Boerenblog

22 reacties

‘Wel aanschuiven bij Jinek of niet?’

Hittestress, 40 graden in Nederland en 10.000 dieren dood. Verschrikkelijk. De hele agrarische sector werkt hard om het voor dier en mens zo goed mogelijk te regelen. Als ik ’s avonds de televisie aanzet en naar een aflevering van Jinek kijk, ben ik met stomheid geslagen.

De varkenshouderij wordt er weer eens uitgepikt in deze nieuwsluwe periode. Jinek nodigt 4 mensen uit om het te hebben over de hitte in de stallen. De aftrap wordt gedaan via een filmpje met Wakker Dier en dan weet je direct al welke kant het opgaat. Potdichte stallen, dieren afgesloten van de buitenwereld met luchtwassers die een bedreiging zijn bij hitte, verstikking en brand en ga zo maar door.

Kansloze setting

Aan tafel zitten Karin Soeters (docent mediapsychologie, dierenactiviste en directeur van het Wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren), Esther Ouwehand (woordvoerder van de Partij voor de Dieren) en Antoinette Scheulderman (journalist). Daartegenover zetten ze dan 1 varkenshouder, Theo Vernooij. Dat lijkt mij bij voorbaat al een kansloze setting. Zij hebben hun verhaal klaar, mediatraining gehad en ze weten precies wat ze moeten zeggen en welke boodschap ze erin willen hameren. Al dan niet met sterke overdrijvingen zoals 80% productie voor export en giftige lucht in de stallen. Wij varkenshouders daarentegen kunnen alleen reageren op vragen, zoals altijd op een verdedigende manier. Uiteraard met de beste bedoelingen maar niet met het gewenste effect.

We moeten kritisch blijven, elke dag blijven verbeteren. Maar wordt ons het leven op deze manier niet ontzettend zuur gemaakt?

Er kunnen altijd dingen beter

Natuurlijk kunnen er dingen beter. Er kunnen altijd dingen beter. En natuurlijk heeft de ene varkenshouder de zaken beter voor elkaar dan de andere. Maar moeten we elkaar daar publiekelijk voor afvallen? Werken wij, varkenshouders, niet elke dag keihard om het zo goed mogelijk te doen voor de dieren? We moeten kritisch blijven, elke dag blijven verbeteren. Maar wordt ons het leven op deze manier niet ontzettend zuur gemaakt?

Werken aan imago

Met verbijstering zet ik de televisie uit en ga naar bed. Wanneer gaan wij als sector als 1 blok naar buiten treden? We moeten een sterk verhaal hebben met een goede boodschap. Laten zien hoe het er echt aan toe gaat in onze sector en ook eens laten zien welke dingen er allemaal goed gaan. Zolang wij ons niet organiseren, gaat ons dat niet lukken. We moeten gaan samenwerken met een communicatiebureau. Onderzoeken wat ons imago is, campagne voeren en dan weer meten wat dat met ons imago doet.

Andere groep onder vergrootglas

Kunnen we dán in een gelijkwaardige setting bij Jinek aan tafel of zijn we voor de media dan niet meer zo interessant? Misschien leggen ze dan een andere groep onder het vergrootglas.

Laatste reacties

 • Leslie

  Respect voor Theo. Gaat er toch maar zitten. En verwoord het goed.

 • Bennie Stevelink

  Gisteren weer een schuurbrand met 40.000 dode kippen. Zolang die stalbranden doorgaan is iedere campagne bij voorbaat zinloos. Daar komt nog bij dat burgers geen enkele activiteit zien in het voorkomen van stalbranden. Daardoor ontstaat het beeld dat boeren zich niet druk maken over brandrisico voor duizenden of zelfs tienduizenden dieren.
  Denk men in de sector nu werkelijk dat men dit negatieve beeld met betere praatjes kan wegnemen?

 • wruiten

  jinek nee

 • Alco

  @Bennie. Jij bent echt het voorbeeld waardoor het zo vreselijk mis gaat de laatste jaren.
  Zeg maar: Het LTO slaapje.

 • pinkeltje

  De ene stalbrand na de andere, hoe wil je dan aan de burger uitleggen dat de sector het zo geweldig doet? Een grotere dienst kun je dierenactivisten niet bewijzen!

