Varkenshouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:1 dec 2015

Schoon werken, veel arbeidsbesparing

Varkensbedrijf Vof De Haas bouwde eind 2013 een stal voor 650 subfokzeugen. Het accent lag toen op korte looplijnen en hygiëne. Dat werpt zijn vruchten af.

Foto

 • Marion (46) en Geert (52) de Haas zitten in het Noord-Brabantse Haps in vof en vormen met hun kinderen Jeroen (17), Emiel (16), Willem (14) en Merlijn (10) een echt gezinsbedrijf. De vof - bedrijfsnaam De Asshoeve - heeft een varkensbedrijf met 600 zeugen (afzet van Topigs 20-fokgelten), 1.600 opfokplaatsen en in totaal 1.530 vleesvarkens (drie locaties). Eind 2013 liet de vof een nieuwe stal met capaciteit voor 650 subfokzeugen bouwen. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

  Marion (46) en Geert (52) de Haas zitten in het Noord-Brabantse Haps in vof en vormen met hun kinderen Jeroen (17), Emiel (16), Willem (14) en Merlijn (10) een echt gezinsbedrijf. De vof - bedrijfsnaam De Asshoeve - heeft een varkensbedrijf met 600 zeugen (afzet van Topigs 20-fokgelten), 1.600 opfokplaatsen en in totaal 1.530 vleesvarkens (drie locaties). Eind 2013 liet de vof een nieuwe stal met capaciteit voor 650 subfokzeugen bouwen. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

  Foto: Foto's: Henk Riswick
 • Dit is de genoemde stal. Op dit moment houdt de Haas er 600 zeugen. Van buiten lijkt het alsof alle diergroepen onder één dak gehuisvest zijn, maar dat is niet het geval. De biggenafdelingen zijn strikt gescheiden en kunnen alleen via een aparte hygiënesluis bereikt worden.

  Dit is de genoemde stal. Op dit moment houdt de Haas er 600 zeugen. Van buiten lijkt het alsof alle diergroepen onder één dak gehuisvest zijn, maar dat is niet het geval. De biggenafdelingen zijn strikt gescheiden en kunnen alleen via een aparte hygiënesluis bereikt worden.

 • Hygiëne speelt een belangrijke rol op dit zeugenbedrijf. Dat begint al in de hygiënesluis. De douches zien er netjes uit en dat geldt ook voor de tussenruimte tussen douches en stal.

  Hygiëne speelt een belangrijke rol op dit zeugenbedrijf. Dat begint al in de hygiënesluis. De douches zien er netjes uit en dat geldt ook voor de tussenruimte tussen douches en stal.

 • Een apart rooster met daarboven een rek met laarzen. Links bevindt zich ook een grote wasbak. Alles ziet er keurig uit. Het is een voorbode voor de stal zelf.

  Een apart rooster met daarboven een rek met laarzen. Links bevindt zich ook een grote wasbak. Alles ziet er keurig uit. Het is een voorbode voor de stal zelf.

 • In de gang rond de kraamafdelingen valt het frisse klimaat op. Ook is er veel lichtinval door de grote ramen. "Werkplezier is voor ons belangrijk", stelt de Haas. De gang wordt iedere vrijdag schoongemaakt.

  In de gang rond de kraamafdelingen valt het frisse klimaat op. Ook is er veel lichtinval door de grote ramen. "Werkplezier is voor ons belangrijk", stelt de Haas. De gang wordt iedere vrijdag schoongemaakt.

 • Ook opvallend: op meerdere plekken in de gang zijn wasbakken - soms ook met boilers - geplaatst. Schoon kunnen werken staat centraal voor de Haas. Hygiëne is het trefwoord. Let ook op de verschillende leidingen. Die zijn allemaal afgeschermd.

  Ook opvallend: op meerdere plekken in de gang zijn wasbakken - soms ook met boilers - geplaatst. Schoon kunnen werken staat centraal voor de Haas. Hygiëne is het trefwoord. Let ook op de verschillende leidingen. Die zijn allemaal afgeschermd.

 • Een overzicht in een van de kraamafdelingen. Elke afdeling telt 30 hokken. De Haas werkt met Topigs 20-dieren. Hij zet jaarlijks krap 2.000 fokgelten en 11.000 biggen af. De Topigs 20-zeug bevalt hem goed. Die brengt op jaarbasis nu 30 biggen groot.

  Een overzicht in een van de kraamafdelingen. Elke afdeling telt 30 hokken. De Haas werkt met Topigs 20-dieren. Hij zet jaarlijks krap 2.000 fokgelten en 11.000 biggen af. De Topigs 20-zeug bevalt hem goed. Die brengt op jaarbasis nu 30 biggen groot.

