Varkenshouderij

Foto & video 8 reacties

‘Wij zijn trots op ons varkensbedrijf’

Herbert en Anne-Marie Noordman in Lemelerveld (Ov.) deden afgelopen zaterdag 11 oktober mee aan de ‘Doe als een boer-dag’ van supermarktketen Albert Heijn. Op hun gesloten varkensbedrijf Veldhoekporc verwelkomden ze zo’n 500 bezoekers. “Wij zijn trots op ons bedrijf en laten graag zien wat we doen. We willen het eerlijke verhaal vertellen van de varkenshouderij in ons land”, aldus Anne-Marie Noordman.

Foto

 • Herbert en Anne-Marie Noordman hebben in Lemelerveld (Ov.) een gesloten varkensbedrijf met 400 Topigs 20-zeugen en 4.000 vleesvarkens. Afgelopen zaterdag 11 oktober kwamen honderden consumenten een kijkje nemen op het varkensbedrijf.

  Herbert en Anne-Marie Noordman hebben in Lemelerveld (Ov.) een gesloten varkensbedrijf met 400 Topigs 20-zeugen en 4.000 vleesvarkens. Afgelopen zaterdag 11 oktober kwamen honderden consumenten een kijkje nemen op het varkensbedrijf.

  Foto: Koos Groenewold
 • Herbert en Anne-Marie deden met hun bedrijf mee aan de ‘Doe als een boer-dag’ van Albert Heijn. Tussen 10.00 en 17.00 uur brachten naar schatting 500 mensen een bezoekje aan Veldhoekporc.

  Herbert en Anne-Marie deden met hun bedrijf mee aan de ‘Doe als een boer-dag’ van Albert Heijn. Tussen 10.00 en 17.00 uur brachten naar schatting 500 mensen een bezoekje aan Veldhoekporc.

  Foto: Koos Groenewold
 • Herbert en Anne-Marie zetten zich graag in om de Nederlandse varkenshouderij te promoten. Vorige maand deden ze ook mee aan het Weekend van het Varken. Ook toen verwelkomden ze zo’n 500 bezoekers op hun bedrijf. “Een aantal fietsers dat meedeed aan een LTO-tocht is hier onlangs ook nog langs geweest. Het was een drukke maand, maar we dragen graag ons steentje bij aan sectorpromotie”, vertelt Annemarie.

  Herbert en Anne-Marie zetten zich graag in om de Nederlandse varkenshouderij te promoten. Vorige maand deden ze ook mee aan het Weekend van het Varken. Ook toen verwelkomden ze zo’n 500 bezoekers op hun bedrijf. “Een aantal fietsers dat meedeed aan een LTO-tocht is hier onlangs ook nog langs geweest. Het was een drukke maand, maar we dragen graag ons steentje bij aan sectorpromotie”, vertelt Annemarie.

  Foto: Koos Groenewold
 • “We moeten ons niet verstoppen. De tijd dat we als sector zijnde de staldeuren liever dichthielden, moet achter ons liggen. Het is belangrijk ons verhaal uit te dragen en de sector te promoten. Wij zijn ontzettend trots op ons bedrijf en laten dat ook graag zien”, vertelt Anne-Marie met een aanstekelijk enthousiasme.

  “We moeten ons niet verstoppen. De tijd dat we als sector zijnde de staldeuren liever dichthielden, moet achter ons liggen. Het is belangrijk ons verhaal uit te dragen en de sector te promoten. Wij zijn ontzettend trots op ons bedrijf en laten dat ook graag zien”, vertelt Anne-Marie met een aanstekelijk enthousiasme.

  Foto: Koos Groenewold
 • Herbert en Anne-Marie produceren voor de Nederlandse markt. Het bedrijf produceert volgens het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. “Tijdens gesprekken met bezoekers merk je dat lang niet iedereen benul heeft van het Beter Leven-keurmerk en de daaraan gekoppelde meerprijs. Veel consumenten kiezen in de supermarkt voor het goedkoopste stukje vlees”, vertelt Anne-Marie.

