Varkenshouderij

Foto & video 3278 x bekeken 3 reacties

Zware varkens houden in Italië

De gebroeders Chiozzi houden 240 zeugen op hun gesloten boerderij dichtbij het Italiaanse Cremona. Een groot deel van de varkens wordt geslacht op 170 kilo, voor de parmahamindustrie. Ongeveer 10 procent blijft nog langer, zij worden 220 kilo. De broers focussen sterk op bedrijfshygiëne.

Foto

 • 
Boerderij Rassiche produceert niet alleen zware varkens voor parmaham maar ook lokale vleesspecialiteiten. De broers Chiozzi hebben een eigen slachterij en slagerij. De boerderij ligt in Cappella Cantone, ten noordoosten van Cremona, een van de bekendste varkensstreken van Italië. De boerderij heeft drie stallen en werd in zijn geheel opgetrokken na een uitbraak van abortus blauw (PRRS) in 2000.

  Boerderij Rassiche produceert niet alleen zware varkens voor parmaham maar ook lokale vleesspecialiteiten. De broers Chiozzi hebben een eigen slachterij en slagerij. De boerderij ligt in Cappella Cantone, ten noordoosten van Cremona, een van de bekendste varkensstreken van Italië. De boerderij heeft drie stallen en werd in zijn geheel opgetrokken na een uitbraak van abortus blauw (PRRS) in 2000.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
De officiële naam van het bedrijf is Chiozzi Francesco, Danio ed Emanuele, genoemd naar de drie broers. Francesco (midden) is verantwoordelijk voor de slacht en de verkoop van vlees en specialiteiten. Danio (rechts) houdt zich bezig met de inkoop van voergrondstoffen en hij verkoopt levende varkens. Tevens assisteert hij Emanuele (links, 34 jaar) die de dagelijkse gang van zaken op de boerderij runt.

  De officiële naam van het bedrijf is Chiozzi Francesco, Danio ed Emanuele, genoemd naar de drie broers. Francesco (midden) is verantwoordelijk voor de slacht en de verkoop van vlees en specialiteiten. Danio (rechts) houdt zich bezig met de inkoop van voergrondstoffen en hij verkoopt levende varkens. Tevens assisteert hij Emanuele (links, 34 jaar) die de dagelijkse gang van zaken op de boerderij runt.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
Bedrijfshygiëne speelt een belangrijke rol, vandaar dat de boerderij is afgeschermd. Varkens die worden opgehaald, lopen door deze corridor naar buiten om daar met een vrachtwagen te worden vervoerd.

  Bedrijfshygiëne speelt een belangrijke rol, vandaar dat de boerderij is afgeschermd. Varkens die worden opgehaald, lopen door deze corridor naar buiten om daar met een vrachtwagen te worden vervoerd.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 

De eerste stal bevat de dek- en kraamstal alsmede de behuizing voor gespeende biggen. Routinechecks vinden plaats in dit kleine lab.

  De eerste stal bevat de dek- en kraamstal alsmede de behuizing voor gespeende biggen. Routinechecks vinden plaats in dit kleine lab.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
De zeugen (PIC C26) blijven in de dekstal tot 28 dagen na inseminatie. Het enige wat van buitenaf komt op de boerderij is Duits sperma voor de GP-zeugen. De moederdieren worden geïnsemineerd met Duroc-sperma dat op de boerderij zelf gewonnen wordt.

  De zeugen (PIC C26) blijven in de dekstal tot 28 dagen na inseminatie. Het enige wat van buitenaf komt op de boerderij is Duits sperma voor de GP-zeugen. De moederdieren worden geïnsemineerd met Duroc-sperma dat op de boerderij zelf gewonnen wordt.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
De dekstal is voorzien van natuurlijke ventilatie.

  De dekstal is voorzien van natuurlijke ventilatie.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
Een zeug werpt gemiddeld 2,35 keer per jaar. De dieren worden in twee groepen van 33 zeugen gehouden. Het spenen gebeurt op 26 à 27 dagen; de biggen wegen dan gemiddeld 8,3 kilo. Tot twee jaar geleden haalde de boerderij dertien levendgeboren biggen per worp, oftewel 30,55 levendgeboren biggen per zeug per jaar. Maar dat was voordat abortus blauw terugkeerde. In het najaar van 2014 lag de gemiddelde worpgrootte op twaalf.

