Varkenshouderij

Foto & video 2763 x bekeken

Kraamzeug vreet beter door voeren op maat

Sinds begin dit jaar hebben Clemens en Bernd Haker in het Duitse Hemmelte hun kraamafdelingen voorzien van een nieuw systeem om kraamzeugen individueel computergestuurd te kunnen voeren: het zogenoemde FaroTek-voersysteem van leverancier Pigtek.

Foto

 • Vader Clemens (54) en zoon Bernd (28) Haker hebben een varkenshouderijbedrijf in het Duitse Hemmelte. Dat ligt in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen in de veedichte regio Cloppenburg. De ondernemers runnen een bedrijf met 330 zeugen en 2.700 vleesvarkens (waarvan 400 in een huurstal). De Hakers maken graag gebruik van de mogelijkheden die techniek en automatisering bieden. Ze zijn enthousiast over computergestuurd individueel voeren van kraamzeugen. De zeugen verliezen minder gewicht in de kraamstal.

  Vader Clemens (54) en zoon Bernd (28) Haker hebben een varkenshouderijbedrijf in het Duitse Hemmelte. Dat ligt in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen in de veedichte regio Cloppenburg. De ondernemers runnen een bedrijf met 330 zeugen en 2.700 vleesvarkens (waarvan 400 in een huurstal). De Hakers maken graag gebruik van de mogelijkheden die techniek en automatisering bieden. Ze zijn enthousiast over computergestuurd individueel voeren van kraamzeugen. De zeugen verliezen minder gewicht in de kraamstal.

  Foto: Henk Riswick
 • Sinds begin dit jaar hebben Clemens en Bernd Haker hun kraamafdelingen voorzien van een nieuw systeem om kraamzeugen individueel computergestuurd te kunnen voeren: het zogenoemde FaroTek-voersysteem van leverancier Pigtek.

  Sinds begin dit jaar hebben Clemens en Bernd Haker hun kraamafdelingen voorzien van een nieuw systeem om kraamzeugen individueel computergestuurd te kunnen voeren: het zogenoemde FaroTek-voersysteem van leverancier Pigtek.

  Foto: Henk Riswick
 • Volgens Haker zijn de volumedosators die je in de meeste kraamstallen ziet, ongeschikt om kraamzeugen nauwkeurig volgens de gewenste curve te voeren. “Als je het goed wilt doen, moet je die dosators vanaf enkele dagen voor de geboorte van de biggen dagelijks bijstellen totdat je aan het maximum voerniveau zit. Dat verstellen is veel en onplezierig werk, want je springt van hok naar hok. Dat laatste is bovendien weinig bevorderlijk voor de bedrijfshygiëne. Een groot nadeel van volumedosators is ook dat je nogal wat werk hebt met het wegscheppen van voer uit troggen van zeugen die hun portie niet opvreten. Niet-opgevreten voer in de trog is al snel niet fris en smakelijk meer”, aldus Clemens Haker.

  Volgens Haker zijn de volumedosators die je in de meeste kraamstallen ziet, ongeschikt om kraamzeugen nauwkeurig volgens de gewenste curve te voeren. “Als je het goed wilt doen, moet je die dosators vanaf enkele dagen voor de geboorte van de biggen dagelijks bijstellen totdat je aan het maximum voerniveau zit. Dat verstellen is veel en onplezierig werk, want je springt van hok naar hok. Dat laatste is bovendien weinig bevorderlijk voor de bedrijfshygiëne. Een groot nadeel van volumedosators is ook dat je nogal wat werk hebt met het wegscheppen van voer uit troggen van zeugen die hun portie niet opvreten. Niet-opgevreten voer in de trog is al snel niet fris en smakelijk meer”, aldus Clemens Haker.

  Foto: Henk Riswick
 • Het automatische voersysteem verstrekt iedere zeug verdeeld over meerdere voerbeurten de porties voer die voor haar zijn ingesteld. De voercomputer beschikt over 12 verschillende curves die de varkenshouders kunnen kiezen om de voergift af en op te bouwen vanaf enkele dagen voor afbiggen. Zo kunnen de varkenshouders onderscheid maken tussen gelten, 2de of 3de worpszeugen enzovoorts. Vanaf de geboorte van de biggen bouwen de varkenshouders de voergift in tien dagen op naar maximaal 9 kg per zeug.

  Het automatische voersysteem verstrekt iedere zeug verdeeld over meerdere voerbeurten de porties voer die voor haar zijn ingesteld. De voercomputer beschikt over 12 verschillende curves die de varkenshouders kunnen kiezen om de voergift af en op te bouwen vanaf enkele dagen voor afbiggen. Zo kunnen de varkenshouders onderscheid maken tussen gelten, 2de of 3de worpszeugen enzovoorts. Vanaf de geboorte van de biggen bouwen de varkenshouders de voergift in tien dagen op naar maximaal 9 kg per zeug.