  Herbert en Anne-Marie produceren voor de Nederlandse markt. Het bedrijf produceert volgens het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. “Tijdens gesprekken met bezoekers merk je dat lang niet iedereen benul heeft van het Beter Leven-keurmerk en de daaraan gekoppelde meerprijs. Veel consumenten kiezen in de supermarkt voor het goedkoopste stukje vlees”, vertelt Anne-Marie.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bezoekers krijgen een rondleiding over het bedrijf van Herbert en Anne-Marie. Speciaal voor de aanwezige kinderen is er een zogenoemde vragenroute uitgestippeld. Met een vragenlijst in de hand stappen de consumenten de stal in.

  Bezoekers krijgen een rondleiding over het bedrijf van Herbert en Anne-Marie. Speciaal voor de aanwezige kinderen is er een zogenoemde vragenroute uitgestippeld. Met een vragenlijst in de hand stappen de consumenten de stal in.

  Foto: Koos Groenewold
 • Uiteraard wordt aandacht besteed aan bedrijfshygiëne. Bezoekers krijgen wegwerpoveralls en overschoentjes aangemeten.

  Uiteraard wordt aandacht besteed aan bedrijfshygiëne. Bezoekers krijgen wegwerpoveralls en overschoentjes aangemeten.

  Foto: Koos Groenewold
 • De vleesvarkens liggen in twee serrestallen. Ze leven volgens een natuurlijk dag- en nachtritme. Er komt ontzettend veel licht binnen.

  De vleesvarkens liggen in twee serrestallen. Ze leven volgens een natuurlijk dag- en nachtritme. Er komt ontzettend veel licht binnen.

  Foto: Koos Groenewold
 • “Omdat we ook al meededen aan het Weekend van het Varken vroegen we ons af of er wel wat aanloop zou zijn. Met 500 bezoekers was de opkomst boven verwachting hoog, zeker gezien de regen van zaterdagmiddag. Het begin van de herfstvakantie heeft vast en zeker bijgedragen aan het flinke aantal bezoekers. Veel aanwezigen hadden nog nooit een varkensstal van binnen gezien. Er waren ook opvallend veel stadsmensen die eens een kijkje in een varkensstal wilden nemen”, vertelt Anne-Marie. Links op de foto kijkt haar man Herbert Noordman relaxt toe hoe enkele bezoekers hun ogen uitkijken in de vleesvarkensstal.

  “Omdat we ook al meededen aan het Weekend van het Varken vroegen we ons af of er wel wat aanloop zou zijn. Met 500 bezoekers was de opkomst boven verwachting hoog, zeker gezien de regen van zaterdagmiddag. Het begin van de herfstvakantie heeft vast en zeker bijgedragen aan het flinke aantal bezoekers. Veel aanwezigen hadden nog nooit een varkensstal van binnen gezien. Er waren ook opvallend veel stadsmensen die eens een kijkje in een varkensstal wilden nemen”, vertelt Anne-Marie. Links op de foto kijkt haar man Herbert Noordman relaxt toe hoe enkele bezoekers hun ogen uitkijken in de vleesvarkensstal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Sommige kinderen hielpen graag een handje mee. Intussen kregen hun vaders en moeders uitleg over de sector. Anne-Marie: “Natuurlijk kregen we ook wel enkele kritische vragen gesteld, bijvoorbeeld over het medicijngebruik in de intensieve veehouderij. Wij gaan dat soort vragen absoluut niet uit de weg, integendeel. We willen het eerlijke verhaal vertellen. Medicijngebruik hoort daarbij. In de loop der jaren is het gebruik van antibiotica flink afgenomen. Maar een ziek varken moet je nu eenmaal behandelen. Je kan een dier met een ontsteking niet aan zijn lot overlaten. Als je zoiets uitlegt, hebben mensen daar echt wel begrip voor.”

  Sommige kinderen hielpen graag een handje mee. Intussen kregen hun vaders en moeders uitleg over de sector. Anne-Marie: “Natuurlijk kregen we ook wel enkele kritische vragen gesteld, bijvoorbeeld over het medicijngebruik in de intensieve veehouderij. Wij gaan dat soort vragen absoluut niet uit de weg, integendeel. We willen het eerlijke verhaal vertellen. Medicijngebruik hoort daarbij. In de loop der jaren is het gebruik van antibiotica flink afgenomen. Maar een ziek varken moet je nu eenmaal behandelen. Je kan een dier met een ontsteking niet aan zijn lot overlaten. Als je zoiets uitlegt, hebben mensen daar echt wel begrip voor.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Deze jonge bezoeker is zichtbaar onder de indruk van de vleesvarkens in de serrestallen.