  Foto: Henk Riswick
 • Maar aan arbeidsgemak is ook gedacht. In de gang zijn op meerdere plekken kastjes met onder andere oormerknummers en handschoenen gemonteerd. Een keuze die goed uitpakt. Het is efficiënt en het scheelt ongemerkt veel tijd. De looplijnen zijn korter.

  Maar aan arbeidsgemak is ook gedacht. In de gang zijn op meerdere plekken kastjes met onder andere oormerknummers en handschoenen gemonteerd. Een keuze die goed uitpakt. Het is efficiënt en het scheelt ongemerkt veel tijd. De looplijnen zijn korter.

 • Een slimmigheidje. De rvs-strips in de gang kunnen opgelicht worden. Zo kan snel en efficiënt schoongemaakt worden. Het water spoelt direct weg.

  Een slimmigheidje. De rvs-strips in de gang kunnen opgelicht worden. Zo kan snel en efficiënt schoongemaakt worden. Het water spoelt direct weg.

 • Een overzicht van twee hokken in de kraamafdeling. De Haas heeft qua diergezondheid een grote sprong gemaakt. Ten opzichte van de situatie in de vorige stal is de dierdagdosering gehalveerd, naar 5,3. De zeugenhouder wijt dat aan de strikt gescheiden biggenafdelingen en het accent dat op hygiëne gelegd is. Hij kan schoner werken in deze stal.

  Een overzicht van twee hokken in de kraamafdeling. De Haas heeft qua diergezondheid een grote sprong gemaakt. Ten opzichte van de situatie in de vorige stal is de dierdagdosering gehalveerd, naar 5,3. De zeugenhouder wijt dat aan de strikt gescheiden biggenafdelingen en het accent dat op hygiëne gelegd is. Hij kan schoner werken in deze stal.

  Foto: Henk Riswick
 • Een toom biggen ligt netjes bij elkaar op de rubber vloer in het kraamhok. Deze rubber vloer is 0,8 m² groot. De Haas werkt in deze afdelingen met vloerverwarming.

  Een toom biggen ligt netjes bij elkaar op de rubber vloer in het kraamhok. Deze rubber vloer is 0,8 m² groot. De Haas werkt in deze afdelingen met vloerverwarming.

  Foto: Henk Riswick
 • De grootste winst in deze stal is arbeid. De Haas is van 250 naar 600 zeugen gegaan, maar kan de arbeid met dezelfde twee medewerkers rondzetten. De arbeidsbesparing is dus groot. Dat is vooral te wijten aan kortere looplijnen. Maar zaken als een biggenroute tussen biggen- en kraamstal en brijvoer voor zeugen in plaats van voerstations (tijdrovend om dat de zeugen aan te leren) speelden zeker ook mee. Hier wordt een big door medewerker Rob Thijssen behandeld. De andere medewerkster is Anke van der Vorst.

  De grootste winst in deze stal is arbeid. De Haas is van 250 naar 600 zeugen gegaan, maar kan de arbeid met dezelfde twee medewerkers rondzetten. De arbeidsbesparing is dus groot. Dat is vooral te wijten aan kortere looplijnen. Maar zaken als een biggenroute tussen biggen- en kraamstal en brijvoer voor zeugen in plaats van voerstations (tijdrovend om dat de zeugen aan te leren) speelden zeker ook mee. Hier wordt een big door medewerker Rob Thijssen behandeld. De andere medewerkster is Anke van der Vorst.

  Foto: Henk Riswick
 • Dit is die route: het deurtje waarlangs de biggen vlot van biggen- naar zeugenafdelingen kunnen lopen. Elke kraamafdeling heeft aan het eind van het looppad zo'n deurtje. Het is zeer efficiënt en het scheelt veel tijd, vindt De Haas.

  Dit is die route: het deurtje waarlangs de biggen vlot van biggen- naar zeugenafdelingen kunnen lopen. Elke kraamafdeling heeft aan het eind van het looppad zo'n deurtje. Het is zeer efficiënt en het scheelt veel tijd, vindt De Haas.

  Foto: Henk Riswick
 • De Haas werkt met Custers-plafondventilatie.

  De Haas werkt met Custers-plafondventilatie.

  Foto: Henk Riswick
 • Dit zijn de leidingen van de vloerverwarming. In de eerste biggenafdeling probeerde De Haas eerst één aansluiting per vijf hokken uit (zes leidingen, 30 hokken), maar dat bleek onvoldoende. In de praktijk zat tussen de voor- en achterkant van de hokken wel 10 graden temperatuurverschil.

