Varkenshouderij

Foto & video 8 reacties

Brandschone truck tegen geringe investering

Handelsbedrijf Posthouwer Boerkamp koopt gereedschap om hun veewagens snel en goed te reinigen op het boerenerf. De chauffeur én de boer zijn blij.

Foto

 • Chauffeur Aart Posthouwer van handelsbedrijf Posthouwer Boerkamp lost biggen voor varkenshouder Erik van Beek, in Kootwijkerbroek (Gld.).

  Chauffeur Aart Posthouwer van handelsbedrijf Posthouwer Boerkamp lost biggen voor varkenshouder Erik van Beek, in Kootwijkerbroek (Gld.).

  Foto: Ronald Hissink
 • Om de lege auto te reinigen maakt de chauffeur geen gebruik van de hogedrukspuit op het bedrijf. In een kist onder de auto zit namelijk een waterpomp met haspel met slang om de auto te reinigen.

  Om de lege auto te reinigen maakt de chauffeur geen gebruik van de hogedrukspuit op het bedrijf. In een kist onder de auto zit namelijk een waterpomp met haspel met slang om de auto te reinigen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het voorraadvat water staat al vol. De chauffeur sluit een slang aan tussen het vat en de pomp en legt een slang uit om het vat te vullen. Als de stekker in het stopcontact zit, kan het reinigen beginnen.

  Het voorraadvat water staat al vol. De chauffeur sluit een slang aan tussen het vat en de pomp en legt een slang uit om het vat te vullen. Als de stekker in het stopcontact zit, kan het reinigen beginnen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De pomp levert 4.800 liter water per uur, met 5,5 bar druk. De ideale verhouding om de wagen doeltreffend te reinigen. Met de flinke hoeveelheid water loopt het vuil vlot mee de auto uit, zonder dat een bezem nodig is. Een hogedrukspuit blaast het vuil overal heen, levert veel te weinig water en reinigt zodoende maar matig.

  De pomp levert 4.800 liter water per uur, met 5,5 bar druk. De ideale verhouding om de wagen doeltreffend te reinigen. Met de flinke hoeveelheid water loopt het vuil vlot mee de auto uit, zonder dat een bezem nodig is. Een hogedrukspuit blaast het vuil overal heen, levert veel te weinig water en reinigt zodoende maar matig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het idee om spoelplaatsen van apparatuur te voorzien komt van directeur Aalt Posthouwer van het handelsbedrijf. Een punt is dat het op de meeste boerderijen - uitgezonderd de spoelplaats - ontbreekt aan de juiste apparatuur om de wagen snel en goed te reinigen. De IKB’s schrijven op dat punt niks voor.

  Het idee om spoelplaatsen van apparatuur te voorzien komt van directeur Aalt Posthouwer van het handelsbedrijf. Een punt is dat het op de meeste boerderijen - uitgezonderd de spoelplaats - ontbreekt aan de juiste apparatuur om de wagen snel en goed te reinigen. De IKB’s schrijven op dat punt niks voor.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ook in het veetransport neemt de tijdsdruk steeds verder toe. Door op ieder bedrijf te zorgen voor goede materialen om de wagen te reinigen, is deze altijd snel en smetteloos schoon.

  Ook in het veetransport neemt de tijdsdruk steeds verder toe. Door op ieder bedrijf te zorgen voor goede materialen om de wagen te reinigen, is deze altijd snel en smetteloos schoon.

  Foto: Ronald Hissink
 • Varkenshouder Erik van Beek helpt opruimen. Hij is te spreken over de wijze van reinigen. Twintig minuten nadat de biggen van de auto zijn, rijdt deze weer weg.

  Varkenshouder Erik van Beek helpt opruimen. Hij is te spreken over de wijze van reinigen. Twintig minuten nadat de biggen van de auto zijn, rijdt deze weer weg.

  Foto: Ronald Hissink
 • De noodzakelijke materialen om een veewagen goed schoon te krijgen: een voorraadvat, een haspel met maximaal 20 meter driekwart duimse slang om te reinigen, koppelingen, 2 meter duimse slang tussen het voorraadvat en pomp, slang om het vat bij te vullen en een tiental meters snoer van de pomp naar het stopcontact. Alles bij elkaar kost dit €150. In het geval de varkenshouder over slangen en snoer beschikt, gaat dit van de investering af.