  Foto: Henk Riswick
 • Zodra een nieuwe voerbeurt is begonnen, en een zeug voer tegoed heeft, kan ze zorgen dat er voer in de trog valt door een sensor te beroeren. Er valt dan een portie van 75 gram voer. Het voersysteem kondigt een nieuwe voerbeurt bij de zeugen aan door de eerste voerportie automatisch naar beneden te laten vallen. Volgens varkenshouder Haker heeft een zeug die voor het eerst in de kraamstal komt, binnen een kwartier in de gaten dat ze de sensor moet aanraken om voer te krijgen.

  Zodra een nieuwe voerbeurt is begonnen, en een zeug voer tegoed heeft, kan ze zorgen dat er voer in de trog valt door een sensor te beroeren. Er valt dan een portie van 75 gram voer. Het voersysteem kondigt een nieuwe voerbeurt bij de zeugen aan door de eerste voerportie automatisch naar beneden te laten vallen. Volgens varkenshouder Haker heeft een zeug die voor het eerst in de kraamstal komt, binnen een kwartier in de gaten dat ze de sensor moet aanraken om voer te krijgen.

  Foto: Henk Riswick
 • Een groot voordeel van het automatisch voersysteem vindt varkenshouder Haker dat er alleen voer in de trog terechtkomt als een zeug ook daadwerkelijk vreet. Weghalen van niet opgevreten voer is daardoor niet meer nodig.

  Een groot voordeel van het automatisch voersysteem vindt varkenshouder Haker dat er alleen voer in de trog terechtkomt als een zeug ook daadwerkelijk vreet. Weghalen van niet opgevreten voer is daardoor niet meer nodig.

  Foto: Henk Riswick
 • Het doseermechanisme is makkelijk te reinigen na afloop van een ronde.

  Het doseermechanisme is makkelijk te reinigen na afloop van een ronde.

  Foto: Henk Riswick
 • Lampjes op het doseermechanisme maken duidelijk of een zeug haar voerportie opgevreten heeft, of ze nog voer tegoed heeft, of dat ze onverhoopt niet vreet.

  Lampjes op het doseermechanisme maken duidelijk of een zeug haar voerportie opgevreten heeft, of ze nog voer tegoed heeft, of dat ze onverhoopt niet vreet.

  Foto: Henk Riswick
 • Een display per afdeling laat in een oogopslag zien of alle zeugen goed vreten. De varkenshouders kunnen per zeug de gewenste voercurve aanpassen. Het voersysteem biedt meerdere mogelijkheden om de gekozen voercurve nader af te stemmen op de behoefte van een individuele zeug. “Per zeug voeren we het aantal geboren biggen in. We hebben de standaard toomgrootte ingesteld op ruim 13. Bij meer of minder biggen gaat het systeem boven of onder de standaard curve voeren.” Het is ook mogelijk om aan de hand van de conditie van de zeug de computer opdracht te geven voor een voertoeslag of -korting. “Zeugen zijn niet allemaal hetzelfde. Individueel voeren is nodig.”

  Een display per afdeling laat in een oogopslag zien of alle zeugen goed vreten. De varkenshouders kunnen per zeug de gewenste voercurve aanpassen. Het voersysteem biedt meerdere mogelijkheden om de gekozen voercurve nader af te stemmen op de behoefte van een individuele zeug. “Per zeug voeren we het aantal geboren biggen in. We hebben de standaard toomgrootte ingesteld op ruim 13. Bij meer of minder biggen gaat het systeem boven of onder de standaard curve voeren.” Het is ook mogelijk om aan de hand van de conditie van de zeug de computer opdracht te geven voor een voertoeslag of -korting. “Zeugen zijn niet allemaal hetzelfde. Individueel voeren is nodig.”

  Foto: Henk Riswick
 • De voerinstallatie kost bijna 300 euro per plaats meer dan een gangbaar systeem met volumedosators. Varkenshouder Haker gaat er van uit dat hij deze extra investering terugverdient. ,,Volgens leverancier Pigtek lukt het met dit systeem om zeugen 10 kg minder gewicht te laten verliezen in de kraamstal. Daar van uitgaande zou je de extra investering binnen enkele jaren terug kunnen verdienen doordat je minder voer nodig hebt om zeugen weer in de juiste conditie te krijgen. Op grond van mijn ervaringen het afgelopen half jaar kan ik niet exact zeggen of onze zeugen bij spenen 10 kg zwaarder zijn dan gemiddeld. We zijn in ieder geval niet ontevreden over de conditie van de zeugen die naar de dekstal gaan.”