  Dit zijn de leidingen van de vloerverwarming. In de eerste biggenafdeling probeerde De Haas eerst één aansluiting per vijf hokken uit (zes leidingen, 30 hokken), maar dat bleek onvoldoende. In de praktijk zat tussen de voor- en achterkant van de hokken wel 10 graden temperatuurverschil.

  Foto: Henk Riswick
 • In de overige biggenafdelingen koos De Haas daarom voor 10 leidingen; één aansluiting per drie hokken. Het temperatuurverschil is nu nog 5 graden. Dat constantere klimaat is beter voor de biggen, merkt de zeugenhouder. Al is het lastig meetbaar.

  In de overige biggenafdelingen koos De Haas daarom voor 10 leidingen; één aansluiting per drie hokken. Het temperatuurverschil is nu nog 5 graden. Dat constantere klimaat is beter voor de biggen, merkt de zeugenhouder. Al is het lastig meetbaar.

  Foto: Henk Riswick
 • Een overzicht in de dekstal. Het vele licht valt op.

  Een overzicht in de dekstal. Het vele licht valt op.

  Foto: Henk Riswick
 • In de dragende zeugenstal is ook veel licht.

  In de dragende zeugenstal is ook veel licht.

  Foto: Henk Riswick
 • De looplijnen in deze stal zijn erg kort. Hier zijn de dragende zeugenstal, dekstal en kraamstal in één beeld gevangen. Efficiënt werken, kortom.

  De looplijnen in deze stal zijn erg kort. Hier zijn de dragende zeugenstal, dekstal en kraamstal in één beeld gevangen. Efficiënt werken, kortom.

  Foto: Henk Riswick
 • Aan de andere kant van de stal bevinden zich de biggenafdelingen. Die worden door deze hygiënesluis strikt gescheiden van de rest van de stal.

  Aan de andere kant van de stal bevinden zich de biggenafdelingen. Die worden door deze hygiënesluis strikt gescheiden van de rest van de stal.

  Foto: Henk Riswick
 • In de biggenafdelingen lopen de dieren op een kunststof roostervloer met in het midden composietroosters met vloerverwarming. De biggen zijn hier 33 dagen oud.

  In de biggenafdelingen lopen de dieren op een kunststof roostervloer met in het midden composietroosters met vloerverwarming. De biggen zijn hier 33 dagen oud.

  Foto: Henk Riswick
 • De composietvloer werpt zijn vruchten af. Het is beter voor de klauwen van de biggen, merkt De Haas. Doordat een behoorlijk deel van het hok uit roosters bestaat, valt de hokbevuiling bovendien mee.

  De composietvloer werpt zijn vruchten af. Het is beter voor de klauwen van de biggen, merkt De Haas. Doordat een behoorlijk deel van het hok uit roosters bestaat, valt de hokbevuiling bovendien mee.

  Foto: Henk Riswick
 • In de voerkeuken is later nog een tank geplaatst waar het spoelwater opgevangen wordt. Die tank heeft een capaciteit van 5,5 kuub. Het water wordt nu gebruikt om de leidingen door te spoelen voor alle diergroepen.

  In de voerkeuken is later nog een tank geplaatst waar het spoelwater opgevangen wordt. Die tank heeft een capaciteit van 5,5 kuub. Het water wordt nu gebruikt om de leidingen door te spoelen voor alle diergroepen.

  Foto: Henk Riswick
 • De biologische luchtwasser vraagt nog aandacht. De Haas is er nog niet tevreden over. Het blijkt tot nu toe lastig om de juiste ph-waarde te krijgen.

  De biologische luchtwasser vraagt nog aandacht. De Haas is er nog niet tevreden over. Het blijkt tot nu toe lastig om de juiste ph-waarde te krijgen.

  Foto: Henk Riswick
 • Naast het raam is ruimte gemaakt voor een luikje, met daarachter een koelbox. De bezorger hoeft de stal niet in. Ook hier geldt weer: hygiëne.

  Naast het raam is ruimte gemaakt voor een luikje, met daarachter een koelbox. De bezorger hoeft de stal niet in. Ook hier geldt weer: hygiëne.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • jules derks

  Super mooi bedrijf. goed opgezet en over nagedacht,.
  De basis voor een gezonde dierproductie, wat de toekomst van de nederlandse varkenshouderij is , Gezonde sterke dieren die gewild zijn in heel Europa.
  Ga zo door, Jules Derks.

 • raika

  super efficient ingericht!

Of registreer je om te kunnen reageren.