Varkenshouderij

Foto & video 15 reactieslaatste update:20 nov 2014

Vleesvarkensstal zonder gas- en stroomaansluiting

Varkenshouder Gert Custers bouwde dit jaar een nieuwe vleesvarkensstal. De stal heeft geen stroom- of gasaansluiting. Zonnepanelen en een warmtepomp leveren de energie.

Foto

 • Gert Custers (44) bouwde dit jaar een nieuwe vleesvarkensstal voor 2.500 varkens op een locatie in Horst (L.). Op de thuislocatie in Swolgen (L.) houdt de ondernemer nog eens 500 zeugen. Het bedrijf maakt deel uit van de Varketing Group. Dit is een groep van vijf Limburgse ondernemers die vlees verkopen onder de naam ‘Vlees van Veijf’.

  Gert Custers (44) bouwde dit jaar een nieuwe vleesvarkensstal voor 2.500 varkens op een locatie in Horst (L.). Op de thuislocatie in Swolgen (L.) houdt de ondernemer nog eens 500 zeugen. Het bedrijf maakt deel uit van de Varketing Group. Dit is een groep van vijf Limburgse ondernemers die vlees verkopen onder de naam ‘Vlees van Veijf’.

  Foto: Bert Jansen
 • De groengekleurde potdekselprofielplaten zorgen dat de stal prima in het Limburgse landschap past. Custers hecht veel waarde aan maatschappelijke wensen: “De stal moet uitstaling hebben.”

  De groengekleurde potdekselprofielplaten zorgen dat de stal prima in het Limburgse landschap past. Custers hecht veel waarde aan maatschappelijke wensen: “De stal moet uitstaling hebben.”

  Foto: Bert Jansen
 • Het regenwater wordt opgevangen in een kikkerpoel.

  Het regenwater wordt opgevangen in een kikkerpoel.

  Foto: Bert Jansen
 • De stal bestaat uit twee grote afdelingen van 1.250 dieren. Volgens Custers levert dit geen beperkingen op en scheelt het aanzienlijk in de bouwkosten. Daarnaast werkt het volgens de ondernemer erg overzichtelijk.

  De stal bestaat uit twee grote afdelingen van 1.250 dieren. Volgens Custers levert dit geen beperkingen op en scheelt het aanzienlijk in de bouwkosten. Daarnaast werkt het volgens de ondernemer erg overzichtelijk.

  Foto: Bert Jansen
 • Voor de vergunningverlening moest de stal op de traditionele wijze gebouwd worden. Het aanzicht van de centrale gang is dan ook hetzelfde als een in traditionele stal met meer afdelingen. Alleen het centrale luchtkanaal ontbreekt.

  Voor de vergunningverlening moest de stal op de traditionele wijze gebouwd worden. Het aanzicht van de centrale gang is dan ook hetzelfde als een in traditionele stal met meer afdelingen. Alleen het centrale luchtkanaal ontbreekt.

  Foto: Bert Jansen
 • In de afdeling draaien vier ventilatoren. De uitgaande stallucht gaat via de luchtwasser naar een warmtepomp. Lucht komt via de centrale gang binnen en stroomt daarna via de voergang over de hokafscheiding het hok in. Ondanks de gigantische afdelingen is geen verschil te merken in de luchtsamenstelling, voor of achter in de afdeling.

  In de afdeling draaien vier ventilatoren. De uitgaande stallucht gaat via de luchtwasser naar een warmtepomp. Lucht komt via de centrale gang binnen en stroomt daarna via de voergang over de hokafscheiding het hok in. Ondanks de gigantische afdelingen is geen verschil te merken in de luchtsamenstelling, voor of achter in de afdeling.

  Foto: Bert Jansen
 • De uitgaande stallucht verwarmt het water in de luchtwasser op tot 20 graden. De warmtepomp verwarmd het water verder op tot 40 graden. Dit verwarmde water wordt onder meer gebruikt voor de vloerverwarming in de stal.

  De uitgaande stallucht verwarmt het water in de luchtwasser op tot 20 graden. De warmtepomp verwarmd het water verder op tot 40 graden. Dit verwarmde water wordt onder meer gebruikt voor de vloerverwarming in de stal.

  Foto: Bert Jansen
 • Doordat de stal bestaat uit twee afdelingen, zijn ook maar twee regelkasten aanwezig. Volgens Custers werkt dit erg overzichtelijk: “Het is makkelijk om dingen met elkaar te vergelijken, zoals water- en stroomverbruik.”

  Doordat de stal bestaat uit twee afdelingen, zijn ook maar twee regelkasten aanwezig. Volgens Custers werkt dit erg overzichtelijk: “Het is makkelijk om dingen met elkaar te vergelijken, zoals water- en stroomverbruik.”

  Foto: Bert Jansen
 • Ook op gebied van automatisering probeert Custers met de tijd mee te gaan. Hij werkt onder meer met een computergestuurd voersysteem. Volgends de ondernemer gaan de ontwikkelingen op dit gebied snel: “Over een tijdje is het mogelijk vanuit een terrasje in Amsterdam het bedrijf in de gaten te houden, bijvoorbeeld met een app.”