  De noodzakelijke materialen om een veewagen goed schoon te krijgen: een voorraadvat, een haspel met maximaal 20 meter driekwart duimse slang om te reinigen, koppelingen, 2 meter duimse slang tussen het voorraadvat en pomp, slang om het vat bij te vullen en een tiental meters snoer van de pomp naar het stopcontact. Alles bij elkaar kost dit €150. In het geval de varkenshouder over slangen en snoer beschikt, gaat dit van de investering af.

  Foto: Ronald Hissink
 • De pomp kost ook €150, zodat in totaal €300 nodig is aan materialen om een varkenswagen goed te reinigen. De pomp blijft in de auto, zodat per bedrijf geen €300 aan materiaal nodig is.

  De pomp kost ook €150, zodat in totaal €300 nodig is aan materialen om een varkenswagen goed te reinigen. De pomp blijft in de auto, zodat per bedrijf geen €300 aan materiaal nodig is.

  Foto: Ronald Hissink
 • Posthouwer Boerkamp heeft een merk gemaakt van het reinigingsconcept: Standard Professional Facilities (SPF). Als het aan hen ligt, wordt dit snel de standaard op elk varkensbedrijf. Op het varkensbedrijf dient minimaal een spoelplaats te zijn, een kraan en een stopcontact. Met het oog op de dreiging van diarreeziekte PED is goede hygiëne belangrijker dan ooit.

  Posthouwer Boerkamp heeft een merk gemaakt van het reinigingsconcept: Standard Professional Facilities (SPF). Als het aan hen ligt, wordt dit snel de standaard op elk varkensbedrijf. Op het varkensbedrijf dient minimaal een spoelplaats te zijn, een kraan en een stopcontact. Met het oog op de dreiging van diarreeziekte PED is goede hygiëne belangrijker dan ooit.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • cocoma

  Wat te doen als het vriest?

 • gerard364099

  we doen het al jaren met een onderwaterpomp dus veel water weinig druk gaat nog steeds perfect en systeem is tot een meter in de grond leeg te laten lopen dus geen vorstproblemen als je het niet vergeet om het leeg laten lopen

 • wimpy

  prima simpel en doeltreffend systeem met weinig kosten goed werk leveren een handelsbedrijf dat goed bezig is

 • teus2031

  boer,amp is altijd al slimmer als de rest

 • teus2031

  boetrkamp is gewoon slimmer als de rest

 • keune boer

  Is er ook kleding voor de chauffeur dat op het bedrijf blijft.En het ontsmetten van de wagen 5 min . in laten werken en Goed na spoelen mis ik in deze presentatie.Mooi systeem, maar toch zul wel een keer met de hogedrukspuit aan werk moeten want als de biggen niet nuchter zijn dan zit het er vast op gebakken.Cocoma je had het over vorst welke vorst.Een chauffeur zal hier op voorbereid zijn maar bij sommige boeren is huilen met de ped op.

 • PosthouwerBoerkamp

  We hebben diverse soorten pompen met verschil in hoeveelheid liters en verschil in druk. Het beste werkt 5,5 bar (staat meestal 55 meter opvoerhoogte op pomp) en hoeveelheid van 4.500-5000 liter/uur. Bij lagere druk krijg je de vastgekoekte mest op de wanden niet los en bij minder liters 'stroomt' de mest/zaagsel niet mee en moet je te lang spuiten en verbruik je op uiteinde meer liters.
  Vorst is geen enkel probleem. Als de watertoevoer wordt aangezet op moment dat wagen met biggen eraan komt, dan heb je tot een graad of 6 vorst nog geen probleem en het is, overdag, maar zelden kouder en ik heb nog geen systeem gezien, waarbij je bij die temperatuur nog goed kunt schoonspuiten. We hebben altijd vaatjes met ruitensproeier achter de hand om met de laatste 50 liter mee te mengen in het vat, zodat de vloeren van wagen niet aanvriezen tijdens het rijden naar het volgende bedrijf.
  Bedrijfskleding is een zaak van de varkenshouder zelf.

 • info389

  goed bezig!
  Weet zeker dat als er door voortschrijdend inzicht verbeterpunten zijn dat PB dt wel doorvoert. Dus opmerkingen nog (te) voorbarig.
  Alleen de de term SPF zou ik voorzichtig mee zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.