  Een zeug werpt gemiddeld 2,35 keer per jaar. De dieren worden in twee groepen van 33 zeugen gehouden. Het spenen gebeurt op 26 à 27 dagen; de biggen wegen dan gemiddeld 8,3 kilo. Tot twee jaar geleden haalde de boerderij dertien levendgeboren biggen per worp, oftewel 30,55 levendgeboren biggen per zeug per jaar. Maar dat was voordat abortus blauw terugkeerde. In het najaar van 2014 lag de gemiddelde worpgrootte op twaalf.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
De boerderij van de gebroeders Chiozzi voorziet de dragende zeugen van papiersnippers. Voor de zeugen biedt het afleiding tijdens de nesteldrang voor het werpen. Voor de biggen is het ook handig, zij drogen zo sneller op na de geboorte.

  De boerderij van de gebroeders Chiozzi voorziet de dragende zeugen van papiersnippers. Voor de zeugen biedt het afleiding tijdens de nesteldrang voor het werpen. Voor de biggen is het ook handig, zij drogen zo sneller op na de geboorte.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
Het overgrote deel van alle varkens krijgt brijvoer, op basis van mais, gerst, soja en tarwezetmeel.

  Het overgrote deel van alle varkens krijgt brijvoer, op basis van mais, gerst, soja en tarwezetmeel.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
Dit hok dient als opvang voor biggen die eigenlijk overtollig zijn bij de eigen zeug. Over het algemeen plaatsen de broers niet de zwakste dieren hierheen.

  Dit hok dient als opvang voor biggen die eigenlijk overtollig zijn bij de eigen zeug. Over het algemeen plaatsen de broers niet de zwakste dieren hierheen.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
In de stallen van de gespeende biggen vinden enkele testen plaats. Omdat PRRS een lastig op te lossen probleem is, probeert de boerderij een zogenoemd Stress Support Pack uit, geleverd door het Vlaamse bedrijf Bivit. Dit pakket is samengesteld om de immuniteit van de biggen te bevorderen na het spenen. De resultaten lijken goed uit te pakken.

  In de stallen van de gespeende biggen vinden enkele testen plaats. Omdat PRRS een lastig op te lossen probleem is, probeert de boerderij een zogenoemd Stress Support Pack uit, geleverd door het Vlaamse bedrijf Bivit. Dit pakket is samengesteld om de immuniteit van de biggen te bevorderen na het spenen. De resultaten lijken goed uit te pakken.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
In totaal zijn er drie groepen gespeende biggen van verschillende leeftijden. Elke groep bestaat uit 350 varkens. Naast PRRS zijn onder meer P. multocida, H. parasuis en E. coli ziekteverwekkers op het bedrijf. Tot ongeveer twee jaar terug was het sterftecijfer na spenen nog niet eens 4 procent.

  In totaal zijn er drie groepen gespeende biggen van verschillende leeftijden. Elke groep bestaat uit 350 varkens. Naast PRRS zijn onder meer P. multocida, H. parasuis en E. coli ziekteverwekkers op het bedrijf. Tot ongeveer twee jaar terug was het sterftecijfer na spenen nog niet eens 4 procent.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
Deze corridor leidt naar de stal voor de dragende zeugen.

  Deze corridor leidt naar de stal voor de dragende zeugen.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
 De zeugen worden in groepen van zes à zeven dieren gehouden. Ook zij krijgen brijvoer.

  De zeugen worden in groepen van zes à zeven dieren gehouden. Ook zij krijgen brijvoer.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
 Jerrycans dienen als speelgoed voor de zeugen.

  Jerrycans dienen als speelgoed voor de zeugen.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
 De dragende zeugen blijven in deze stal totdat zij naar de kraamstal aan de overkant gaan.

