Varkenshouderij

Foto & video 10 reacties

Groei moet weer terug naar boven de 800 gram

Maatschap De Graaf liet twee jaar geleden een nieuwe vleesvarkensstal bouwen. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Foto

 • Carin (30), Danny (29), Senna (3), Anneke (55) en Kasper (57) De Graaf poseren voor hun jongste vleesvarkensstal in Valthe (Dr.). Dochter Eva (0) staat niet op de foto. Danny, Kasper en Anneke vormen de maatschap. Die heeft in twee stallen capaciteit voor 2.180 vleesvarkens en 42 hectare land (aardappelen, bieten, graan, mais). Oktober 2012 nam de maatschap deze stal voor maximaal 1.300 varkens in gebruik. Boerderij ging opnieuw langs bij het familiebedrijf en vroeg hoe de ervaringen zijn.

  Carin (30), Danny (29), Senna (3), Anneke (55) en Kasper (57) De Graaf poseren voor hun jongste vleesvarkensstal in Valthe (Dr.). Dochter Eva (0) staat niet op de foto. Danny, Kasper en Anneke vormen de maatschap. Die heeft in twee stallen capaciteit voor 2.180 vleesvarkens en 42 hectare land (aardappelen, bieten, graan, mais). Oktober 2012 nam de maatschap deze stal voor maximaal 1.300 varkens in gebruik. Boerderij ging opnieuw langs bij het familiebedrijf en vroeg hoe de ervaringen zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht vanaf de weg. Het varkensbedrijf ligt op een steenworp afstand van het dorp Valthe. Daar ligt het bedrijf al 60 jaar. Achter het woonhuis bevinden zich drie stallen. De oudste, oorspronkelijk bedoeld voor 140 vleesvarkens, is niet meer in gebruik en wordt op termijn nog een keer gesloopt.

  Een overzicht vanaf de weg. Het varkensbedrijf ligt op een steenworp afstand van het dorp Valthe. Daar ligt het bedrijf al 60 jaar. Achter het woonhuis bevinden zich drie stallen. De oudste, oorspronkelijk bedoeld voor 140 vleesvarkens, is niet meer in gebruik en wordt op termijn nog een keer gesloopt.

  Foto: Ronald Hissink
 • De twee jaar oude stal heeft capaciteit voor 1.300 vleesvarkens, maar er ligt een vergunning voor 1.700 dieren. Uitbreiding kan eenvoudig. Alle stalsystemen zijn al op deze groei berekend en met een paar wanden extra is de uitbreiding vlot gerealiseerd. Let ook op het voersysteem links in beeld. Deze buizen die van de oude naar de nieuwe stal lopen, zijn extra geïsoleerd.

  De twee jaar oude stal heeft capaciteit voor 1.300 vleesvarkens, maar er ligt een vergunning voor 1.700 dieren. Uitbreiding kan eenvoudig. Alle stalsystemen zijn al op deze groei berekend en met een paar wanden extra is de uitbreiding vlot gerealiseerd. Let ook op het voersysteem links in beeld. Deze buizen die van de oude naar de nieuwe stal lopen, zijn extra geïsoleerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De technische ruimte bevindt zich direct achter de staldeur. Alle computers (voer, klimaat, luchtwasser) staan hier bij elkaar.

  De technische ruimte bevindt zich direct achter de staldeur. Alle computers (voer, klimaat, luchtwasser) staan hier bij elkaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in één van de acht afdelingen in de stal. Het voersysteem (droogvoer) werkt van het begin af aan al prima.

  Een overzicht in één van de acht afdelingen in de stal. Het voersysteem (droogvoer) werkt van het begin af aan al prima.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Graaf werkt met grondkanaalventilatie en recirculatie (grijze buis). Bij koude temperaturen gaat dan een ventilator draaien. Die combineert warme stallucht met koude buitenlucht. Hierdoor gaat de temperatuur automatisch 5 graden omhoog. Een ideaal systeem, stelt de varkenshouder.

  De Graaf werkt met grondkanaalventilatie en recirculatie (grijze buis). Bij koude temperaturen gaat dan een ventilator draaien. Die combineert warme stallucht met koude buitenlucht. Hierdoor gaat de temperatuur automatisch 5 graden omhoog. Een ideaal systeem, stelt de varkenshouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het ventilatiesysteem met de luchtinlaatroosters bevalt De Graaf prima. Al blijft het constant finetunen. Zo trekt de lucht flink tussen de oude (links) en nieuwe stal en gaat de lucht vaak wervelen. Qua ventilatie moet de varkenshouder hiermee rekening houden.

  Het ventilatiesysteem met de luchtinlaatroosters bevalt De Graaf prima. Al blijft het constant finetunen. Zo trekt de lucht flink tussen de oude (links) en nieuwe stal en gaat de lucht vaak wervelen. Qua ventilatie moet de varkenshouder hiermee rekening houden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Graaf deed ook een aanpassing. Hij plaatste afdakjes boven de luchtinlaatroosters. Bij sneeuw wilden de roosters nog wel eens verstopt raken. Dat probleem is nu definitief verholpen.