 • kleine boer

  pinkeltje vergeten dat er pas iemand is opgepakt voor brandstichting ....

 • 306lsa

  als mensen praten of deelnemen met een discussie is het doel wel belangrijk heeft Jinek als doel gewoon mensen (boeren) kwetsen en in een hoekje drukken of is het doel om een eerlijk verhaal te doen met gewone mensen aan tafel ,als je aan tafel gaat zitten en er zit een pvdd aan dan weet je gewoon wel wat hun als doel hebben ?
  het hele verhaal kunnen doen is altijd goed met normale mensen maar met extremisten is dit veel moeilijker we worden overal van beschuldigt
  wij hebben koeien met een geïsoleerd dak en 40 graden is gewoon heel warm dat wel maar dat is voor een mens ook het geval

 • Bennie Stevelink

  Als stallen gebouwd worden van niet-brandbaar materiaal ontstaat er geen brand. Niet door kortsluiting en niet door brandstichting.
  Veel stallen worden gebouwd van dezelfde materialen als waar brandfakkels van gemaakt worden.

  Een luchtkanaal over de gehele lengte van de stal, gemaakt van underlayment platen en opgespoten isolatieschuim. Een kleine vonk kan de schuur binnen enkele minuten van voor tot achter in lichterlaaie zetten. Dat is ook het verhaal wat ik steeds hoor van boeren waar een stal is afgebrand: “toen wij de brand ontdekten stond de hele schuur al van voor tot achter in brand”. Dat is een aanwijzing dat de stal gebouwd is van licht ontvlambaar materiaal wat direct veel hitte produceert.

 • Jan-Zonderland

  Bennie, stel nou dat ook deze laatste stalbrand in aangestoken ? (Ik heb geen idee of er al wat bekend is iver de oorzaak), hoe moet je je daar als sector dan tegen wapenen ?
  Dan kun je deze tragedie slechts gebruiken als bewijs dat er lieden zijn die willens en wetens de sector in een slecht daglicht willen zetten en het naar de burger toe veel erger willen doen lijken dan dat het in werkelijkheid is. Elke brand, in stal of huis, is er 1 teveel maar een 100% risicoloze wereld bestaat nu eenmaal niet.

  Bij Jinek aan tafel gaan zitten zou op zich wel goed kunnen zijn ware het niet dat zij zelf haar gasten selecteerd en dat daarbihj de balans altijd wel erg ver naar links uitslaat. Dus ben je daar bij voorbaat al kansloos.

 • Bennie Stevelink

  Enkele weken geleden was dierenarts Maaike van der Bergh te gast bij Jinek. Er is een film over haar en de boeren in Noord Groningen gemaakt. Te zien was dat ze bij een boer kwam waar een koe gevallen was. Ze constateerde dat het niet meer goed kon komen met de koe en er werd besloten tot noodslachting. Ze lieten zien hoe zij de koe schoot en met een groot mes de hals doorsneed. Het gaf helemaal geen negatief beeld omdat alles gebeurde binnen een setting van betrokkenheid met dieren. Hieruit blijkt, dat als je betrokkenheid met dieren laat zien kun je een dier letterlijk de hals doorsnijden zonder dat dat een negatief beeld geeft.

  Na de zoveelste stalbrand zie ik hier op de site reacties van boeren die zich ergeren aan mensen die gevoel tonen voor de omgekomen dieren. Hoe erg het voor de boer is moet volgens hun voorop staan, dáár gaat het om. De dieren daar praat je niet over.
  Een burger die toevallig op deze site terecht komt wordt bevestigd in het beeld wat dieractivisten geven.

  En als een stalbrand echt zo erg is voor een boer waarom worden stallen dan gebouwd van dezelfde materialen als waar brandfakkels van gemaakt worden?
  Zolang de stalbranden niet stoppen is het een illusie dat je het imago kunt verbeteren, het wordt juist alleen maar slechter. Ongeacht welk gelikt verhaal je bij Jinek verteld.