  Deze jonge bezoeker is zichtbaar onder de indruk van de vleesvarkens in de serrestallen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een kijkje bij de allerkleinste biggetjes in de kraamstal. Naast enkele kritische vragen kregen Herbert en Anne-Marie ook veel complimenten. “Voor veel bezoekers ging een wereld open. Men heeft niet altijd door wat er nodig is om een stukje vlees op tafel te krijgen. Wij willen als varkenshouders een eerlijke boterham verdienen. Daar moeten we hard voor werken. Consumenten staan niet altijd stil bij dat menselijke aspect van de varkenshouderij.”

  Een kijkje bij de allerkleinste biggetjes in de kraamstal. Naast enkele kritische vragen kregen Herbert en Anne-Marie ook veel complimenten. “Voor veel bezoekers ging een wereld open. Men heeft niet altijd door wat er nodig is om een stukje vlees op tafel te krijgen. Wij willen als varkenshouders een eerlijke boterham verdienen. Daar moeten we hard voor werken. Consumenten staan niet altijd stil bij dat menselijke aspect van de varkenshouderij.”

  Foto: Koos Groenewold
 • Anne-Marie geeft uitleg over de zeugen en biggetjes in de kraamstal. “Soms moeten we biggetjes overplaatsen. Dan krijgen ze een nieuwe moeder”, vertelt ze aan enkele nieuwsgierige bezoekers.

  Anne-Marie geeft uitleg over de zeugen en biggetjes in de kraamstal. “Soms moeten we biggetjes overplaatsen. Dan krijgen ze een nieuwe moeder”, vertelt ze aan enkele nieuwsgierige bezoekers.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ook vanachter glas was het mogelijk een blik te werpen in de kraamstal.

  Ook vanachter glas was het mogelijk een blik te werpen in de kraamstal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Deze bezoekers van de ‘Doe als een boer-dag’ werpen een blik in een van de vleesvarkensstallen. Op deze foto is goed te zien dat enkele pakken zaagsel goed van pas kwamen…

  Deze bezoekers van de ‘Doe als een boer-dag’ werpen een blik in een van de vleesvarkensstallen. Op deze foto is goed te zien dat enkele pakken zaagsel goed van pas kwamen…

  Foto: Koos Groenewold
 • De passie voor het vak straalt er vanaf. “Dat hebben we van veel bezoekers gehoord. Het is leuk om te horen. We zijn ook ontzettend trots op ons bedrijf”, vertelt Anne-Marie, die haar bedrijf ook aanmeldde voor het initiatief ‘De boer als gastheer’. “Groepen kunnen hier tegen een kleine vergoeding een rondleiding krijgen. Ondanks het feit dat Herbert en ik onze handen vol hebben aan het werk op de boerderij, vinden we het leuk om zo nu en dan een groep mensen te ontvangen.”

  De passie voor het vak straalt er vanaf. “Dat hebben we van veel bezoekers gehoord. Het is leuk om te horen. We zijn ook ontzettend trots op ons bedrijf”, vertelt Anne-Marie, die haar bedrijf ook aanmeldde voor het initiatief ‘De boer als gastheer’. “Groepen kunnen hier tegen een kleine vergoeding een rondleiding krijgen. Ondanks het feit dat Herbert en ik onze handen vol hebben aan het werk op de boerderij, vinden we het leuk om zo nu en dan een groep mensen te ontvangen.”

  Foto: Koos Groenewold
 • “Veel mensen hebben momenteel griep. Het is natuurlijk best risicovol om dan zoveel bezoekers toegang tot de stallen te geven. Mensen beseffen niet altijd dat ook zij ziektes over kunnen dragen aan onze dieren. Omdat wij een gesloten bedrijf hebben, ligt de ziektedruk echter lager dan op andere bedrijven”, vertelt Anne-Marie.

  “Veel mensen hebben momenteel griep. Het is natuurlijk best risicovol om dan zoveel bezoekers toegang tot de stallen te geven. Mensen beseffen niet altijd dat ook zij ziektes over kunnen dragen aan onze dieren. Omdat wij een gesloten bedrijf hebben, ligt de ziektedruk echter lager dan op andere bedrijven”, vertelt Anne-Marie.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ook op erf is genoeg te beleven. Er staan verschillende stands opgesteld.