  De Graaf deed ook een aanpassing. Hij plaatste afdakjes boven de luchtinlaatroosters. Bij sneeuw wilden de roosters nog wel eens verstopt raken. Dat probleem is nu definitief verholpen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Graaf kan eventueel groepshuisvesting toepassen. De achterste deurtjes zet hij dan open. Zo kan hij grote groepen van 40 of meer houden. In deze opstelling (gesloten deurtjes) is de maximale stalcapaciteit 1.152 varkensplaatsen. Met open deurtjes gaat die capaciteit naar 1.300 plaatsen. De reden: in een grotere groep is de minimale norm 0,7 vierkante meter per dier. In deze opstelling is het minimum 0,8 vierkante meter.

  De Graaf kan eventueel groepshuisvesting toepassen. De achterste deurtjes zet hij dan open. Zo kan hij grote groepen van 40 of meer houden. In deze opstelling (gesloten deurtjes) is de maximale stalcapaciteit 1.152 varkensplaatsen. Met open deurtjes gaat die capaciteit naar 1.300 plaatsen. De reden: in een grotere groep is de minimale norm 0,7 vierkante meter per dier. In deze opstelling is het minimum 0,8 vierkante meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze deurtjes, aan de kant van de muur, kunnen er uitgehaald worden. De varkens kunnen vervolgens van voor naar achteren lopen.

  Deze deurtjes, aan de kant van de muur, kunnen er uitgehaald worden. De varkens kunnen vervolgens van voor naar achteren lopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier demonstreert De Graaf dat. Hij tilt de deur eruit. Achteraf had hij wel voor scharnierdeurtjes gekozen. Dat werkt gemakkelijker.

  Hier demonstreert De Graaf dat. Hij tilt de deur eruit. Achteraf had hij wel voor scharnierdeurtjes gekozen. Dat werkt gemakkelijker.

  Foto: Ronald Hissink
 • De deurtjes zijn eruit, de varkens hebben vrij spel. Toch bleken grotere groepen in de praktijk niet optimaal. Het leidde vaker tot stress en minder groei. Het is nu uitproberen wat het meeste rendement geeft: wel of geen deurtjes. Ofwel: 1.152 dieren, goede kwaliteit en snellere groei of 1.300 dieren, minder kwaliteit en iets achterblijvende groei.

  De deurtjes zijn eruit, de varkens hebben vrij spel. Toch bleken grotere groepen in de praktijk niet optimaal. Het leidde vaker tot stress en minder groei. Het is nu uitproberen wat het meeste rendement geeft: wel of geen deurtjes. Ofwel: 1.152 dieren, goede kwaliteit en snellere groei of 1.300 dieren, minder kwaliteit en iets achterblijvende groei.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een gevolg van grotere groepen en meer stress: oor- en ook staartbijten.

  Een gevolg van grotere groepen en meer stress: oor- en ook staartbijten.

  Foto: Ronald Hissink
 • De groei moet nog optimaler. De Graaf is inmiddels aan zijn derde vermeerderaar toe. De eerste had Topigs 50. Dat liep in eerste instantie goed. De gemiddelde groei was 800 gram en er was veel rust in de stal. Maar deze vermeerderaar kon het bedrijf niet bijbenen. De stal stond te lang leeg. Na een jaar kwam de tweede met Topigs 40. Toen bleek kwaliteit echter een probleem. De uniformiteit was niet goed en de gemiddelde groei was slechts 730 gram. Na drie maanden moest De Graaf afscheid nemen.

  De groei moet nog optimaler. De Graaf is inmiddels aan zijn derde vermeerderaar toe. De eerste had Topigs 50. Dat liep in eerste instantie goed. De gemiddelde groei was 800 gram en er was veel rust in de stal. Maar deze vermeerderaar kon het bedrijf niet bijbenen. De stal stond te lang leeg. Na een jaar kwam de tweede met Topigs 40. Toen bleek kwaliteit echter een probleem. De uniformiteit was niet goed en de gemiddelde groei was slechts 730 gram. Na drie maanden moest De Graaf afscheid nemen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Sinds februari van dit jaar werkt De Graaf met zijn derde en huidige vermeerderaar. Die levert Topigs 20. Nu gaat het wel naar wens. De koppels zijn uniformer, de kwaliteit is beter, de man kan het bedrijf bijhouden en de groei gaat weer richting de 800 gram: 778 gram. Máár: "Ons doel ligt daar nog boven. Daar willen we naartoe", aldus de varkenshouder.

  Sinds februari van dit jaar werkt De Graaf met zijn derde en huidige vermeerderaar. Die levert Topigs 20. Nu gaat het wel naar wens. De koppels zijn uniformer, de kwaliteit is beter, de man kan het bedrijf bijhouden en de groei gaat weer richting de 800 gram: 778 gram. Máár: "Ons doel ligt daar nog boven. Daar willen we naartoe", aldus de varkenshouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • De varkens lopen op een betonnen roostervloer met een zuurbestendige toplaag. Dat gaf in het begin klauwproblemen. In de eerste afdeling had 40 tot 50 procent van de dieren er last van en ook in de andere afdelingen kwam het regelmatig voor. Nu zijn de scherpe randen van de roosters weg en lopen de dieren er prima op. Na de eerste twee koppels behoorden klauwproblemen tot het verleden.