 • 306lsa

  onze stal is niet gemaakt van spullen waar brandfakkels van gemaakt worden en ik denk ook dat ook heel veel mensen die beschuldiging ook niet terecht vinden

 • kleine boer

  Bennie ik neem aan je zelf zo een stal hebt....gemaakt van iets wat niet kan branden en nooit door kortsluiting brand kan krijgen...als boeren keuze hadden zaten er iig geen wassers in dat scheelde al een boel !!!

 • Alco

  Ik heb nog nooit gehoord van een grote brand in een moderne ligboxenstal.
  Moet daarom de hele sector aangekeken worden?
  Beste mensen. Het gaat veel mensen totaal niet om dierenwelzijn, maar om vlees van tafel te krijgen. Daar heeft men een soort anorexia op gekregen.

 • arkova

  Laat Geesje Rotgers van agrifacts daar maar eens aan het woord,heeft een jarenlange ervaring als onderzoeksjournalist,en is gewent aan dit soort discussies.

 • husky

  Dat is denk het grote probleem, we hebben iemand nodig die z'n linkse partij de mond kan snoeren bij z'n gesprek met steekhoudende argumenten.

 • Heb de laatste tijd een paar keer Jinek gekeken en me enorm geërgerd aan de manier van interviewen! Als intensieve veehouder ben je bij dat mens sowieso kansloos!
  Denk dat je daar een mediastrategie op los moet laten! Jack de Vries, campagnestrateeg van het CDA zei ooit in een vlek moet je niet wrijven want dan wordt ie alleen maar groter!
  Zoek een andere strategie of een ander programma zoals WNL met RIck Nieman! Kan samen met Sacha meer voor ons betekenen als die agressieve Jinek

 • Hoe kan je het goedpraten om dieren in zulke gevaarlijke, ongezonde leefomstandigheden te houden? Al hun natuurlijk gedrag onderdrukken, stallen bouwen die vallen onder 'lichte industrie', dus geen enkele mogelijkheid tot vluchten voor dieren, geen brandveiligheid, geen bluswater, geen alarm. Luchtwassers en zonnecollectoren op het dak die levensgevaarlijke kortsluiting kunnen veroorzaken. Gierputten waar varkens doorheen kunnen zakken en in hun eigen mest verdrinken.

 • pinkeltje

  Met die hoeveelheid varkens die door de roosters zakken en in de mest verdrinken valt het wel mee. Als dat het enige was dan waren de problemen snel opgelost. Er verdrinken meer mensen thuis in de badkuip dan dat er varkens door de roosters zakken.

 • Bennie Stevelink

  10:26, blijf bij de feiten en ga niet dier-activistisch fantaseren. Door de roosters zakken komt helemaal niet voor. Vluchten doen dieren niet, ook al hebben ze daar de mogelijkheid voor. Bij gevaar hebben ze de neiging weg te kruipen in de hun bekende omgeving. Je krijgt ze er met geen middel uit.
  Iedere varkens en kippenschuur is voorzien van een alarm voor het uitvallen van de ventilatie. Iedere stal heeft een brandblusser voor het doven van een beginnende brand.

  Hét probleem is, dat in veel stallen een brand zich zo snel kan ontwikkelen dat er geen houden aan is, ook niet als je er snel bij bent. Dáár moet wat aan gedaan worden.

 • Maas1

  De ongedierte bestrijding is niet meer wat het geweest is.In 2023 en verder zijn de voorspellingen dat er een ware ratten en muizen plaag op komst zijn.Nog grotere risico op stal branden door de vraat van muizen en ratten aan elektronica en bekabeling.

 • farmer135

  Dat is bij woonhuizen ook zo Bennie.

 • Alco

  10.26. Natuurlijk gedrag is vluchten.
  Daarom noemen ze de dieren in de natuur ook "Wild".
  Dit gedrag krijg je door altijd maar op de hoede moeten zijn van aangevallen te kunnen worden.
  Staldieren zijn daarentegen aaibaar.
  Ze hoeven geen "trek "te ondernemen waarbij veel soort genoten door uitputting dood gaan.
  Ontberingen van kou en hitte kennen staldieren niet en als ze ziek zijn wordt er een veearts bij gehaald ipv. in de natuur aan lot worden overgeleverd.
  Nou. Als ik dier was wist ik het wel waar ik zou willen leven.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.