Of registreer je om te kunnen reageren.