  De varkens lopen op een betonnen roostervloer met een zuurbestendige toplaag. Dat gaf in het begin klauwproblemen. In de eerste afdeling had 40 tot 50 procent van de dieren er last van en ook in de andere afdelingen kwam het regelmatig voor. Nu zijn de scherpe randen van de roosters weg en lopen de dieren er prima op. Na de eerste twee koppels behoorden klauwproblemen tot het verleden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De betonnen vloer van de 1,60 meter brede centrale gang is bewust opgeruwd. Zo glijden de varkens niet uit als ze afgeleverd worden.

  De betonnen vloer van de 1,60 meter brede centrale gang is bewust opgeruwd. Zo glijden de varkens niet uit als ze afgeleverd worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De inpandige biologische luchtwasser gaf in het begin soms lekkage. Als het regende liep het water via de naden de stal in. Daardoor ging het houtwerk onder de wasser verrotten.

  De inpandige biologische luchtwasser gaf in het begin soms lekkage. Als het regende liep het water via de naden de stal in. Daardoor ging het houtwerk onder de wasser verrotten.

  Foto: Ronald Hissink
 • De oplossing was zwart, extra waterdicht folie bovenop de luchtwasser. Lekkage komt nu niet meer voor.

  De oplossing was zwart, extra waterdicht folie bovenop de luchtwasser. Lekkage komt nu niet meer voor.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Graaf kan 1.200 kuub mest onder de stal opslaan. Onder de oude stal is nog eens 500 kuub mestopslagruimte. De varkenshouder wil op korte termijn echter nog een mestbassin aanleggen. Die moet ruimte bieden aan 2.500 kuub varkensmest. Zo kan hij straks ruim een jaar mest opslaan.

Vandaag staat ook een reportage over het bedrijf in Boerderij.

  De Graaf kan 1.200 kuub mest onder de stal opslaan. Onder de oude stal is nog eens 500 kuub mestopslagruimte. De varkenshouder wil op korte termijn echter nog een mestbassin aanleggen. Die moet ruimte bieden aan 2.500 kuub varkensmest. Zo kan hij straks ruim een jaar mest opslaan. Vandaag staat ook een reportage over het bedrijf in Boerderij.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • W Geverink

  Oor en staart bijten kan vele oorzaken hebben. Vooral als de varkensstal boven op de mestopslag is gebouwd is deze tijd van het jaar genoeg ventilatie zonder te stoken bij opleg moeilijk. Het ventileerd veel makkelijker als in het begin de biggen dubbel op worden gelegd. Meer ventilatie met minder stoken en schonere drogere varkens en hokken. Neem ook het voer onder de loep. Als ik naar de biggen in foto 9 kijk moet er idd veel meer uit te halen zijn dan 778 gram groei.

 • varkenshaasje

  Hulde voor deze ondernemers voor het eerlijke verhaal sucses

 • porky 1

  he Danny mooie reportage succes

 • c.putten

  investeer je geld toch in iets anders,laatste twee jaar gemiddeld geld gekost komend jaar nog veel meer.

 • kalkar

  Ja, hoeveel wist of verlies is er gemaakt.? hier gaat het toch om, en niet om een stal te showen? Slechte journalistiek. Ik weet overigens zeker dat er geen kwartje is verdient, helaas. Alleen de industrie is blij met zulke boeren.

 • Hogman1

  Wat een gefrustreerde reacties weer
  Stop met reageren ,stop met varkenshouden en vlieg naar een resort in Cuba .Voor 1500 euro strand zon en rum zoveel je maar wilt.
  Knap je van op !!

 • miniplaat

  Inderdaad, ik vind het wel een mooie reportage. Eerlijk verhaal over de problemen die er waren en wat er gedaan is om het op te lossen. Ook geen succesverhaal van 1000 gram groei wat je veel te vaak leest, maar gewoon de eerlijke cijfers.

 • John*

  ik waardeer deze reportages heel Van wat hier vertelt wordt steken we als varkenshouder meer op dag van al die (gesponsorde) innovaties die zich nog moeten bewijzen en met veel aandacht krijgen maar nog niets bewezen hebben.

 • Mark DC

  Eerlijk verhaal duurt het langst. En daar leer je het meest van.

 • Tearpoal

  Ook ik heb de indruk dat hier een eerlijk verhaal is weergegeven. Maar het gaat natuurlijk wel er om wat er verdiend is. En hoe die verdienste gerealiseerd zijn. Het is niet alleen het technische verhaal, ook middels de handelsgeest kan er behoorlijk verdiend worden. Zowel bij inkoop en verkoop.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.