  De voerinstallatie kost bijna 300 euro per plaats meer dan een gangbaar systeem met volumedosators. Varkenshouder Haker gaat er van uit dat hij deze extra investering terugverdient. ,,Volgens leverancier Pigtek lukt het met dit systeem om zeugen 10 kg minder gewicht te laten verliezen in de kraamstal. Daar van uitgaande zou je de extra investering binnen enkele jaren terug kunnen verdienen doordat je minder voer nodig hebt om zeugen weer in de juiste conditie te krijgen. Op grond van mijn ervaringen het afgelopen half jaar kan ik niet exact zeggen of onze zeugen bij spenen 10 kg zwaarder zijn dan gemiddeld. We zijn in ieder geval niet ontevreden over de conditie van de zeugen die naar de dekstal gaan.”

  Foto: Henk Riswick
 • Varkenshouder Haker beschikt over een WKK-installatie (warmtekrachtkoppeling) waarmee hij elektriciteit en warmte produceert. Dit is voor hem financieel interessant omdat de elektriciteit die Haker met de WKK-installatie produceert, de helft kost van wat hij betaalt als hij elektriciteit van het net afneemt. De WKK-installatie produceert wel meer warmte dan Haker in de varkensstallen kan gebruiken. Zeker in de zomer. Het warmteoverschot gebruikt hij onder meer voor het dit jaar in gebruik genomen zwembad.

  Varkenshouder Haker beschikt over een WKK-installatie (warmtekrachtkoppeling) waarmee hij elektriciteit en warmte produceert. Dit is voor hem financieel interessant omdat de elektriciteit die Haker met de WKK-installatie produceert, de helft kost van wat hij betaalt als hij elektriciteit van het net afneemt. De WKK-installatie produceert wel meer warmte dan Haker in de varkensstallen kan gebruiken. Zeker in de zomer. Het warmteoverschot gebruikt hij onder meer voor het dit jaar in gebruik genomen zwembad.

  Foto: Henk Riswick
 • De investering in de voerinstallatie maakte deel uit van een grondige renovatie van de kraamstal. Naast de voerinstallatie zijn de kraamafdelingen voorzien van een nieuwe hokinrichting. De waterleiding is zodanig aangelegd dat ze goed reinigbaar zijn, en dat onverhoopte verontreinigingen niet bij de varkens terechtkomen.

  De investering in de voerinstallatie maakte deel uit van een grondige renovatie van de kraamstal. Naast de voerinstallatie zijn de kraamafdelingen voorzien van een nieuwe hokinrichting. De waterleiding is zodanig aangelegd dat ze goed reinigbaar zijn, en dat onverhoopte verontreinigingen niet bij de varkens terechtkomen.

  Foto: Henk Riswick
 • Het gebouw waarin de kraamafdelingen zich bevinden is gebouwd met Duitse degelijkheid, en is al tientallen jaren oud. Ooit huisvestte Haker er runderen in. De kraamafdelingen zijn eigenlijk te klein voor twee rijen kraamhokken. Met roestvrij stalen schotjes vergroot varkenshouder Haker de hokken na het werpen.

  Het gebouw waarin de kraamafdelingen zich bevinden is gebouwd met Duitse degelijkheid, en is al tientallen jaren oud. Ooit huisvestte Haker er runderen in. De kraamafdelingen zijn eigenlijk te klein voor twee rijen kraamhokken. Met roestvrij stalen schotjes vergroot varkenshouder Haker de hokken na het werpen.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen beschikken vanaf levensdag 4 over kunstmelk. Haker heeft voor in de stal een automatisch melkmenginstallatie staan. Een rondpompsysteem doseert de kunstmelk automatisch in de bakjes in ieder kraamhok.

  De biggen beschikken vanaf levensdag 4 over kunstmelk. Haker heeft voor in de stal een automatisch melkmenginstallatie staan. Een rondpompsysteem doseert de kunstmelk automatisch in de bakjes in ieder kraamhok.

  Foto: Henk Riswick
 • Het spreekt voor zich dat varkenshouder Haker zijn dragende zeugen al jaren individueel computergestuurd voert.

  Het spreekt voor zich dat varkenshouder Haker zijn dragende zeugen al jaren individueel computergestuurd voert.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook bij de gespeende biggen werkt de varkenshouder met computergestuurde dosering van het voer.

  Ook bij de gespeende biggen werkt de varkenshouder met computergestuurde dosering van het voer.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.