  Ook op gebied van automatisering probeert Custers met de tijd mee te gaan. Hij werkt onder meer met een computergestuurd voersysteem. Volgends de ondernemer gaan de ontwikkelingen op dit gebied snel: “Over een tijdje is het mogelijk vanuit een terrasje in Amsterdam het bedrijf in de gaten te houden, bijvoorbeeld met een app.”

  Foto: Bert Jansen
 • Het afleidingsmateriaal bestaat uit een ketting met een houtblok. Custers: “Het is belangrijk dat de varkens het ook naar hun zin hebben. Hout is een natuurlijk product. Ik zou ook niet graag plastic in mijn mond hebben. Het kostte een paar euro extra, maar vergeleken met de totale investering van een miljoen is dit een klein bedrag.”

  Het afleidingsmateriaal bestaat uit een ketting met een houtblok. Custers: “Het is belangrijk dat de varkens het ook naar hun zin hebben. Hout is een natuurlijk product. Ik zou ook niet graag plastic in mijn mond hebben. Het kostte een paar euro extra, maar vergeleken met de totale investering van een miljoen is dit een klein bedrag.”

  Foto: Bert Jansen
 • De vijf ondernemers van de Varketing Group verkopen vlees onder de naam ‘Vlees van Veijf’. Het vlees ligt bij twee slagers in de omgeving. Door de bouw van de nieuwe stal kan de afzet worden vergroot. Dit vraagt om een goede communicatiestrategie, aldus Custers. Hij vindt het belangrijk dat varkenshouders communiceren naar de buitenwereld: “We moeten vertellen wat we doen. Als we dit niet doen komen er meer vraagtekens.”

  De vijf ondernemers van de Varketing Group verkopen vlees onder de naam ‘Vlees van Veijf’. Het vlees ligt bij twee slagers in de omgeving. Door de bouw van de nieuwe stal kan de afzet worden vergroot. Dit vraagt om een goede communicatiestrategie, aldus Custers. Hij vindt het belangrijk dat varkenshouders communiceren naar de buitenwereld: “We moeten vertellen wat we doen. Als we dit niet doen komen er meer vraagtekens.”

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Had graag gelezen hoe het nu met de stroomvoorziening is geregeld. Ik zie erg veel electrische apparatuur die constant stroom nodig heeft en dat is met zonnepanelen alleen niet makkelijk. Of schijnt de zon in Limburg 24 uur per dag ?

 • ed12345

  Jan ook op een bewolkte dag geven zonnepanele energie ook al is het minder

 • menske

  En in de nacht ed?
  Accu's voor de ventilatoren lijkt me ook niet geschikt....

 • John*

  gaat om t idee, dat je (fossiele)energieneutraal bent. er zal echt wel een electrische aansluiting zijn.

 • gjcamps

  Misschien biogas voor de nachtstroom voorziening. Ik denk dat de titel niet klopt en dat er wel een aansluiting is.

 • varkenshouder1

  Mag je dan je eigen stroomvoorziening bouwen. Ik heb altijd gedacht dat je terug moest leveren op het net en dat wat je levert verrekend wordt met je nota. ??

 • Jan-Zonderland

  Kortom, een zeer onvolledige reportage Marieke, kun je er nog eens heen gaan en e.e.a. wat beter uit de doeken doen ?

 • PloegmakersM

  Het dak van een naastgelegen oude stal ligt aan beide kanten vol met zonnepanelen. Deze produceren 100.000 kWh per jaar. In de winter en ’s avonds is de energieopbrengst lager; dan wordt er extra energie aangekocht. Wanneer de opbrengst hoger is dan het verbruik wordt het teveel aan energie verkocht.

 • Eric1968

  Slechte titel er is dus wel een stroomaansluiting maar door saldering 0 stroomverbruik, niets bijzonders zijn er zovelen.

 • farmerbn

  Als die twee slagers al het vlees van die vijf boeren verkopen dan zijn het grote slagers. Of heeft de schrijver hier ook even niet opgelet?

 • John*

  marketing verhaal he..

 • Biggemans

  Ja farmerbn @ 2 slagers de ene slacht in Apeldoorn en de andere in Boxtel,

 • BenJ

  “Over een tijdje is het mogelijk vanuit een terrasje in Amsterdam het bedrijf in de gaten te houden, bijvoorbeeld met een app.” Hoezo over een tijdje? Dat kan al lang!

 • W Geverink

  Kijkend naar de laatste foto lijkt het er mij op dat er in Nederland nog steets bedroevend weinig kennis aanwezig is over hoe een varken manipuleerd kan worden om zijn hok op de juiste manier te gebruiken. Een betere layout van de hokken resulteerd in mooie schone en droge varkens jaarrond, een beter stalklimaat en betere technische resultaten zonder extra kosten.

 • KGB

  Goed gezien Geverink,helemaal mee eens.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.