  De dragende zeugen blijven in deze stal totdat zij naar de kraamstal aan de overkant gaan.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 

 De volgende stal is die van de vleesvarkens. Om insleep van ziekteverwekkers te voorkomen, moet iedere bezoeker een tweede extra beschermlaag over de schoenen aantrekken.

  De volgende stal is die van de vleesvarkens. Om insleep van ziekteverwekkers te voorkomen, moet iedere bezoeker een tweede extra beschermlaag over de schoenen aantrekken.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
Naast zeven vleesvarkensgroepen (70 tot 170 kilo) en drie groepen met gespeende biggen (8 tot 25 kilo) werken de broers met een viertal tussengroepen, voor gewichtsklassen tussen 25 en 70 kilo. Elke groep bestaat uit 350 dieren. Deze foto toont varkens in de zwaardere groepen.

  Naast zeven vleesvarkensgroepen (70 tot 170 kilo) en drie groepen met gespeende biggen (8 tot 25 kilo) werken de broers met een viertal tussengroepen, voor gewichtsklassen tussen 25 en 70 kilo. Elke groep bestaat uit 350 dieren. Deze foto toont varkens in de zwaardere groepen.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
 Alle vleesvarkens krijgen brijvoer. Zo'n 90 procent gaat naar het slachthuis, op het moment dat de dieren 160 à 170 kilo wegen. Een mooi gemiddelde voor de parmahamproductie.

  Alle vleesvarkens krijgen brijvoer. Zo'n 90 procent gaat naar het slachthuis, op het moment dat de dieren 160 à 170 kilo wegen. Een mooi gemiddelde voor de parmahamproductie.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 

Enkele vleesvarkens hebben een gewicht van meer dan 200 kilo. Deze zijn worden ongeveer één jaar oud. Dan worden de varkens in een eigen slachthuis geslacht, waarna de broers de vleesproducten in de eigen Chiozzi-slagerij verkopen.

  Enkele vleesvarkens hebben een gewicht van meer dan 200 kilo. Deze zijn worden ongeveer één jaar oud. Dan worden de varkens in een eigen slachthuis geslacht, waarna de broers de vleesproducten in de eigen Chiozzi-slagerij verkopen.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
 Het slacht- en slagerijcomplex vlakbij de boerderij heeft ook een aantal silo's. Deze zijn omgebouwd tot kantoorruimte.

  Het slacht- en slagerijcomplex vlakbij de boerderij heeft ook een aantal silo's. Deze zijn omgebouwd tot kantoorruimte.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
 In het slachthuis worden zo'n zeven varkens per week met de hand geslacht. De spaccio (winkel) is ernaast gevestigd.

  In het slachthuis worden zo'n zeven varkens per week met de hand geslacht. De spaccio (winkel) is ernaast gevestigd.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
In de spaccio ligt een keur aan lekkere streekproducten.

  In de spaccio ligt een keur aan lekkere streekproducten.

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
Typisch voor de regio is de salame cremonese (volgende foto) en culatello. Dit is het beste en duurste deel van de prosciutto (ham).

  Typisch voor de regio is de salame cremonese (volgende foto) en culatello. Dit is het beste en duurste deel van de prosciutto (ham).

  Foto: Vincent Ter Beek
 • 
Salame cremonese; deze worst bevat zowel magere als vette ingrediënten. Zout, specerijen en peper zijn toegevoegd, waarna de worst lang heeft kunnen rijpen.

  Salame cremonese; deze worst bevat zowel magere als vette ingrediënten. Zout, specerijen en peper zijn toegevoegd, waarna de worst lang heeft kunnen rijpen.

  Foto: Vincent Ter Beek

Laatste reacties

 • joannes

  Zou zoiets in NL kunnen functioneren?

 • vladeuze

  Prachtige manier van varkenshouder zijn, helemaal als er ook nog akkerbouw bij zou zijn voor de mest en het voer.

 • Jan Arthur

  Nee joannes, om aan zulke slachtgewichten te komen eten die varkens een vermogen op. En de vraag is dan: krijgen we dan zo veel meer voor deze veel te zware varkens? In onze lage landen is er geen afzet voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.