Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Marktgericht produceren met lichte zeugenstal

De VOF Dirks-van Laarhoven in Loon op Zand bouwde in 2014 een nieuwe zeugenstal. De vennoten produceren marktgericht met oog voor de omgeving. Ze investeerden €400.000 extra in duurzaamheid.

De stalinrichting biedt de nodige flexibiliteit om in te spelen op toekomstige wensen van consumenten. Hiermee hopen de ondernemers jaren vooruit te kunnen. Een keer per jaar overlegt Twan Dirks met de slachterij over de wensen van zijn afnemers. Hier probeert hij zo goed mogelijk op in te spelen.

Lees een uitgebreide bedrijfsreportage over de jonge ondernemers in de editie van Varkensplus van december 2015

Foto

 • De nieuwe stal is voorzien van een zaagtanddak. Dit type dak werd vroeger toegepast op de leerlooierijen in de streek. Op de schuine delen liggen zonnepanelen. Die kunnen de helft van de benodigde stroom opwekken. De verticale delen bestaan uit lichtdoorlatende platen. Foto's: Peter Roek

  De nieuwe stal is voorzien van een zaagtanddak. Dit type dak werd vroeger toegepast op de leerlooierijen in de streek. Op de schuine delen liggen zonnepanelen. Die kunnen de helft van de benodigde stroom opwekken. De verticale delen bestaan uit lichtdoorlatende platen. Foto's: Peter Roek

 • In de hele stal komt volop daglicht naar binnen door de verticale lichtplaten in het dak.

  In de hele stal komt volop daglicht naar binnen door de verticale lichtplaten in het dak.

 • Twan Dirks houdt van een opgeruimde stal. Dat is duidelijk te zien in de centrale gang. Rust, reinheid en regelmaat kenmerken zijn werkwijze.

  Twan Dirks houdt van een opgeruimde stal. Dat is duidelijk te zien in de centrale gang. Rust, reinheid en regelmaat kenmerken zijn werkwijze.

 • De kraamzeugen liggen met de kop naar de voergang. Het biggennest zit voor de kop van de zeug en is afgedekt met een plaat.

  De kraamzeugen liggen met de kop naar de voergang. Het biggennest zit voor de kop van de zeug en is afgedekt met een plaat.

 • De biggen liggen goed beschut in hun nest met vloerverwarming en warmtelamp.

  De biggen liggen goed beschut in hun nest met vloerverwarming en warmtelamp.

 • De afdekplaat van het biggennest rust op een degelijke steunstrip. Zo kan de varkenshouder er zonder gevaar op gaan staan.

  De afdekplaat van het biggennest rust op een degelijke steunstrip. Zo kan de varkenshouder er zonder gevaar op gaan staan.

 • De kraamhokken zijn zo uitgevoerd dat de zeug los kan lopen in het kraamhok.

  De kraamhokken zijn zo uitgevoerd dat de zeug los kan lopen in het kraamhok.

 • In de afdeling komt veel daglicht binnen door de verticale lichtplaten in het dak.

  In de afdeling komt veel daglicht binnen door de verticale lichtplaten in het dak.

 • De dekstal biedt de mogelijkheid om zeugen in groepjes los te laten lopen. Door het dak komt veel daglicht naar binnen.

  De dekstal biedt de mogelijkheid om zeugen in groepjes los te laten lopen. Door het dak komt veel daglicht naar binnen.

 • De dragende zeugen zijn gehuisvest in stabiele groepen. Dirks past vloervoedering toe. Ook hier komt veel daglicht naar binnen.

  De dragende zeugen zijn gehuisvest in stabiele groepen. Dirks past vloervoedering toe. Ook hier komt veel daglicht naar binnen.

 • Dirks kan grotere groepen dieren vormen door de hekjes in de afscheiding open te zetten.

  Dirks kan grotere groepen dieren vormen door de hekjes in de afscheiding open te zetten.

 • De frisse lucht komt binnen door de ruimte tussen de hokafscheiding. De lucht wordt voor binnenkomst opgewarmd met restwarmte uit de luchtwasser.

  De frisse lucht komt binnen door de ruimte tussen de hokafscheiding. De lucht wordt voor binnenkomst opgewarmd met restwarmte uit de luchtwasser.

 • De frisse lucht wordt in de spouw opgewarmd. Vandaar gaat die naar een kanaal dat verbonden is met de ruimte tussen de hokafscheiding.

  De frisse lucht wordt in de spouw opgewarmd. Vandaar gaat die naar een kanaal dat verbonden is met de ruimte tussen de hokafscheiding.

 • Bij de opfokzeugen wordt hetzelfde ventilatiesysteem toegepast. De varkenshouder kan 3 verschillende voersoorten voeren bij de opfokzeugen. De blauwe dosators kunnen uit twee voerlijnen worden gevoerd.