  Ook op erf is genoeg te beleven. Er staan verschillende stands opgesteld.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een lekker stukje vlees mag natuurlijk niet ontbreken.

  Een lekker stukje vlees mag natuurlijk niet ontbreken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Voor de jongste bezoekers was genoeg te doen. Ze konden geschminkt worden…

  Voor de jongste bezoekers was genoeg te doen. Ze konden geschminkt worden…

  Foto: Koos Groenewold
 • …ze hadden de mogelijkheid om met een biggetje op de foto te gaan…

  …ze hadden de mogelijkheid om met een biggetje op de foto te gaan…

  Foto: Koos Groenewold
 • …en ze konden even knuffelen met de biggetjes.

  …en ze konden even knuffelen met de biggetjes.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ook de maisspeelbak viel goed in de smaak bij de jonge bezoekers.

  Ook de maisspeelbak viel goed in de smaak bij de jonge bezoekers.

  Foto: Koos Groenewold
 • Na afloop van de vragenroute kregen de kinderen een boerderijdiploma, een miniatuurvrachtwagen van Vion en een mooie roze ballon overhandigd. De kids gingen met een grote glimlach op hun gezicht naar huis. “Sommige bezoekers vonden de rondleiding zo interessant dat ze nog een tweede rondje maakten”, vertelt Anne-Marie.

  Na afloop van de vragenroute kregen de kinderen een boerderijdiploma, een miniatuurvrachtwagen van Vion en een mooie roze ballon overhandigd. De kids gingen met een grote glimlach op hun gezicht naar huis. “Sommige bezoekers vonden de rondleiding zo interessant dat ze nog een tweede rondje maakten”, vertelt Anne-Marie.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Super georganiseerd. Goed bezig.

 • Ishtar

  Niets tegen deze boer of boerin, maar wat een valse sector als er staat bij een foto ==> Mensen beseffen niet altijd dat ook zij ziektes over kunnen dragen aan onze dieren.
  In Denemarken zijn kinderen dood gegaan aan MRSA CC398 gerelateerd aan varkens bedrijven.
  Journalisten die dat bekent maakten werden vervolgd.
  Juist mensen met griep en andere zwakkere groepen als ouderen lopen verhoogd risico.
  Mijn vraag is, hoeveel bedrijven in NL hebben MRSA CC398 ?
  Als dat niet bekent is?
  Hoeveel mensen heeft de sector nu weer potentiel gedood met proppaganda in samenwerking met AH?
  Bewust mensen niet voorlichten is zo fout, en dan zeggen ==> Mensen beseffen niet altijd dat ook zij ziektes over kunnen dragen aan onze dieren.
  Teerwijk de sector weet dat kinderen dood zijn gegaan aan varkensbedrijven gerelateerd MRSA CC398.
  Heel simple dus, hoevell bedrijven in NL hebben MRSA CC398, en waar staan ze?

 • c.putten

  gij bent echt ziek

 • Ishtar

  Filthy pig that will cost lives
  'Tell me again - how we have come so far?
  The Danish agricultural costing lives.
  People who do not have anything to agricultural production to do.
  Instead of producing food that makes us healthier, we die now of a disease that spreads from the pigs we eat...'

  Niets geleerd dus van de Q-koorts, zelfs mensenlevens zijn bijzaak, buren, kinderen, ouderen?
  En poeslief open dagen houden ?
  Dus welke bedrijven in NL zijn besmet?
  Bestuurders zijn simpel verantwoordelijk vorr alle gevolgen.

 • Knorretjes

  In Denemarken gaat het ook wel even anders dan in Nederland. Daar is nog genoeg antibiotica die niet geregistreerd word en hun zogenaamde lage verbruik is hoger dan in NL. Daarbij hoeveel burgers met een hond of paard etc. en ziekenhuis personeel draagt MRSA bij zich?

 • veldzicht

  Ishar#5 Als je er geen verstand van hebt moet je je klep dichthouden,
  Q-koorts was een besmetting bij de geiten , varkens hebben daar niks mee te maken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.