  Bij de opfokzeugen wordt hetzelfde ventilatiesysteem toegepast. De varkenshouder kan 3 verschillende voersoorten voeren bij de opfokzeugen. De blauwe dosators kunnen uit twee voerlijnen worden gevoerd.

 • De gespeende biggen zijn gehuisvest in groepen. De biggenstal wordt volledig verwarmd met restwarmte van het bedrijf.

  De gespeende biggen zijn gehuisvest in groepen. De biggenstal wordt volledig verwarmd met restwarmte van het bedrijf.

 • Dirks werkt met bedrijfs-KI en eigen aanfok om ziekte-insleep te minimaliseren. De ondernemer heeft veel aandacht voor dierenwelzijn. "Welzijn laat zich niet vangen in regeltjes. Het is veel belangrijker hoe je met je dieren omgaat", is zijn stelling. Het contact met een van zijn beren toont wat hij hiermee bedoelt.

  Dirks werkt met bedrijfs-KI en eigen aanfok om ziekte-insleep te minimaliseren. De ondernemer heeft veel aandacht voor dierenwelzijn. "Welzijn laat zich niet vangen in regeltjes. Het is veel belangrijker hoe je met je dieren omgaat", is zijn stelling. Het contact met een van zijn beren toont wat hij hiermee bedoelt.

 • Dirks stelde, met hulp van een goede kennis, zelf zijn warmteterugwinningsinstallatie samen. Door losse componenten in te kopen en deze te assembleren, bespaarde hij 40 procent op de aanschaf van de installatie.

  Dirks stelde, met hulp van een goede kennis, zelf zijn warmteterugwinningsinstallatie samen. Door losse componenten in te kopen en deze te assembleren, bespaarde hij 40 procent op de aanschaf van de installatie.

 • De installatie warmt de binnenkomende stallucht op met de warme lucht uit de luchtwasser. Ook de vloerverwarming en het woonhuis worden er mee verwarmd.

  De installatie warmt de binnenkomende stallucht op met de warme lucht uit de luchtwasser. Ook de vloerverwarming en het woonhuis worden er mee verwarmd.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  mooie stal, maar wat zal er veel voer op de liggende zeugen vallen bij de vloervoedering, efffe een buis aan maken tot 20 cm van de grond, denk dat het veel kg zeugenvoer bespaard

 • WGeverink

  Dacht ik ook boerke. Als ze weten dat het voer gaat vallen hebben ze de neus er al onder en gaat het voer alle kanten uit. Valt waarschijnlijk mee hoeveel er in de put terecht komt maar je wil ook absoluut geen kans lopen dat er voer in de luchtinlaat valt die er wel vlak bij zit. Met de hoge luchtvochtigheid in Nederland trek je voor je het weet schimmellucht naar binnen.

 • Vofdirksvanlaarhoven

  Hallo. Leuk om jullie reactie te lezen. Ik zal proberen de keuzes iets beter toe te lichten. De reden dat we geen buis aan de dosators hebben gemaakt is de volgende. In de bestaande gebouwen hadden we het zelfde systeem. Mijn wens was dat we zonder onnodig onderhoud kunnen voeren en dat het voor met zo min mogelijk dosators verdeeld over de vloer kan worden.
  Mijn ervaring is dat al het voer tot het laatste kruimeltje opgepeuzeld wordt. Er valt wel wat voer soms in de inlaat, maar dan is dit doordat een dosator iets uit het lood komt te staan bij het verstellen. Een andere ervaring die ik heb is dat al wat er niet zit, ook niet kapot kan gaan (en er 's morgens vroeg geen ton voer in het hok/put licht doordat er een dosator gesloopt bij het afbreken van een valbuis).
  Zodra de luchtcilinder opengaat ligt er geen zeug meer en staan ze klaar om te eten. Vandaar dat we de buizen naar onder toe niet gemaakt hebben.
  Nog een bijkomend voordeel was de montage... een fluitje van een cent.
  Ook nemen de valbuizen een deel van het overzicht weg. Afwijkend gedrag kan zo sneller gesignaleerd/gelokaliseerd worden.
  We proberen met "minder meer te doen".

 • boerkebrabant

  uiteraard heb je er zelf over na gedacht, wij hebben ook vloervoedering, en t enkele jaren geleden begonnen met een hok als proef, toen lag er wel eens een zeug onder, die dus helemaal onder het voer zat, ik denk dat je tientallen kg voer per zeug kwijt raakt, het lijkt niet veel elke keer, maar elke dag een beetje, is op het laats veel. en een pvs buis en 2 beugels met wat bouten is wel te overzien

Of registreer je om te kunnen reageren.